The Racing Mind: de problemen van een snelle prater

Sommige mensen communiceren op dezelfde manier als ze leven, extreem snel. Achter deze stijl van spreken gaat echter vaak angst, gebrek aan controle of helderheid van denken schuil.
The Racing Mind: de problemen van een snelle prater
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 september, 2022

Ieder van ons heeft een bepaalde manier van communiceren. Als je echter een snelle prater bent, slaag je er waarschijnlijk niet altijd in om je berichten effectief over te brengen. Bovendien heb je de neiging bepaalde gevoelens van stress, verwarring en grotere moeite met het begrijpen van de kant van je luisteraars op te wekken. We kunnen een aantal aannames doen over dit soort communicatiestijlen.

In de eerste plaats betekent een snelle prater niet per se dat je aan een psychische stoornis lijdt. Aan de andere kant kan het te wijten zijn aan een spraakstoornis zoals tachylalia. Deze aandoening definieert overdreven snelle spraak, waarbij woorden in elkaar overlopen. Bovendien zijn er vaak pauzes of herhalingen die de ritmische stroom van de spraak van de patiënt verder compliceren.

Vaak is dit type communicatie te wijten aan de aanwezigheid van angst en stressoren in een nabije omgeving. In feite is het iets dat vaak gebeurt tijdens de kindertijd. Daarom, als je iemand kent die regelmatig dit soort spraak gebruikt, moet je altijd een beetje geduld met diegene hebben.

Aan de andere kant, als jij degene bent die op deze manier communiceert, is het de moeite waard om rekening te houden met een reeks gegevens en strategieën. Ze zijn als volgt.

“Men kan niet niet communiceren.”

Paul Watzlawick

Gezichten verbonden door een draad die mensen vertegenwoordigen die snel spreken

Een snelle prater zijn

Sommigen denken dat een snelle prater over een bepaald vermogen beschikt dat hem onderscheidt van anderen. Ze geloven dat snel praten kan betekenen dat ze ook snel denken.

Ze zouden ook kunnen denken dat deze mensen geweldige sprekers zouden zijn als ze zouden worden gevraagd om toespraken te houden met grote hoeveelheden gegevens en informatie. De wetenschap heeft echter uitgewezen dat dit niet altijd het geval is.

Om te beginnen betekent snel spreken niet dat je vloeiend spreekt. Daarnaast, als je op een versnelde manier communiceert, geef je je publiek niet altijd de tijd om alle informatie die je verzendt te verwerken. Dit is wat experts zoals Florence Myers, een patholoog voor spraakstoornissen aan de Universiteit van Maryland, suggereren.

Ze beweert dat snelle praters gemiddeld de volgende kenmerken vertonen:

  • Wijzigingen in de toon van de stem. Soms kun je bijvoorbeeld te hard of te weinig praten, waarbij je een lagere toon gebruikt die verstaan moeilijk maakt.
  • Problemen bij articuleren. Je maakt fouten bij het uitspreken van bepaalde woorden.
  • Gebruik van vulwoorden in spraak. Bijvoorbeeld “ah” “um” en zelfreparaties zoals “ik bedoel” en “zo.”
  • De belangrijkste aspecten van je boodschap, dat wil zeggen het centrale thema dat je wilt communiceren, blijven onopgemerkt.
  • Je luisteraar begrijpt niet al je spraak. Bovendien is het gebruikelijk dat ze er minder waarde aan hechten. Bovendien kunnen ze enige stress ervaren vanwege je snelle communicatiestijl.

De oorzaken waardoor je een snelle prater bent

De oorsprong van uitzonderlijk snelle spraak is multidimensionaal. Met andere woorden, er is niet één oorzaak. In feite zijn er verschillende factoren die kunnen verklaren waarom het gebeurt. Deze zijn als volgt:

  • Conditionering van kinds af aan. Er zijn kinderen die zich van jongs af aan sociaal onder druk gezet voelen om snel te spreken. Het hebben van ondeugende broers en zussen of zelfs ouders die ook snel praten, veroorzaakt vaak deze communicatieve stijl.
  • Extraverte persoonlijkheden vertonen deze eigenschap bij bepaalde gelegenheden. In feite hebben ze de neiging om te denken terwijl ze praten en hun impulsiviteit en overlappende ideeën worden bijna zonder filter uitgedrukt.
  • De meestvoorkomende oorzaak is een razende geest. Soms zorgt een dagelijkse routine die wordt gekenmerkt door haast, angst en druk ervoor dat mensen nerveus gaan communiceren. In feite communiceren deze mensen zoals ze leven: op een stressvolle manier.
Stel praat bij ondergaande zon

Tachylalia: een spraakstoornis

In sommige gevallen kan versnelde spraak het gevolg zijn van een spraakstoornis die bekend staat als tachylalia. Dit wordt gekenmerkt door het weglaten van geluiden en lettergrepen bij het spreken van woorden, evenals ademhalingsproblemen. Daarom is de taal van deze mensen vaak onbegrijpelijk.

Tachylalia kan op elke leeftijd voorkomen. Het komt echter vaker voor bij kinderen. De belangrijkste oorzaak van deze aandoening is een gebrek aan coördinatie tussen de hersenen en het vermogen om de spraakorganen te activeren.

Het kan ook te wijten zijn aan neurologische en erfelijke factoren. In deze gevallen is er een gebrek aan coördinatie tussen de verbinding van het zenuwstelsel met de taalgebieden van het lichaam.

Voor deze gevallen is de meest effectieve behandeling kinderlogopedie. Dit adresseert en versterkt de zelfbeheersing van het kind. Daarnaast wordt het kind gestimuleerd met ademhalingsoefeningen om het middenrif onder controle te houden en ontspanningsoefeningen om hun ideeën te verzamelen.

Wat kun je doen als je een snelle prater bent?

We willen allemaal effectief communiceren. Effectief spreken betekent je boodschap op een gepaste, hechte en zelfs boeiende manier overbrengen. Dus als je het te snel doet, ervaren anderen angst of moeilijkheden om te begrijpen wat je zegt. Ook kun je als gevolg van haasten bepaalde gedachten delen die je liever privé houdt.

Daarom, als je snel spreekt, moet je leren langzamer te praten. Je moet ook een wat meer reflectieve en minder impulsieve manier van denken toepassen. Op deze manier zul je je beetje bij beetje competenter voelen, met meer zelfbeheersing.

Sleutels om langzamer te spreken

  • Emotioneel beheer. Zoals we eerder vermeldden, wordt deze vorm van communicatie gemedieerd door je emoties en meer specifiek door de angst die voortkomt uit je levensstijl. Daarom is het soms niet genoeg om gewoon te vertragen. In feite moet je ook controle krijgen over je angst, stress en impulsiviteit.
  • Ademhalingsoefeningen. Technieken, zoals diep ademhalen of de progressieve ontspanning van Jacobson, kunnen je helpen je innerlijke rust te trainen om het ritme van je communicatie te verbeteren.
  • Denk als een luisteraar. Wanneer je met iemand communiceert, train dan je denken om pauzes in te stellen. Op die momenten waarop je de kans kunt nemen om even op adem te komen, vraag jezelf dan af of wat je zegt je luisteraar bereikt. Herhaal tegen jezelf dat langzaam communiceren altijd beter is.
  • Vraag anderen om je te laten weten of je snel spreekt. Want soms doe je het bijna zonder het te beseffen. Inderdaad, je versnelt je spraak en het wordt overweldigend voor je luisteraar. Dit is vooral het geval als je zenuwachtig bent. Daarom is het een goed idee om anderen erop te wijzen dat je deze neiging hebt en dat je het zeker op prijs zou stellen als ze je zouden kunnen laten weten wanneer je het doet. Dan kun je vertragen.

Concluderend, zoals we in het begin al aangaven, betekent snel spreken niet noodzakelijkerwijs dat je aan een stoornis lijdt. Meestal is het communicatief gedrag dat je kunt beheersen door je ervan bewust te zijn. Dit is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bakhshani, N. M. (2014). Impulsivity: a predisposition toward risky behaviors. International journal of high risk behaviors & addiction3(2).
  • Sierra, J. C., Ortega, V., & Zubeidat, I. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista mal-estar e subjetividade3(1), 10-59.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.