De rol van kunstmatige intelligentie in de geestelijke gezondheidszorg

Welke rol speelt kunstmatige intelligentie op het gebied van geestelijke gezondheid? Zal het in de toekomst psychotherapie door professionals vervangen? Ontdek het hier.
De rol van kunstmatige intelligentie in de geestelijke gezondheidszorg
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 juni, 2024

Het idee van kunstmatige intelligentie (AI – Artificial Intelligence) als ondersteuning in de geestelijke gezondheidszorg is voor velen wat verontrustend. AI werkt echter al jaren samen in de medische wereld en de gezondheidszorg en heeft een aantal grote vorderingen gemaakt.

De tools die het biedt, vergemakkelijken onder andere een dieper begrip van psychische stoornissen, via de analyse van grote hoeveelheden gegevens.

Hoewel het waar is dat er bepaalde bio-ethische aspecten zijn die regulering vereisen, zal deze hulpbron in de toekomst ongetwijfeld innovatieve oplossingen bieden op het gebied van geestelijke gezondheid.

Deze zullen variëren van het verbeteren van diagnoses tot het kiezen van de meest geschikte behandelingen. In feite zal AI een essentiële bondgenoot zijn voor de patiënt als het gaat om zijn geestelijke gezondheid.

Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen, maar de groei is niet te stoppen. Het wordt steeds belangrijker in veel sociale, medische en gezondheidsscenario’s, waaronder op het gebied van de geestelijke gezondheid.

Kunstmatige intelligentie in de geestelijke gezondheidszorg

Sommigen van ons maken zich zorgen over de vooruitgang van AI op veel gebieden van ons leven. Technologie ontwikkelt zich namelijk sneller dan biologie en kunstmatige intelligentie maakt een exponentiële sprong. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit hulpmiddel zijn weg vindt naar het gebied van psychische stoornissen en een hulpmiddel wil zijn voor hulp en vooruitgang.

In 2019 publiceerde de Universiteit van Californië (VS) een studie (Engelse link) die enkele van de sleutels belichtte voor AI als hulpmiddel voor de geestelijke gezondheid. Het stelt dat een van de toekomstige voordelen de identificatie van psychologische aandoeningen in een vroeg of prodromaal stadium zal zijn. Dit maakt de weg vrij voor effectievere interventies.

Kunstmatige intelligentie
Een van de doelstellingen van kunstmatige intelligentie is het voorkomen van zelfmoorden.

Hoe kunstmatige intelligentie de geestelijke gezondheid zal helpen

AI als hulpmiddel voor de geestelijke gezondheid biedt nu al bepaalde innovaties. Veel van de praktische toepassingen en hun potentieel werden zelfs al gezien tijdens de COVID-19 pandemie. We gaan de voordelen ervan verkennen.

 • Chatbots zijn beschikbaar. Hun doel is om depressies te bestuderen en te voorkomen.
 • Robots met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen.
 • Nauwkeurige gegevens maken het mogelijk om na te gaan welke therapieën en behandelingen het meest effectief zijn voor elke patiënt.
 • Er worden chatbots en apps ontwikkeld die specifieke therapeutische inhoud bieden. Bijvoorbeeld het monitoren van de stemming van een patiënt of het detecteren van zelfmoordgedachten.
 • In de toekomst zal AI samenwerken met professionals in de geestelijke gezondheidszorg en advies, strategische gidsen en follow-up tools bieden voor patiënten.
 • AI zal innovatieve oplossingen uitvoeren, niet alleen in psychologische zorg maar ook in preventie. Een van de meest urgente gebieden zal het voorkomen van zelfmoord zijn.
 • A1 analyseert grote hoeveelheden gegevens. Door sociale variabelen, leefgewoonten en medische, genetische en neurologische aandoeningen te verwerken, kan het belangrijke informatie bieden bij het begrijpen van psychische aandoeningen.
 • Het is een geweldige bondgenoot voor vroegtijdige diagnose van veel geestelijke stoornissen. Dit wordt bevestigd in onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Pervasive and Mobile Computing. Daarin wordt beweerd dat AI angstsymptomen met meer dan 92 procent nauwkeurigheid detecteert.

Kunstmatige intelligentie zal het werk van een psycholoog niet vervangen, het zal fungeren als een bondgenoot op het gebied van geestelijke gezondheid.

Zijn er al AI-hulpmiddelen beschikbaar?

Kunstmatige intelligentie ondersteunt de geestelijke gezondheid al. Er is zelfs een grote verscheidenheid aan AI-tools beschikbaar voor de aanpak van psychische stoornissen. Bijvoorbeeld:

 • Data-analyse en therapeutische besluitvorming.
 • Reach Vet. Een programma dat in de VS is ontwikkeld op basis van AI, om zelfmoord onder oorlogsveteranen te voorkomen.
 • Apps die helpen bij het beheersen van de symptomen van angst en depressie. Bijvoorbeeld Wysa.
 • Gespreks-chatbots die via tekstberichten emotionele steun bieden aan jongeren, vooral generatie Z.
 • Programma’s zoals de Crisis Contact Simulator. Deze zijn nuttig bij het opleiden van psychologen. Dit programma kan bijvoorbeeld digitale gesprekken simuleren met jongeren uit de LGTBI-gemeenschap om professionals te helpen empowered te worden in de juiste interventies.

Toekomstmogelijkheden

Kunstmatige intelligentie op het gebied van geestelijke gezondheid is een realiteit die op korte termijn al vooruitgang boekt. De toekomstige mogelijkheden op dit gebied zijn echter immens. Maar, ze moeten goed gereguleerd worden om significante vooruitgang te kunnen boeken. Naar verwachting zullen de volgende richtingen worden ingeslagen:

 • Vaststellen welke therapie het meest effectief is voor elk individu.
 • Nauwkeurigere en vroegere diagnoses stellen.
 • Tijdig en nauwer toezicht houden op de voortgang van patiënten.
 • De beste bondgenoot zijn in big data of klinisch data onderzoek.
 • Betere training en ondersteuning bieden aan professionals in de geestelijke gezondheidszorg.
 • Het toedienen van medicijnen verminderen en vervangen door psychologische benaderingen.
 • Voorzie de hele bevolking van onmiddellijke en economische psychologische hulp.
 • Ontwikkel mechanismen voor nabije zorg voor de jongsten in de populatie die risico lopen op zelfmoord.

De introductie van kunstmatige intelligentie in de psychologische zorg zal geleidelijk gaan. De gebieden waarop het het belangrijkst zal zijn, zijn data-analyse, diagnose en preventie.

Robotoog
Het belangrijkste voordeel van AI is het leveren van zinvolle informatie uit big data.

Zal kunstmatige intelligentie specialisten in de geestelijke gezondheidszorg vervangen?

Psychologische therapie is bij uitstek een van de meest humane, gevoelige en empathische processen. Om je voor te stellen dat morgen een app of robot een psycholoog zal vervangen, dompelt ons volledig onder in het rijk van de uncanny valley. Maar een algoritme dat getraind is in geestelijke gezondheid zal nooit 100 procent de taak van een specialist kunnen uitvoeren.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Lancet Digital Health bevestigt dit feit. Het beweert dat de rol van AI voornamelijk zal bestaan uit het verbeteren van de taken op het gebied van diagnose en preventie van psychische aandoeningen. De vooruitgang zal revolutionair zijn zolang er een synergie is tussen de sterke punten van zowel menselijke als kunstmatige intelligentie.

In het licht van het voorgaande zal het niet mogelijk zijn om de psycholoog of psychiater uit te sluiten van het gebied van geestelijke gezondheid. Zelfs als gebruikers een chatbot hebben om mee te communiceren of om hun gemoedstoestand te monitoren, zal de figuur van de professional altijd aanwezig zijn.

Aan de andere kant zal AI ongetwijfeld een nuttige hulpbron zijn voor de geestelijke gezondheid en een geweldig hulpmiddel voor de psycholoog. Het zal helpen om behandelingen effectief en gepersonaliseerd te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.