8 tekenen dat je partner zich niet seksueel tot je aangetrokken voelt

Vermijd je partner lichamelijk contact of gaat hij of zij direct slapen? Ontdek wat je moet doen als je partner deze en andere symptomen vertoont.
8 tekenen dat je partner zich niet seksueel tot je aangetrokken voelt
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 10 maart, 2024

Seks, voor veel mensen een fundamenteel onderdeel van relaties, overlapt de connotaties van plezier en angst, omdat het het einde van de wereld kan lijken als je partner zich niet seksueel tot je aangetrokken voelt.

Het is echter belangrijk om te weten hoe je de tekenen moet lezen – waaronder een gebrek aan interesse in vernieuwing in bed – die duiden op een gebrek aan verlangen en ze niet te verwarren met een afname in seksuele activiteit door andere oorzaken, zoals stress. Hier zullen we je helpen om je zorgen op te lossen door deze tekenen met een korte uitleg op een rijtje te zetten.

Tekenen die aangeven dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot je partner

Het verlangen om je wederzijds gewaardeerd te voelen door je partner strekt zich ook uit tot de seksuele sfeer. Daarom is het gebruikelijk om, wanneer ontmoetingen vertragen of stoppen, angst en twijfels te voelen over de aanwezigheid van de oorspronkelijke vonk in de relatie. Als je je in een dergelijke situatie bevindt, kijk dan eens naar deze tekenen van gebrek aan seksueel verlangen.

1. Je partner is niet degene die het initiatief neemt voor intieme interacties

Of het nu gaat om een seksuele ontmoeting of een verleidingsspel, één teken is dat jij degene bent die het initiatief neemt. Als je een dynamiek hebt opgebouwd waarbij jij vaak degene bent die het initiatief neemt, is het belangrijk om te weten of er een verandering is opgetreden.

Als je partner je echter niet meer opzoekt voor deze interacties, is het mogelijk dat je te maken hebt met een afname van seksuele interesse in jou. In dat geval is het belangrijk om de rest van zijn gedrag te analyseren en te zien of hij je ook afwijst als je het initiatief neemt of afstandelijk is.

2. Als je partner lichamelijk contact vermijdt, voelt hij zich misschien niet seksueel tot je aangetrokken

Ook hier is het relevant om een verandering in dit aspect waar te nemen. Iemand die bijvoorbeeld van het vasthouden van je hand naar het op een afstandje lopen gaat, stoot lichamelijk contact met jou misschien af.

Je moet letten op de kleine details die met contact te maken hebben en beoordelen of ze verminderd zijn.

3. Je neemt niet veel deel aan seksuele ontmoetingen

Als je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner, wordt deelname aan seksuele relaties meestal geminimaliseerd. Vaak ben jij degene die het tempo bepaalt en de verschillende praktijken voorstelt, terwijl je partner jou gewoon de weg laat wijzen. Het kan ook zijn dat hij of zij seksuele spelletjes of standjes afwijst waar hij of zij ooit van leek te genieten.

4. Seks is niet jouw prioriteit

Vrouw wijst man af in bed
Wanneer seks voor een van jullie geen prioriteit meer is en dit zich uit in afwijzing, is het belangrijk om hierover te praten.

Als je partner zich niet meer seksueel tot je aangetrokken voelt, is het zeer waarschijnlijk dat intimiteit van zijn of haar agenda verdwijnt of onderaan zijn of haar prioriteiten blijft staan. Dan komen de excuses, het voorstellen van andere activiteiten of, zoals hierboven vermeld, het afwijzen van je initiatieven.

5. De interesse om te vernieuwen in bed verdwijnt

Hoewel er stellen zijn die nieuwsgieriger zijn om nieuwe dingen te proberen dan anderen, zoeken ze over het algemeen naar wat vernieuwing om als stel niet in een routine te vervallen. Als hij zich echter niet langer seksueel tot je aangetrokken voelt, sterft deze interesse af en zal hij zich – als hij je niet afwijst – beperken tot de gewoontes waarvan je al weet dat ze werken.

6. Hij heeft te veel kritiek op je: nog een teken dat je je niet meer seksueel aangetrokken voelt tot je partner

Wanneer seks met een persoon je niet meer zo aanspreekt als vroeger, is het logisch dat wat je vroeger opwond dat niet meer doet. Dit kun je interpreteren als dat de ander het niet goed doet en zichzelf bekritiseert.

Als je partner tegen je is gaan zeggen dat hij of zij de manier waarop je in bed presteert niet leuk vindt, en dat vaak of op een slechte manier doet, is dat een teken dat de aantrekkingskracht ontbreekt.

Het kan ook gebeuren dat hij of zij een vijandige houding tegenover je heeft, zelfs als er geen intimiteit is. Bijvoorbeeld je houding bekritiseren of je overal de schuld van geven.

7. Hij geeft je geen complimenten meer

Deze uitspraak moet met voorzichtigheid worden genomen, want de perceptie van anderen is iets heel subjectiefs. Nogmaals, wat hier van belang is, is om een verschuiving waar te nemen van je partner die je prijst en bewondering voor je toont naar dat hij dat niet meer doet.

8. Sommige interacties lijken op een verplichting

Als aanhankelijke gebaren met tegenzin worden beantwoord en seksuele ontmoetingen zijn afgenomen, kan het zijn dat je partner alleen instemt om jou een plezier te doen. Hij of zij kan dit tegen je zeggen, maar je zou ook een gebrek aan oprechte opwinding van zijn of haar kant kunnen opmerken. Alsof het een ritueel is, in plaats van een vorm van intimiteit.

Wat te doen als je partner zich niet meer seksueel tot je aangetrokken voelt?

Trieste man met zijn vrouw op de rand van het bed
Seksuele disfunctie onderscheidt zich door een stoornis in verlangen, opwinding en orgasme.

Deze vraag komt meteen op na het opmerken van een aantal van de bovengenoemde tekenen. Is het tijd om de relatie te beëindigen en is er een manier om de interesse terug te winnen?

Bij al dit gepraat over seksuele afwijzing wordt een andere belangrijke pijler van relaties vaak over het hoofd gezien: effectieve communicatie binnen het stel. Weten hoe je signalen van een gebrek aan verlangen kunt herkennen is nuttig, maar nooit iets waar je 100% op kunt vertrouwen.

Dus als je twijfelt, druk jezelf dan eerlijk en tactvol uit. Geef je partner ook een veilige ruimte om te reageren.

Aan de andere kant kun je ook nieuwe dingen proberen en je fantasie de vrije loop laten. Het is mogelijk dat de routine het vuur van de passie een beetje heeft gedempt en dat je partner een duwtje in de rug nodig heeft.

Sluit ook een consult bij een specialist niet uit om de symptomen van mogelijke seksuele disfunctie bij het stel (Spaanse link) te beoordelen en zowel de oorzaken als de gevolgen aan te pakken. De tussenkomst van een deskundige kan nuttig zijn om de meerdere factoren te overwegen die de dynamiek van jullie relatie beïnvloeden.

Seks is niet alles

Als de seks in een relatie verslechtert, raken mensen soms in paniek. Het is echter heel belangrijk om in gedachten te houden dat seks maar één onderdeel is van alles wat er met een partner gedeeld wordt.

Stress, een moeilijke tijd, lichamelijke en psychische aandoeningen, medicijnen en meer hebben allemaal invloed op seksueel verlangen. Het hoeft geen gebrek aan liefdevolle correspondentie te zijn.

Daarom benadrukken we de rol van communicatie in een koppel, evenals het belang om ook andere gebieden te cultiveren, waaronder samenwonen of niet-seksuele liefde. Elke persoon is een wereld en je moet ze leren kennen als je hun leven en hun bed wilt delen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.