Stress verminderen is de sleutel tot kwaliteit van leven

Het verminderen van stress zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Ontdek in dit artikel hoe stress je beïnvloedt en hoe je ermee om kunt gaan.
Stress verminderen is de sleutel tot kwaliteit van leven
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 02 december, 2022

Het verminderen van stress kan je kwaliteit van leven verbeteren. Zoals je waarschijnlijk weet, heeft stress een negatieve invloed op je gezondheid. Stress kan de oorzaak zijn van veel somatische en psychische aandoeningen. Daarom zouden we kunnen zeggen dat het verminderen ervan een soort levensverzekering is.

Veel mensen vragen zich af hoe ze hun stressniveau kunnen verminderen. We weten dat stress in het algemeen de gezondheid negatief beïnvloedt. Veel mensen weten echter niet hoe ze ermee om moeten gaan. Voordat we dit probleem aanpakken, laten we eerst een paar dingen leren over stress.

Wat is stress?

Als we tien mensen zouden vragen om stress te definiëren, zouden we waarschijnlijk tien verschillende, maar even geldige antwoorden krijgen. Voor de één is stress bijvoorbeeld het gevoel dat je in een container zit die op het punt staat te ontploffen. Voor een ander is stress in de omgeving, alsof het een externe stimulus is. Zoals je ziet, kan stress duizend facetten hebben.

Gestreste vrouw

Maar in feite is stress een combinatie van de verschillende elementen die we hierboven noemden. We kunnen stress definiëren als de niet-specifieke reactie van het lichaam op elke vraag.

Deze reactie is zowel fysiologisch als psychologisch. Bovendien is hij samengesteld uit gastro-intestinale, cardiovasculaire en klierveranderingen (Engelse link). De stressrespons is een complete biologische activering, niet alleen een eenvoudige nerveuze spanning.

Wat zijn de effecten van stress?

Stel je voor dat je last hebt van stress door onverwachte veranderingen op een belangrijk gebied in je leven (een verhuizing, verlies van je baan, het overlijden van een dierbare, enz.) De onmiddellijke veranderingen die in je lichaam optreden zijn de volgende.

 • Verhoging van het adrenalineniveau.
 • Verhoging van hartslag en bloeddruk.
 • Snellere en oppervlakkiger ademhaling.
 • Een aanzienlijke toename van de spierspanning.
 • Een toename van je stofwisselingssnelheid.
 • Het immuunsysteem verzwakt.
 • Maag- en darmtonus nemen af.
 • Een toename van de doorbloeding van de spieren.

Omdat we allemaal een goed functionerend immuunsysteem nodig hebben om langer en beter te leven, is het niet moeilijk te geloven dat 60 tot 90 procent van alle ziekten met stress te maken heeft.

Het menselijk lichaam is echter complex. Daarom is het moeilijk vast te stellen welke rol stress precies speelt in het ziekteproces. Wel weten we dat mensen die vaak gestrest zijn, vaker ziek worden.

De effecten van stress op het lichaam worden ook beïnvloed door iemands houding, persoonlijkheidstype en manieren om ermee om te gaan. Dit maakt de kwestie nog ingewikkelder. Maar laten we over één ding duidelijk zijn: geluk heeft geen invloed bij het “beslissen” wie ziek wordt van stress.

Gestreste man

Het verminderen van stress helpt je om langer te leven

Hoe sterker en gezonder je bent, hoe meer stress je kunt verdragen. Om deze stresstolerantie te creëren is het belangrijk dat je gezonde gewoonten aanneemt, zoals de onderstaande.

 • Probeer regelmatig te slapen van goede kwaliteit.
 • Beweeg regelmatig. Je hoeft geen topsporter te worden. 30 minuten per dag wandelen is voldoende.
 • Volg een evenwichtig dieet. Alle voedingsstoffen zijn noodzakelijk. Je moet echter ultrabewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker uit je dieet schrappen. Verminder ook je inname van vetten en cafeïne.
 • Als je denkt dat je te veel alcohol drinkt, verminder je inname dan aanzienlijk.
 • Rook niet.
 • Laat je regelmatig medisch controleren.
 • Gun jezelf de tijd om te rusten. Zie het onder ogen, je bent geen Superman of Supervrouw. We hebben allemaal rust nodig, vooral als we erg actief zijn.
 • Beoefen optimisme. Niets is zo erg als je denkt. In het leven heeft (bijna) alles een oplossing.

Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je stress verminderen, beter verdragen en je tegelijkertijd beter voelen. Wellicht ook interessant voor jou

Constipatie door stress: oorzaken en behandelingen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Constipatie door stress: oorzaken en behandelingen

Een manier om constipatie door stress te verminderen is het verbeteren van de manier waarop we met onze emoties omgaan. Lees hier meer.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.