Vijf tekenen van relatie-ontgoocheling
Als je met iemand een relatie aangaat, beloof je je nieuwe partner vaak de wereld. Alles ziet er rooskleurig uit en je denkt gewoon dat jullie voor altijd samen zullen zijn. Helaas kunnen die geloften die je hebt gedaan, hoewel vol goede bedoelingen, vaak worden beïnvloed door onverwachte gebeurtenissen. Ze leiden tot het psychologische fenomeen dat bekend staat als relatie-ontgoocheling.
Deze gevoelens kunnen zich vertalen in veelvuldige ruzies, afstandelijkheid en zelfs ups en downs in het seksuele verlangen van een van jullie of van jullie beiden.
De verschillen worden vaak meer merkbaar als jullie besluiten te trouwen of samen te gaan wonen, omdat dit meer tijd samen en nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt.
Teleurstelling
In feite kan deze situatie, hoewel jullie het gewild hadden, allesbehalve gemakkelijk voor jullie blijken te zijn. Op dat moment begin je je te realiseren dat jullie relatie niet werkt of dat jullie niet bij elkaar passen.
Toch klamp je je met hand en tand vast aan jullie relatie die alleen bij elkaar wordt gehouden door jullie routines; een set gewoontes die jullie allebei ongelukkig maken.
Je denkt dat moedig vechten om deze uitdagingen te overwinnen jullie relatie zal versterken. Het probleem is dat jullie niet altijd ‘in dezelfde richting trekken’. Dit kan leiden tot teleurstelling, ontevredenheid of ontgoocheling.
Het is dan dat jullie de liefde die aan het begin van jullie relatie bestond moeten regenereren voordat die helemaal verdwijnt. Anders zal er geen genezing zijn.
Ontevredenheid verschijnt niet van de ene dag op de andere. In feite manifesteert het zich geleidelijk in de loop van de tijd. Het is als een mier die langzaam broodkruimels naar zijn mierennest draagt.
In de regel ben je je niet bewust van wat er gebeurt, omdat je het te druk hebt met andere dingen, zoals werk, routine, kinderen, je eigen persoonlijke groei, enz.
Deskundigen zeggen dat ontgoocheling een geleidelijk proces is waarbij de ene teleurstelling na de andere zich opstapelt. Als je alert blijft en let op de volgende tekenen, moet het je lukken om ontgoocheling te voorkomen. Bovendien zul je de magie terugvinden die je in de begintijd had.
Vijf tekenen van relatie-ontgoocheling
1. Vechten om gelijk te hebben
Wanneer jullie relatie in een crisis verkeert, nemen jullie meestal allebei een specifiek standpunt in waarvan geen van jullie wil wijken. Jullie zijn beiden onwrikbaar. Een relatie is echter geen strijd die gewonnen of verloren moet worden. Met zo’n benadering schiet je dus helemaal niets op.
Aan de andere kant hoef je niet alles te accepteren wat je partner zegt. Je moet gewoon meer openstaan voor hun standpunt. In feite is de snelste weg naar relatie-ontgoocheling onbuigzaam zijn en proberen je partner je standpunt op te leggen zonder zelfs maar naar hem te luisteren.
De volgende keer dat je een probleem hebt, probeer dan te kalmeren en samen een oplossing te vinden. Druk uit wat je voelt en behoud een evenwicht zodat je je allebei tevreden voelt.
2. Willen ontsnappen
Gevoelens van verstikking of gebrek aan vrijheid zijn niet goed. Het helpt ook niet als een van je weigert om een conflict aan te pakken en gewoon naar buiten gaat en de deur dichtslaat, en pas uren later terugkomt.
Weglopen kan ook betekenen dat je minder tijd met je partner doorbrengt. Je neemt emotioneel afstand, je vlucht symbolisch voor wat er echt gebeurt.
Je kunt elke dag met iemand naar bed gaan en toch verder van hem of haar verwijderd zijn dan wanneer je duizenden kilometers van elkaar zou wonen. Hoe langer dit soort vervreemding voortduurt, hoe meer relatie-ontgoocheling er is en hoe minder problemen er opgelost kunnen worden.
3. Elkaar de schuld geven van conflicten
Vanaf het moment dat de frustraties beginnen op te lopen, probeer je een schuldige te vinden, en je denkt automatisch dat het niet aan jou ligt. Het is inderdaad heel moeilijk om in jezelf te kijken en de verantwoordelijkheid te aanvaarden voor wat er gebeurt.
Dit betekent niet dat je overal schuld aan hebt. Zoals we al eerder zeiden, moet je gewoon een balans vinden. Neem niet de kortste of gemakkelijkste weg door elkaar de schuld te geven, en focus je niet alleen op elkaars fouten, want dit zal alleen maar brandstof toevoegen aan het vuur van ontgoocheling en teleurstelling.
In feite is het vaak de moeite waard om te zeggen: “Je hebt gelijk. Ik zat fout” als dat betekent dat je je relatie herstelt.
4.Verloren gevoelens
Je kijkt niet meer uit naar een ontmoeting met je partner zoals vroeger, het maakt je niet meer uit hoe laat ze thuiskomen en je krijgt geen vlinders meer in je buik als je ze ziet. Ze maken je niet gelukkig, je mist ze niet als ze weggaan, en zelfs hun aanwezigheid irriteert je. Als dit klinkt zoals jij, moet je stoppen en beoordelen wat er met je gebeurt. In feite, wat er met jullie beiden gebeurt.
Als je niet van elkaars gezelschap geniet, als er honderden dingen zijn die je liever doet dan bij hen zijn, moet je een stap terug doen, begrijpen wat de fouten zijn en proberen een oplossing te vinden.
5. Focus op het negatieve
Wanneer jullie beiden alleen elkaars fouten en zwakheden zien, ervaren jullie relatie-ontgoocheling. Je zult merken dat je nu ruzie maakt over de meest onbelangrijke details, die er voorheen niet eens toe deden.
Daarnaast moet je jezelf afvragen waarom je er voorheen geen aandacht aan besteedde en nu wel. Je moet ontdekken wat het is dat jullie relatie tot dit crisispunt heeft gebracht.
Alleen aandacht besteden aan de fouten van je partner betekent dat je niet langer hun goede punten ziet. Die hebben ze zeker, anders was je in de eerste plaats nooit verliefd op ze geworden en het is vrijwel onmogelijk dat ze van de ene op de andere dag verdwenen zijn.
Als je je herkent in een van deze situaties, zou je idealiter allebei de tijd moeten nemen om over je gevoelens te praten en naar oplossingen te gaan zoeken. Natuurlijk moet je communicatie empathisch en oprecht zijn. In feite moet je allebei openlijk kunnen praten over alles wat je denkt en voelt zonder elkaar te respecteren of te kleineren.
Tot slot is begrip essentieel voor het oplossen van relatie-ontgoocheling. Het heeft geen zin om helemaal eerlijk te zijn als je niet ook moeite doet om je in elkaars schoenen te verplaatsen. Maar als je merkt dat jullie gesprekken altijd op niets uitlopen, kun je altijd nog relatietherapie of zelfs een scheiding overwegen. Het ergste van alles zou immers zijn om in dezelfde situatie te blijven zitten.