5 tips om voor je geestelijke gezondheid te zorgen
Nu we geconfronteerd worden met de complexiteit en uitdagingen van het moderne leven, is het essentieel om niet alleen voor ons fysieke welzijn te zorgen, maar ook voor onze geestelijke gezondheid. Als onze geest in harmonie is, zijn we beter in staat om de dagelijkse uitdagingen helder, kalm en veerkrachtig aan te gaan.
Door persoonlijke uitdagingen en de uitdagingen van het leven leven we vaak in de automatische modus, losgekoppeld van onze diepste emoties en gedachten. Daarom zijn hier een aantal manieren om voor je geestelijke gezondheid te zorgen, van het implementeren van gezonde routines tot het bezoeken van een goede psycholoog.
Hoe begin je met het verzorgen van je geestelijke gezondheid?
Een goed emotioneel welzijn stelt ons in staat om bewustere beslissingen te nemen, stress effectief te beheersen en gezonde interpersoonlijke relaties te onderhouden. Hier zijn enkele gewoonten en activiteiten die je zullen helpen een gezonde mentale balans te bevorderen om een gelukkig en bevredigend leven te leiden.
1. Behandel jezelf met vriendelijkheid en zelfcompassie
Volgens gegevens van de WHO (Engelse link) lijdt naar schatting één op de acht mensen aan een psychische stoornis. Die tast vaak de cognitie, het emotionele beheer en het gedrag aan.
Tot de meestvoorkomende behoren angst- en depressieve stoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornis en posttraumatische stressstoornis.
Omdat dit zo’n complexe kwestie is die iedereen kan treffen, is de eerste stap om te beginnen met het zorgen voor je geestelijke gezondheid het erkennen van het belang van zelfzorg. Dit houdt in dat je aardig voor jezelf moet zijn in moeilijke tijden. Ook moet je je beperkingen erkennen en je emoties zonder oordeel accepteren.
Door een compassievolle houding ten opzichte van onszelf aan te nemen, kunnen we onze emotionele veerkracht versterken en tijdig professionele hulp zoeken.
2. Zorg voor gezonde routines
Als we het hebben over het bevorderen van de geestelijke gezondheid, is het essentieel om gezonde routines te implementeren waarmee je een zittende levensstijl kunt vermijden en kunt zorgen voor aspecten als slaap, lichaamsbeweging en voeding.
Door prioriteit te geven aan een goede nachtrust kunnen we onze batterijen opladen en overdag alert blijven, wat een positieve invloed heeft op ons humeur en ons vermogen om met stress om te gaan.
Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het medische tijdschrift Maturitas verbetert regelmatige lichaamsbeweging de psychologische, fysiologische en immunologische functies van ons lichaam. En omdat er endorfine vrijkomt die ons humeur verbetert, helpt lichaamsbeweging om angst, stress en depressie te verminderen.
En tot slot levert uitgebalanceerde voeding de voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van onze hersenen en ons lichaam. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen met veel vitaminen, mineralen en antioxidanten kan helpen om een stabiele stemming te behouden en stoornissen zoals depressie en angst te voorkomen.
3. Oefen stressmanagementtechnieken
Er zijn een aantal technieken die ons kunnen helpen om dagelijks op een gezonde manier stress te verminderen. Diep ademhalen kan bijvoorbeeld helpen om spierspanning te verminderen en de geest te kalmeren. Daardoor kunnen we stressvolle situaties met meer helderheid en kalmte tegemoet treden.
Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Clinical Psychology Review zijn meditatie en mindfulness ook praktijken die ons helpen om ons te concentreren op het huidige moment en onze gedachten en emoties zonder oordeel te observeren. Dit kan mensen helpen om stressvolle of angstige periodes te verminderen.
Andere technieken om stress te beheersen zijn het nemen van hobby’s of activiteiten die we leuk vinden. Denk aan lezen, kunst of muziek, en het stellen van gezonde grenzen in onze relaties.
4. Zoek psychologische hulp als dat nodig is
Als je voor emotionele uitdagingen staat waarvan je het gevoel hebt dat je ze niet alleen aankunt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Therapie bij een getrainde psycholoog kan je de steun en de hulpmiddelen bieden die je nodig hebt om ze te overwinnen.
In steden zoals Madrid of Barcelona vind je een grote verscheidenheid aan professionals in de geestelijke gezondheidszorg die persoonlijke therapie aanbieden. Maar waar je je ook bevindt, vergeet niet dat je ook toegang kunt krijgen tot virtuele counselingsessies.
Er zijn online platforms en gespecialiseerde diensten die virtuele therapiemogelijkheden bieden met gekwalificeerde psychologen die je kunnen helpen je zorgen aan te pakken en je emotionele welzijn te verbeteren.
5. Cultiveer gezonde sociale relaties
Mensen zijn van nature sociale wezens die een relatie met anderen nodig hebben voor ons emotionele en mentale welzijn. Bevredigende interpersoonlijke relaties bieden niet alleen gezelschap en steun, maar bevorderen ook persoonlijke groei en een gevoel erbij te horen.
Door sociale interacties kunnen we ervaringen en gevoelens delen. Dat draagt bij aan onze emotionele ontwikkeling en het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Daarom kan het cultiveren en onderhouden van betekenisvolle connecties met anderen helpen om stress te verminderen, het gevoel van eigenwaarde te vergroten en de algehele geestelijke gezondheid te verbeteren.
Volg deze tips om voor je geestelijke gezondheid te zorgen
Als je op een punt in je leven bent waar je prioriteit wilt geven aan je emotionele welzijn, zullen de bovenstaande aanbevelingen je helpen om je uitdagingen met veerkracht aan te gaan en balans te vinden in je dagelijkse leven.
Onderschat dus niet de kracht van kleine veranderingen in je leven. Houd in gedachten dat geestelijke gezondheid fundamenteel is voor een vol en gelukkig leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gu, J., Strauss, C., Bond, R., & Cavanagh, K. (2015). How do mindfulness-based cognitive therapy and mindfulness-based stress reduction improve mental health and wellbeing? A systematic review and meta-analysis of mediation studies. Clinical Psychology Review, 37, 1-12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735815000197
- Mikkelsen, K., Stojanovska, L., Polenakovic, M., Bosevski, M., & Apostolopoulos, V. (2017). Exercise and mental health. Maturitas, 106, 48-56. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512217308563
- Organización Mundial de la Salud [OMS]. (8 de junio de 2022). Trastornos mentales. Consultado el 26 de marzo de 2024. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders