Zes tips om conflicten niet langer uit de weg te gaan

Als je het moeilijk vindt om conflicten onder ogen te zien en je ze liever uit de weg gaat, zijn hier zes tips om je te helpen ermee om te gaan.
Zes tips om conflicten niet langer uit de weg te gaan

Laatste update: 18 mei, 2022

Velen van ons houden niet van conflicten, omdat we geneigd zijn ze te associëren met negatieve ervaringen, ruzies, bedrog, wrok, vernedering, enz. Maar als we beter kijken, is het probleem niet het conflict zelf, maar de manier waarop we erop reageren.

In wezen is een conflict een confrontatie tussen tegengestelden. Het doet zich voor in een situatie waarin twee of meer mensen met verschillende belangen tegenover elkaar staan. Toch komt ons ongemak ten opzichte van conflicten niet voort uit onze eigen spanning, maar eerder uit het idee dat we hebben over wat de ander zou moeten doen of hoe hij zich zou moeten gedragen ten opzichte van onze beweringen.

Daarom vermijden velen van ons om met conflicten om te gaan uit angst of bezorgdheid om in ongemakkelijke situaties verzeild te raken. Of we proberen het te vermijden omdat we ons onzeker voelen of niet in staat om onze belangen of wie we zijn te laten gelden. Aan de andere kant kunnen we ons minderwaardig voelen of hebben we onplezierige ervaringen met eerdere confrontaties.

Ongeacht de reden waarom we conflicten vermijden, het conflict niet onder ogen zien zorgt er niet voor dat het verdwijnt, laat staan dat het wordt opgelost. Sterker nog, het kan zelfs erger worden. Dit vermijden, naast het feit dat het niets oplost, weerhoudt ons ervan om te blijven groeien, omdat tegenspoed en conflicten noodzakelijk zijn om dat te doen.

Dus wat kan er gedaan worden om te stoppen met het vermijden van conflicten en te voorkomen dat het de persoonlijke groei verder beïnvloedt? Hier vertellen we het je.

Boos stel
Het vermijden van conflicten genereert ongemak en frustratie.

1. Sta open voor conflict

Als je wilt stoppen met het vermijden van conflicten, stel jezelf er dan voor open. Jezelf openstellen voor conflicten wordt mogelijk wanneer je stopt met het negeren van andermans standpunten. Je openstellen betekent dat je niet in je beschermende bubbel blijft zitten met je ogen dicht. Het betekent dat je de blinddoek van je ogen afhaalt, je luchtbel openmaakt en observeert wat er gebeurt. Stel jezelf vragen:

  • Waar gaat het conflict over?
  • Hoe is het begonnen en wat houdt het in stand?
  • Wat probeer ik te vermijden?
  • Hoe voel ik me over het conflict?

Het doel van je vragen stellen is dat je kunt observeren en je open kunt stellen voor het conflict. In feite is het observeren en beschrijven alleen al de eerste stap om het probleem te benaderen en vervolgens de oplossing ervan te vinden.

2. Verbind jezelf met het conflict

Zodra je je openstelt voor het conflict, moet je je ermee verbinden. In feite, om het niet langer te vermijden, moet je je verbinden met alle onaangename gewaarwordingen die het opwekt. Bijvoorbeeld angst, kwelling en gevoelens van ongemak. Kijk er nog eens naar en ervaar het zonder onnodig weerstand te bieden. Dit kan het namelijk verder verergeren. Vraag het jezelf eens af:

  • Welke emotie voel ik?
  • Hoe reageert mijn lichaam op het conflict?
  • Welke gedachten komen bij me op als ik aan het conflict denk?
  • Wat vraagt het conflict van mij?

Het is niet gemakkelijk om je open te stellen en je te verbinden met je conflicten. Toch is het nodig als je ze niet langer uit de weg wilt gaan. Door je open te stellen, sta je jezelf toe het conflict onder ogen te zien. Je loopt er niet voor weg. Sterker nog, door je ermee te verbinden, kom je er dichter bij.

3. Zie je onzekerheden en angsten onder ogen

Na je open te stellen en je te verbinden met het conflict, identificeer je de obstakels op je pad van groei. Onzekerheid, angst, verlatingsangst, afhankelijkheid en gevoelens van minderwaardigheid (Engelse link) zijn enkele van de redenen die je ertoe kunnen brengen conflicten te vermijden. Als je je onzekerheden niet herkent of niet weet hoe je ermee om moet gaan, kun je altijd de hulp van een psycholoog inroepen.

Je angsten onder ogen zien betekent niet dat je een nieuw conflict moet beginnen. Het betekent niet dat je met jezelf begint te vechten. Het gaat erom dat je je zwakke punten onderkent en dat je constructieve alternatieven zoekt waarmee je tot een oplossing van het conflict kunt komen.

4. Geef assertief uiting aan je belangen

Voordat je jezelf uit en uitspreekt, is het belangrijk dat je weet hoe je moet luisteren en open kunt staan voor de ideeën en belangen van de andere partij. Vervolgens kun je je  standpunt naar voren brengen door assertief te communiceren.

Op deze manier zal de andere persoon weten dat je geïnteresseerd bent in zijn of haar standpunt. Hij zal ook zien dat je bereid bent om te praten zonder je toevlucht te nemen tot argumenten, die het conflict alleen maar erger zouden maken.

Door je belangen uit te drukken, laat je je rechten gelden en laat je jezelf en anderen zien dat wat je wilt, voelt en denkt waardevol is. Een beetje eigenwaarde kan immers geen kwaad, en opkomen voor je belangen is nooit tijdverspilling.

Stel in gesprek
Als je conflicten niet vermijdt, tast dat je waardigheid en je eigenwaarde aan.

5. Wees niet te zelf-eisend

Om te stoppen met het vermijden van conflicten, onthoud dat je niet hoeft te weten hoe je het moet oplossen. Vaak kunnen zelfeisen en ideeën van perfectie er echter toe leiden dat je confrontaties uit de weg gaat, vooral als die tegen je idealisaties ingaan. Als je gelooft dat het conflict op zich negatief is en dat er niets uit kan voortkomen, ga je het natuurlijk uit de weg.

Wees niet bang om fouten te maken en te falen als je de confrontatie met een ander aangaat. Dit soort spanningen zullen je juist helpen in te zien wat je moet verbeteren om steeds dichter bij je doelen te komen. Onthoud dat mislukkingen een bron van leren zijn (Engelse link), zolang je maar weet hoe je naar hun lessen moet luisteren.

6. Denk niet dat confrontatie verkeerd is

Het verdedigen van je belangen is goed noch slecht, zolang je het assertief doet. Om conflicten niet langer uit de weg te gaan, is het essentieel dat je ophoudt te denken dat anderen confronteren met je eigen ideeën verkeerd is.

Anderen tegenspreken omdat je het niet met hen eens bent, is niet verkeerd. Je moet duidelijk voor ogen hebben dat u, telkens wanneer je een conflict aangaat, constructieve oplossingen moet zoeken en assertieve gesprekken moet voeren. Je zult zich zekerder voelen in je communicatie.

Tenslotte, wanneer je stopt met het vermijden van conflicten, zul je beginnen te relateren en tegenspoed onder ogen te zien vanuit een positie van mededogen en acceptatie. Inderdaad, leren omgaan met conflicten is noodzakelijk als je een bevredigend leven wilt opbouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Liu, Y., Xu, C., Kuai, X., Deng, H., Wang, K., & Luo, Q. (2022). Analysis of the causes of inferiority feelings based on social media data with Word2Vec. Scientific reports12(1), 1-9.
  • Zhou, Q., Mao, J. Y., & Tang, F. (2020). Don’t be afraid to fail because you can learn from it! How intrinsic motivation leads to enhanced self-development and benevolent leadership as a boundary condition. Frontiers in Psychology11, 699.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.