Beïnvloeding: wanneer je zwakheden tegen je gebruikt worden

Beïnvloeding: wanneer je zwakheden tegen je gebruikt worden
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Dit kort verhaal gaat over beïnvloeding. We lopen door een metrostation. We komen moe terug van een vermoeiende dag op het werk en willen op onze comfortabel bank gaan liggen en de hele koelkast verslinden. Plots beginnen we pannenkoeken te ruiken en de herinnering brengt ons de sensatie van hun smaak, waar we van houden. Op de achtergrond speelt een muzikant één van je favoriete liedjes op zijn gitaar. Zou je hem geld geven?

De psycholoog Robert Baron van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York, bestudeerde dit fenomeen met zijn team. Volgens hun resultaten lijkt het erop dat we drie keer meer kans hebben om geld te geven als we omringd zijn door aangename geuren.

Dit is hoe de natuur mensen beïnvloedt. Het is echter niet altijd het beste dat het emotionele deel van ons brein het overneemt voor ons logische deel. Hoe zien we dan de beïnvloeding? Hoe weten we wat ons beïnvloedt? Laten we dieper graven.

Kleine, dagelijkse handelingen van beïnvloeding

Het is normaal dat we toegeven aan iets dat ons ego verwent en ons geluk belooft. Zonder al te veel in het onderwerp te verdiepen, kunnen we zeggen dat succes over het algemeen gaat over het gebruik van overtuiging, zowel impliciet als expliciet.

Beïnvloeding

Beïnvloeding heeft een krachtig effect op ons omdat we sociale en emotionele wezens zijn. In feite zijn we soms overtuigd van de meest triviale attitudes en acties. We geven bijvoorbeeld toe aan de oproep van onze kat om iets op te rapen voor het simpele feit dat hij erover miauwt.

Misschien geven we toe aan de verzoeken van onze kinderen om videogames te spelen voor een langere periode, hoewel we niet geloven dat ze dat echt zouden moeten doen. Onze kinderen zijn experts in het spelen met onze emoties en ze testen ons voortdurend. Kinderen zijn een geweldig bewijs dat mensen de handeling van beïnvloeding heel vroeg onder de knie hebben.

Kwaadaardige beïnvloeding

Beïnvloeding is een natuurlijke neiging die bij ons allemaal aanwezig is. We kunnen ons niet schuldig voelen als we proberen al onze beschikbare bronnen te gebruiken om te krijgen wat we willen. We beïnvloeden allemaal in meer of mindere mate. De echte beïnvloeders kennen echter hun limiet wanneer ze het moeten gebruiken.

Deze echte specialisten van misleiding en simulatie worden gevoed door de kleine geheimen of tekens die je ze laat zien. We kunnen op een genereuze of oprechte manier handelen, alleen voor de meester-beïnvloeder om die handeling te gebruiken als een groot voordeel om later tegen je te gebruiken.

Een hoge mate van beïnvloeding naar anderen kan zelfs een teken van psychopathie zijn. Kortom, de beïnvloeder gebruikt jouw zwakheden in zijn voordeel. De beïnvloeder gebruikt jouw zwakheden tegen jou en overtuigt je om te handelen zoals hij wil.

Beïnvloeders hebben behoefte aan controle over anderen en voelen zich er niet schuldig over. Dat gezegd zijnde, zijn er bepaalde kenmerken die worden gedeeld door degenen die gemakkelijk worden misleid. Als je bovendien een keer toegeeft aan beïnvloeding, zul je in de toekomst waarschijnlijk meer toegeven aan beïnvloeding. Dit komt omdat kwetsbaarheid een aangeleerd gedrag is.

Als je je zwakheden onthult, ben je overgeleverd aan anderen

De beïnvloeder probeert je te beloven wat je het meest wilt. Hoe meer je weet over hun behoeften en wensen, hoe meer wapens je tegen de beïnvloeder kunt gebruiken.

Bovendien zijn beïnvloeders experts in het uitbuiten van je onzekerheden. Als je je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt of twijfels hebt over je capaciteiten, zullen mensen je proberen te helpen, maar altijd voor een hoge prijs. Bij veel gelegenheden zijn de producten die je tijdens dergelijke tijden koopt niets anders dan een rookgordijn.

We hebben ook ‘het eeuwige slachtoffer’. Dit type beïnvloeding is complexer omdat geen enkel materieel item wordt verhandeld. Het eeuwige slachtoffer klaagt en reageert zich voortdurend af op jou. Vaak vertellen ze je dingen die verleidelijk zijn om andere mensen te vertellen, maar je begint je schuldig te voelen als je hun geheimen aan anderen blootlegt.

De eeuwige slachtoffers zorgen er altijd voor dat ze slechter af lijken te zijn dan alle anderen. Het eeuwige slachtoffer is altijd meer getroffen dan de andere partij in hun drama’s en ze hebben altijd te maken met de pijnlijkste omstandigheden. Je hebt geen reden om te klagen of een uitlaatklep te hebben. In dit geval beïnvloedt de beïnvloeder je voor je onverdeelde aandacht.

Er zijn veel soorten beïnvloeders, maar ze zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde idee. In het begin doen ze beroep op je gevoelens om iets van je te krijgen dat je ze niet wilt geven. Om te voorkomen dat je in deze val loopt, moet je bijzonder oplettend zijn.

Vrouw die beïnvloed wordt

Hoe beschermen we ons tegen beïnvloeding?

De beste oplossing om onszelf te beschermen tegen beïnvloeding is het hebben van een goed zelfvertrouwen. Door zelfverzekerd te zijn, is het veel moeilijker om overgehaald te worden door zuiver emotionele argumenten. Zelfvertrouwen stelt ons in staat om te onderscheiden wanneer iets zinvol is en wanneer iets dat niet is.

Daarnaast is het belangrijk om te overwegen of onze relaties nuttig zijn. Als iemand ons meer kwaad dan goed doet, waarom zouden we dan met hen blijven praten? Het beste wat we kunnen doen, is de mensen die ons gebruiken zonder te geven om onze gevoelens te verwijderen.

Je moet je niet rot voelen als je iemand uit je leven moet verwijderen. Als je merkt dat iemand je probeert te beïnvloeden, aarzel dan niet om onmiddellijk van die persoon weg te gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.