Intimiteit is de basis van relaties tussen stellen

Intimiteit in de relatie van een stel is, hoewel het misschien vreemd lijkt, soms moeilijk te bereiken, omdat het impliceert dat kwetsbaarheid wordt blootgelegd.
Intimiteit is de basis van relaties tussen stellen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 08 november, 2023

In relaties tussen stellen is intimiteit meer dan belangrijk; het is een centrale bepalende factor. Hoewel we misschien denken dat dit woord beperkt is tot de seksuele context, impliceert het ook andere zaken zoals vertrouwen, wederkerigheid of weten wat de ander wil.

Vandaag richten we ons een beetje op de seksuele routine, op wat er onder de lakens gebeurt (of waar dan ook, want we weten allemaal dat passie zich niet beperkt tot de slaapkamer). Als je de intimiteit met je partner wilt verbeteren, is het misschien een goed moment om daar wat moeite voor te doen.

Onthoud dat de eerste basisvoorwaarde is dat beiden het erover eens moeten zijn dat er veranderingen nodig zijn om de relatie te verbeteren. Als een van de partijen op een bepaald moment geen verlangen voelt, erg moe is of liever iets anders doet die dag, kan het nodig zijn om te wachten tot de twee in echte harmonie zijn.

Intimiteit in seks heeft te maken met verschillende zaken. Van het plezier en de sensaties van de ander tot de manier waarop we ons op dat moment voelen. Dit heeft niets te maken met wat vrouwen of mannen het lekkerst vinden, maar met het vinden van een middenweg waar de twee mensen zich met elkaar verbinden.

Om intimiteit in relaties tussen stellen te verbeteren, is een van de onbetwistbare stappen om aandacht te besteden aan wat je voelt en tegelijkertijd te zorgen voor wat de ander ervaart. Denk je dat het mogelijk is? Natuurlijk kan dat!

De intimiteit in een relatie verbeteren

Hoewel we kunnen zeggen dat vrijen één ding is en seks hebben iets anders, is het ook goed om passie en romantiek af te wisselen. Dit doet het stel veel goed en verbetert de intieme ervaring.

Oogcontact tijdens de seksuele ontmoeting is belangrijk om het niveau van wederkerigheid te verhogen en ook om te weten hoe de ander zich voelt. Als je gewoonlijk je ogen sluit om meer genot te voelen, mis je iets vitaals: Het observeren van je partner. Het gaat er niet om de hele tijd oogcontact te maken, maar om een balans te vinden.

Misschien is op deze momenten aanraking het belangrijkste zintuig. Er zijn echter ook andere zintuigen, zoals zicht, gehoor, reuk of zelfs smaak. Die kunnen ons op bepaalde momenten extra opwinding en genot geven die we nooit eerder hebben ervaren.

Mijn mening als het gaat om plezier is dat je al je zintuigen moet gebruiken.”

Markies de Sade

Daarom is intimiteit niet alleen de plek waar we seksuele relaties hebben. Het is ook de plek waar we over seks moeten praten. Als we met onze partner over andere dingen praten, waarom dan niet over seks?

Niemand heeft de macht om iemands gedachten te lezen. Er zijn dingen die we nooit zullen communiceren als we er geen woorden aan geven. Daarom wil je partner je vaak graag plezieren. Sterker nog, ze willen wel, maar we zijn niet in staat om de rijkdom van intimiteit te creëren om communicatie mogelijk te maken.

Het is geen straf?

Aan de andere kant schamen sommige mensen zich meer om iemand in de ogen te kijken dan om hun kleren uit te trekken. Het is alsof oogcontact hen echt bloot en kwetsbaar laat voelen. Dit is een kwetsbaarheid die, om wat voor reden dan ook, angst veroorzaakt.

Het overwinnen van dat gevoel kan leiden tot prachtige communicatie waarin je de werkelijkheid en, in het verlengde daarvan, je partner, de kans geeft om je veel meer te vullen dan je voor mogelijk hield.

Stel kust elkaar

Vaak zijn wij, onbedoeld, degenen die ons eigen plezier aan banden leggen.

Nu we het toch over angsten en onzekerheden hebben, een van de manieren om de intimiteit met je partner te vergroten is om hem of haar toe te staan jou te “zien.” Vrouwen hebben vaak meer complexen wat betreft hun lichaam. Ze willen het licht niet aan laten of bepaalde posities kiezen waarin ze zich kwetsbaarder voelen.

Daarom geldt, net zoals groei nodig is om intimiteit echt te ontwikkelen in relaties tussen stellen, hetzelfde als het gaat om seks. Deze groei verloopt via intimiteit, die op zijn beurt verloopt via vertrouwen.

Een vertrouwen dat, net als een goede stoofpot, tijd nodig heeft die we niet altijd opzij zetten in onze agenda’s. Het is een investering die we vaak niet doen. Het is een investering die we vaak verwaarlozen of waarvan we hopen dat het vanzelf komt, terwijl het in feite onmogelijk is als het op de laatste plaats van onze prioriteiten staat.

In feite is er niets mis met het plannen van privémomenten. Dit moet wel het geval zijn als we ons ervan bewust zijn dat we deze situaties tijdelijk niet spontaan laten ontstaan.

Rapport

Het beste van alles is dat dit een positieve invloed zal hebben op je dagelijks leven. Zoals eerder gezegd gaat intimiteit in relaties tussen stellen niet alleen over seksueel contact.

Het bestaat ook uit elkaar leren kennen, weten wat de ander wil, hem of haar plezieren en hem of haar jou laten plezieren, maar ook uit zoeken (en vinden) wat jullie allebei leuk vinden en hoe jullie je voelen.

Veel mensen vinden het moeilijker om in de ogen van hun partner te kijken en zich emotioneel open te stellen dan om naakt te gaan en seks te hebben. Emotioneel uitkleden is niet altijd zo makkelijk als het lijkt.

Misschien conditioneert de gedachte om afgewezen te worden onze bereidheid om ons open te stellen voor onze partner. Als we ons dus emotioneel openstellen voor onze partner, zal dit de kwaliteit van de seksuele relaties positief beïnvloeden.

Onthoud dat seks een perfecte manier is om contact te maken met de persoon die je hebt gekozen.

Seks is niet alleen lichamelijk contact, het is ook een mentale handeling. Hoe meer verstandhouding we hebben met onze partner, hoe meer we zullen genieten. Naakt zijn, emotioneel en fysiek, kan een perfecte combinatie zijn om wat tijd door te brengen met passie, intimiteit en wederkerigheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.