De effecten van opgroeien in een disfunctioneel gezin

Opgroeien in een disfunctionele omgeving kan diepe emotionele wonden veroorzaken bij de meest weerlozen, zoals kinderen.
De effecten van opgroeien in een disfunctioneel gezin
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

In de regel is de gezinsomgeving de plek waar we leren met anderen om te gaan. Maar hoe is het om op te groeien in een disfunctioneel gezin? Welke gevolgen heeft dat voor kinderen?

Elk gezin is uniek in de manier waarop de leden met elkaar omgaan. Terwijl sommige gezinnen kinderen liefde, genegenheid en een veilige omgeving bieden, houden veel andere gezinnen een dynamiek in stand die niet bevorderlijk is en een negatieve invloed heeft op de persoonlijkheid van het opgroeiende kind.

Gezonde gezinnen zijn gezinnen waarin het kind zich veilig, beschermd en vrij voelt. Hun grenzen worden gerespecteerd, hun uniciteit wordt gewaardeerd, en aan hun behoeften wordt voldaan. Disfunctionele gezinnen hebben daarentegen een dynamiek waarin ouders hun kinderen herhaaldelijk en consequent verwaarlozen, emotioneel traumatiseren en hen respectloos behandelen.

Gezinnen die geen veiligheid bieden

Geen enkele jeugd is perfect. Dat gezegd hebbende, opgroeien in een disfunctioneel gezin kan wonden veroorzaken die zo diep zijn dat ze kinderen voor de rest van hun leven beïnvloeden. Dus, wat definieert disfunctioneren en hoe weet je of je gezin in deze classificatie past?

Opgroeien in een disfunctioneel gezin kan veel dingen betekenen. In de meeste gevallen is het gezin onstabiel en vol conflicten. Vaak is er sprake van drugs- of alcoholmisbruik, verwaarlozing en afhankelijkheid, waardoor het kind dagelijks lijdt.

Huilend jongetje
Kinderen die opgroeien in een disfunctioneel gezin lijden vaak erg.

Soorten gezinnen

Disfunctionele gezinnen creëren omgevingen die vaak als chaotisch en onzeker worden ervaren, omdat één van de ouders zich vaak op onvoorspelbare en ongepaste manieren gedraagt. In feite hebben kinderen die opgroeien in een disfunctioneel gezin geen controle over hun giftige thuisomgeving.

De meeste disfunctionele gezinnen zijn een combinatie van twee of meer van de volgende ongezonde dynamieken:

  • Chaotische gezinnen. Ouders zijn vaak afwezig en gedragen zich ongepast. Ze hebben het druk met hun eigen leven en verwaarlozen de behoeften van hun kinderen.
  • Families met veel conflicten. Er zijn conflicten tussen de ouders of tussen het kind en de ouders. Kinderen in dit soort gezinnen groeien op met onzekerheid, constante stress en het onvermogen om emotionele banden te smeden.
  • Gezinnen met pathologische ouders. Een of beide ouders zijn pathologisch. Dit betekent dat ze een persoonlijkheids- of stemmingsstoornis hebben. Het kan ook zijn dat ze lijden aan alcohol- of drugsmisbruik.
  • Huizen met dominante ouders. Een van de ouders is dominant en overheersend en negeert de behoeften en gevoelens van zijn partner en kinderen. Het koppel en de kinderen ontwikkelen onderdrukte negatieve en boze emoties.
  • Huishoudens met emotioneel afstandelijke ouders. Deze ouders weten niet hoe ze emoties opzettelijk moeten uiten of onderdrukken. Dit is meestal te wijten aan bepaalde culturele achtergronden. Kinderen in dergelijke gezinnen groeien op met een laag gevoel van eigenwaarde en zijn even uitdrukkingsloos of zelfs nog uitdrukkingslozer.

De psychologische effecten van opgroeien in een disfunctioneel gezin

Het is moeilijk voor een kind dat is opgegroeid in een disfunctionele gezinsdynamiek om gezonde grenzen te vormen, een gezond gevoel van eigenwaarde te hebben, en respectvolle en liefdevolle relaties op te bouwen. Bovendien herhalen ze vaak het opvoedingspatroon dat ze in hun kindertijd hebben geleerd en geven ze zich over aan zelfdestructief gedrag als een manier om te ontsnappen.

De pijn van misbruik blijft decennialang nazinderen en kan iemand voor het leven veranderen. Was jij het slachtoffer van misbruik of verwaarlozing toen je opgroeide? Zo ja, dan zijn hier enkele van de levenslange gevolgen die je mogelijk hebt ondervonden.

1. Vertrouwenskwesties

Dit is een van de belangrijkste kwesties. Als kinderen de mensen die hen het leven gaven niet kunnen vertrouwen, groeien ze op met het gevoel dat ze niemand kunnen vertrouwen.

2. Onvermogen om grenzen te stellen aan misbruik

Ze leren om slecht gedrag te vergeven of te negeren. Ze zijn immers opgegroeid met het feit dat hun ouders, verzorgers en familieleden misbruik door de vingers zien. Als gevolg daarvan wordt ook van hen verwacht dat ze slecht gedrag verontschuldigen en verwerpen.

3. Leren om niet over problemen te praten en wachten tot ze ontploffen

Leden van een disfunctioneel gezin leren om dingen onder het tapijt te vegen. Communicatievaardigheden ontbreken omdat niemand problemen wil aanpakken, dus besteden ze weinig tijd aan interactie.

4. Angst- en depressieproblemen

Opgroeien in grillige of onvoorspelbare omstandigheden beïnvloedt hoe kinderen omgaan met stress. In feite zijn ze voortdurend op hun hoede omdat ze nooit weten wat er gaat gebeuren.

Zelfs als ze volwassen zijn en een eigen plek hebben, zijn hun hersenen geprogrammeerd om in een staat van constante alertheid te leven. Dit betekent dat hun vecht- of vluchtmodus niet zo snel wordt geactiveerd als die van anderen, omdat hun lichaam gewend is aan hogere niveaus van stressgerelateerde hormonen zoals cortisol.

5. Boosdoeners bevrijden andere leden van het gezin van verantwoordelijkheden

Er is bijna altijd minstens één familiebaas in een disfunctioneel gezin. Ze zijn gewend om de schuld op zich te nemen voor alle gezinsproblemen. Het leidt af van het disfunctioneren zelf en geeft de familie de sympathie waarnaar ze hunkeren in sociale kringen.

6. Financieel wanbeheer

Kinderen die in een chaotische omgeving zijn opgegroeid, hebben misschien nooit geleerd hoe ze hun geld effectief kunnen beheren. Het niet hebben van een positief voorbeeld van het betalen van huur en huishoudelijke rekeningen kan een aanzienlijke impact op hen hebben.

Bovendien ontbreekt het sommige disfunctionele gezinnen aan economische stabiliteit. Als gevolg daarvan is het moeilijk voor het kind om te leren hoe belangrijk het is dat het niet alles wat het heeft uitgeeft aan frivole aankopen zonder aan morgen te denken.

7. Geweld aanleren

Heb je ooit gehoord dat de mishandelde de mishandelaar wordt? Helaas komt dit vrij vaak voor. Dat komt omdat ze nooit effectieve manieren hebben geleerd om met conflicten om te gaan.

8. Zelfmedicatie met drugs en alcohol

Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met alle dingen die hen in het verleden zijn overkomen, dus proberen ze zelfmedicatie te gebruiken om de pijn te verlichten.

Het nadeel van dit denkproces is dat de verdoving wegebt wanneer de roes wegebt, maar ze moeten nog steeds de realiteit onder ogen zien.

Man met verslavingsproblemen
Soms wordt de drug gebruikt als een manier om te ontsnappen en de realiteit te ontlopen.

9. Voortdurend lijden wordt draaglijk

Opgroeien rond mensen die vaak ruzie maken, of zelfs communicatie vermijden, leert kinderen dat conflicten een onvermijdelijk onderdeel van relaties zijn.

Hoewel dit gedeeltelijk waar is en menselijke conflicten onvermijdelijk zijn, leren disfunctionele gezinnen ongezonde en onzekere manieren om met conflicten om te gaan, wat een probleem wordt.

Als je een ouder of verzorger bent en denkt dat je misschien in sommige van deze disfunctionele gezinspatronen valt, is het minste wat je kunt doen je gedrag veranderen.

Om erachter te komen hoe je met een disfunctioneel gezin moet omgaan of hoe je van een disfunctioneel gezin kunt genezen, kan het zoeken naar therapie als volwassene de weg vooruit zijn. Door met een professional te praten, krijg je eindelijk de vrijheid om je verleden te verwerken in een veilige, oordeelloze ruimte.

Ook zul je, door het met iemand te doen die getraind is, merken dat het mogelijk is om de cyclus van verwaarlozing, misbruik of chaos op eigen kracht te doorbreken. Een combinatie van individuele therapie en gezinstherapie (wetenschappelijke link) kan nuttig zijn bij het doorbreken van deze disfunctionele patronen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.