Tekenen dat je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin

Het disfunctionele gezin is chaotisch en onvoorspelbaar. Geweld verschijnt zonder reden, emotionele kilte is een constante, evenals misbruik en psychologische manipulatie.
Tekenen dat je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 25 juni, 2025

Ben je opgegroeid in een disfunctioneel gezin? Misschien wel. We weten allemaal dat niemand de plaats en de mensen kan kiezen die zijn of haar ouders zullen zijn, maar wat voor ons wel duidelijk is, is dat wat die figuren wel of niet doen een blijvend stempel op ons zal drukken. Ten goede of ten kwade. Want die eerste levenservaringen zijn heel belangrijke indrukken.

Veel mensen zeggen echter “mijn gezin is een ramp” of “bij mij thuis was alles geschreeuw en onenigheid”. Niet alle dynamieken en ervaringen zijn het gevolg van disfunctionaliteit. Soms is er zelfs in de chaos liefde en zorg voor ons welzijn.

Het is mogelijk dat de kreten afkomstig waren van ouders die niet van elkaar hielden en uiteindelijk uit elkaar gingen, maar dat onze aandacht op geen enkel moment werd verwaarloosd.

Er zijn veel verschillende soorten gezinnen. Gezinsomgevingen die gekenmerkt worden door disfunctionaliteit zijn echter een spinnenweb van conflicten, verwaarlozing, misbruik, geweld, autoritarisme en in veel gevallen zelfs psychische stoornissen.

Het kenmerk dat dit alles integreert als een subtiele patina van lijden is onvoorspelbaarheid. Het kind of de jongere weet niet wat er op een bepaald moment gaat gebeuren.

De gevoelens van angst en gebrek aan controle, waarbij ze niet in staat zijn om hun gedrag aan te passen om straf of misbruik te voorkomen, dompelen hen onder in een constante staat van permanente stress. Niemand komt helemaal ongeschonden uit een ongelukkige jeugd.

Het disfunctionele gezin wordt bijna altijd geregeerd door een autoriteitsfiguur, iemand die niet zal aarzelen om constante schuldgevoelens op anderen te projecteren.

8 tekenen dat je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin

Trieste jongen

Er wordt aangenomen dat een disfunctioneel gezin beantwoordt aan een heel specifiek profiel. Een koppel uit de lagere klasse dat op het punt staat om uit elkaar te gaan. Hoewel het niet altijd op dit patroon reageert, als er iets is dat deze familiekern definieert, is het stabiliteit als het gaat om het projecteren van negatieve en schadelijke dynamieken.

Als gevolg hiervan hebben we vaak ouders die elkaar aanvullen in deze misbruikdynamiek. De nuances en bijzonderheden die deze huishoudens profileren zijn immens.

Onderzoek zoals dat van de Federale Universiteit van Kazan (Rusland) geeft aan dat deze disfunctionaliteit zich vertaalt in psychologische trauma’s bij kinderen. De impact van deze ervaringen na verloop van tijd is verwoestend voor de ontwikkeling van het kind.

Aan de andere kant definieert het McGraw-Hill Dictionary of Modern Medicine deze situaties als zeer conflictueuze gezinservaringen. Deze stressvolle en onvoorspelbare dynamiek, gekenmerkt door verschillende vormen van geweld, schendt elke menselijke basisbehoefte. Dus als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, zijn deze gebieden waarschijnlijk bekend voor je.

1. Fysiek geweld en bedreigingen als belangrijkste controlemiddel

Bedreigingen zijn een constante, dwingende maatregel die vaak wordt gebruikt om kinderen zogenaamd op te voeden. Het taalgebruik is altijd gewelddadig, mist genegenheid en wordt beheerst door schreeuwen. In veel gevallen wordt er zelfs fysiek geweld gebruikt, slaan, vastpakken met geweld, duwen…

2. Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, was er sprake van misbruik in welke vorm dan ook

Onder misbruik verstaan we elk gedrag dat erop gericht is iemand te schaden die kwetsbaarder is of die door zijn situatie, leeftijd of omstandigheid in het nadeel is. Dus als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin kun je te maken hebben gehad met autoritaire opvoeding, diskwalificatie, mishandeling, seksueel misbruik, etc.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De 12 regels van een disfunctioneel narcistisch gezin


3. Je was getuige van familieconflicten

Disfunctionele gezinnen maken ruzie, schelden elkaar uit, dagen elkaar uit, vechten…. Het huis is vol geschreeuw, er zijn voortdurend meningsverschillen, tussen de ouders onderling of met andere figuren. Al deze dynamieken met gewelddadige componenten laten hun sporen na en worden niet vergeten.

4. Emotionele ongeldigheid, wat je wilde of nodig had was niet belangrijk

Iets dat in het geheugen blijft hangen van degenen die de gevolgen hebben ondervonden van het leven in een disfunctioneel gezin, is het gevoel niet belangrijk te zijn. Wat je nodig hebt telt niet. Wat iemand voelt is niet belangrijk, het beste is om het te verzwijgen en te onderdrukken. Angsten, verdriet, tranen? Veel emoties worden doodgezwegen en opgeslokt.

5. Geen communicatie, ze hadden liever dat je stil en onderdanig was

Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, zul je je herinneren dat niet alleen jouw behoeften niet belangrijk waren, maar ook jouw woorden. Ze hadden liever dat je stil was, want stilte was voor je ouders een teken van goede manieren, onderdanigheid en gehoorzaamheid. Dus als je op enig moment je mening durfde te geven of je ouders tegensprak, werd je gestraft.

6. Ongelijke behandeling, discriminatie

In deze microkosmos van het gezin zijn vooroordelen, gendervooroordelen en allerlei vormen van discriminatie vaak aanwezig. Soms wordt de oudere broer of zus meer gewaardeerd dan de jongere, worden de jongens meer gewaardeerd dan de meisjes, of is het de vader die bevelen en bevelen geeft, terwijl de moeder op de achtergrond blijft.



7. Als je opgroeide in een disfunctioneel gezin was je lange tijd geïsoleerd

Kind wordt gestraft en is bang

Dit feit is opvallend. Volgens een onderzoek (Spaanse link) dat is uitgevoerd aan de Universiteit van Barcelona, wordt in disfunctionele gezinnen een vorm van ouderlijk terrorisme toegepast. Dit is het gezin waarin kinderen geïsoleerd zijn van hun sociale omgeving.

Kinderen en het stel zelf hebben nauwelijks contact met de uitgebreide familie (tantes, ooms, grootouders, neven en nichten…). Ze hebben ook beperkte mogelijkheden om vrienden te maken, om te genieten van hun leeftijdsgenoten buiten de school.

8. Verslavingen of psychische stoornissen, een veel voorkomend kenmerk bij ouders

Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, is de kans groot dat een van je ouders leed aan een of andere verslaving of psychische stoornis. Alcoholisme, drugsverslaving, gokverslaving of een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen bijvoorbeeld ten grondslag liggen aan deze gewelddadige gedragingen.

Dit zijn persoonlijke situaties met een grote impact die alle leden van die kleine sociale kern uitputten. Deze realiteiten creëren de chaos en onvoorspelbaarheid waar we het in het begin over hadden. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe deze of gene mensen op een bepaald moment zullen reageren, alles is onzeker en gewelddadig tegelijk.

Tot slot ondermijnt het deel uitmaken van deze microkosmossen in de kindertijd en adolescentie een groot deel van onze waarde, psychologische pezen en emotionele universa.

Iets wat we in deze gevallen niet mogen verwaarlozen als we volwassen zijn, is onszelf genezen, onszelf opnieuw opbouwen om alles wat we hebben meegemaakt achter ons te laten en hoopvol naar de toekomst te kijken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Herrera Santí, Patricia María. “La familia funcional y disfuncional, un indicador de salud.” Revista cubana de medicina general integral 13.6 (1997): 591-595.
  • Minullina, A.. (2018). Psychological Trauma Of Children Of Dysfunctional Families. 65-74. 10.15405/epsbs.2018.09.8.
  • O’Shea Brown, Gillian. (2021). Dysfunctional Family Systems. 10.1007/978-3-030-61416-4_4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.