Waarom jouw stem zo belangrijk is voor je kinderen

De toon van jouw stem die je gebruikt met je kinderen als je met ze praat, drukt veel meer uit dan je woorden. In feite is het hoe je je emoties aan hen overbrengt.
Waarom jouw stem zo belangrijk is voor je kinderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De manier waarop je met je kinderen praat, de warmte die je uitstraalt en het emotionele evenwicht dat je ze geeft, kunnen hun hersenen veranderen. Agressieve communicatie en schreeuwen creëren bijvoorbeeld zelfvernietigende stress. Daarom zijn variabelen zoals toonhoogte en modulatie dimensies van groot belang. De toon van jouw stem is zelfs heel belangrijk voor je kinderen.

Lange tijd waren wetenschappers geïnteresseerd om te ontdekken of de stemmen of gezichten van de ouders de meeste emotionele impact hebben op een baby. Ze weten nu dat de stem veel belangrijker is dan een simpele gezichtsuitdrukking.

Stel je even voor, een kleintje dat net op de wereld is gekomen. Zodra ze geboren zijn, zet hun moeder ze recht voor zich neer met weinig afstand van haar gezicht. We weten dat het zicht van baby’s extreem wazig is, maar ze leren snel om sommige gezichten van andere te onderscheiden.

Het zijn echter de stemmen die hun interesse het meest wekken en fungeren als een geweldig emotioneel kanaal. Bovendien kent het pasgeboren kind zijn moeder al omdat ze al maanden gewend zijn om haar stem vanuit haar baarmoeder te horen.

Wanneer een ouder interactie heeft met zijn of haar baby, fungeert emotionele prosodie (timbre, intonatie en volume) als een uiterst zinvolle en belangrijke vorm van communicatie.

Vader met baby

Waarom is de toon van jouw stem zo belangrijk voor kinderen?

Er zijn momenten dat je, bijna zonder het te beseffen, uiteindelijk tegen je kinderen schreeuwt. Of, als het geen schreeuw is, kan het een norse en dreigende toon zijn. Je doet het om ervoor te zorgen dat ze naar je luisteren, opletten, niet meer storend zijn, of gewoon je gevoelens uiten als ze stout zijn geweest.

Maar al snel krijg je medelijden. Omdat je weet dat schreeuwen niet leerzaam is. Bovendien heeft het een grote impact op de ontwikkeling van kinderen. De Universiteit van Montreal (Canada) voerde zelfs een onderzoek uit (Engelse link) dat aantoonde dat harde opvoedingspraktijken gebaseerd op schreeuwen en fysieke straffen de hersenontwikkeling van kinderen verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je stemgeluid het belangrijkste is voor kinderen. Bovendien moeten zowel ouders als opvoeders begrijpen dat elke vorm van communicatie schadelijk kan zijn.

Je stem is inderdaad een krachtig kanaal als het gaat om het valideren en versterken van het zelfrespect van kinderen. Om deze reden moet je met respect en genegenheid spreken, zodat ze zich veilig, geliefd en op hun gemak voelen bij jou.

Duidelijkheid, traagheid en goede emotionele prosodie

Bovenal wordt je emotie overgebracht in je intonatie. Een kalme stemtoon, een goed geregeld timbre en een rustige modulatie vergezeld van een niet-gehaaste articulatie zijn verheugend voor het infantiele brein. In feite betekent het duidelijk, langzaam en liefdevol spreken.

Dit betekent echter niet dat je ze niet met een boze blik moet aankijken als de gelegenheid dat rechtvaardigt. Deze emotie maakt inderdaad deel uit van het complexe palet van menselijke gevoelens. Verder is er niets mis met kinderen die woede weerspiegeld zien in je gezichtsuitdrukking. Het is perfect toegestaan. Dit soort uitingen mag echter niet gepaard gaan met geschreeuw en bedreigingen.

De uitdrukking op je gezicht informeert hen over wat je voelt, maar je stem en de manier waarop je communiceert voedt hen op. Voor kinderen is de toon van jouw stem trouwens het belangrijkst, omdat dit het kanaal is dat dient om hen te onderwijzen, te begeleiden, te valideren en met hen in contact te komen.

De toon van jouw stem die je met je kinderen gebruikt, drukt veel meer uit dan je woorden.

Kind op de nek van zijn vader

De toon van jouw stem communiceert meer dan je woorden

Veel van je communicatie is non-verbaal. Bovendien communiceert de toon van jouw stem meer dan je woorden. Probeer, om dit te begrijpen, iets te zeggen als “Ik hou van hoe je bent, ik ben zo trots op je” op een dreigende manier of door te schreeuwen.

Je realiseert je al snel dat de boodschap nutteloos is als je toon niet klopt. Dit is vooral belangrijk voor kinderen. Hun wereld volgt andere regels. Hun nog onrijpe brein is extreem gevoelig voor je stemgeluid. Zeker als ze nog klein zijn en woorden nog niet helemaal begrijpen. Daarom is de modulatie van je stem alles, want zo breng je de universele taal van je emoties naar hen toe.

Er is nog een belangrijke factor. De afgelopen maanden zijn onze gezichten gehuld in maskers. Om deze reden hebben opvoeders nog een uitdaging voor de boeg. Dat is om kinderen op te voeden zonder hun uitdrukkingen en de bewegingen van hun mond te laten zien. In feite wordt de toon van hun stem de ster van de show.

Daarom, in het licht van alles wat we in dit artikel hebben gezegd, moet je ernaar streven om voor de toon van jouw stem te zorgen. Probeer jezelf rustig uit te drukken. Spreek op een manier die gebaseerd is op positieve emotionaliteit. Eentje die uw kinderen opvoedt, valideert en veiligheid en zelfrespect opbouwt. Wellicht ook interessant voor jou

Verschillende soorten non-verbale communicatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Verschillende soorten non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie is een verzameling tekens en niet-linguïstische tekensystemen die communiceren of worden gebruikt om te communiceren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Liu, P., Cole, P. M., Gilmore, R. O., Pérez-Edgar, K. E., Vigeant, M. C., Moriarty, P., & Scherf, K. S. (2019). Young children’s neural processing of their mother’s voice: An fMRI study. Neuropsychologia122, 11–19. https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2018.12.003
  • Sabrina Suffren, Valérie La Buissonnière-Ariza, Alan Tucholka, Marouane Nassim, Jean R. Séguin, Michel Boivin, Manpreet Kaur Singh, Lara C. Foland-Ross, Franco Lepore, Ian H. Gotlib, Richard E. Tremblay, Françoise S. Maheu. Prefrontal cortex and amygdala anatomy in youth with persistent levels of harsh parenting practices and subclinical anxiety symptoms over time during childhood. Development and Psychopathology, 2021; 1 DOI: 10.1017/S0954579420001716
  • Stoop TB, Moriarty PM, Wolf R, Gilmore RO, Perez-Edgar K, Scherf KS, Vigeant MC, Cole PM. I know that voice! Mothers’ voices influence children’s perceptions of emotional intensity. J Exp Child Psychol. 2020 Nov;199:104907. doi: 10.1016/j.jecp.2020.104907. Epub 2020 Jul 15. PMID: 32682101.
  • Wang MT, Kenny S. Longitudinal links between fathers’ and mothers’ harsh verbal discipline and adolescents’ conduct problems and depressive symptoms. Child Dev. 2014;85(3):908–923. doi:10.1111/cdev.12143

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.