Technieken voor het monitoren van de stemming

Heb je ooit overwogen om je stemming bij te houden? Door dat te doen krijg je meer informatie over je emotionele welzijn en kun je eventuele problemen opsporen. We leggen uit wat de beste technieken zijn om het uit te voeren.
Technieken voor het monitoren van de stemming
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 oktober, 2022

Hoe voel je je vandaag? Hoopvol, apathisch, boos, angstig, euforisch, of in een neutrale of onverschillige stemming? Er wordt vaak gezegd dat wat niet wordt waargenomen of gemeten niet kan worden begrepen of beheerd. Hoewel het waar is dat deze redenering meestal wordt toegepast op de wereld van de economie en het bedrijfsleven, kan ze ook nuttig zijn in het emotionele universum.

Iets simpels als opschrijven hoe je je emotioneel voelt in een notitieboekje kan je echt nuttige informatie opleveren. In de regel leef je gebonden aan externe prikkels, verplichtingen, banen en technologieën, waardoor je nauwelijks contact maakt met wat er het meest toe doet. Met je psychologische tuin die zo vaak vol staat met onkruid, zoals zorgen, stress en angst.

Het vastleggen van je gevoelens, emoties en gewaarwordingen geeft je een beeld. Het legt vast wat er in je geest gebeurt en dat bepaalt vervolgens op bepaalde manieren je leven. Want de manier waarop je je voelt kan alles veranderen, van je aandachtsfocus tot het soort beslissingen dat je neemt.

Wat als je vandaag enkele technieken voor het monitoren van stemming zou toepassen om meer controle te hebben over je interne wereld?

Je emoties zijn voorbijgaand en kunnen komen en gaan zonder waarschuwing, oorzaak of duidelijke reden. Door ze bij te houden kun je bepaalde triggers opsporen.

Triest meisje
Tegenwoordig zijn er veel mobiele apps waarmee stemmingen kunnen worden bijgehouden en geregistreerd.

Technieken voor het monitoren van de stemming

Stemmingscontrole technieken zijn hulpmiddelen waarmee je kunt detecteren hoe je je op een bepaald moment voelt. Hun doel is om je informatie te geven over je emoties over een bepaalde periode. Zo kun je analyseren wat je leven kan bemiddelen, en je bewust maken dat je mentale gezondheid er misschien onder lijdt.

Naarmate je meer gegevens en informatie krijgt, kun je patronen ontdekken van je ups en downs. Dit kan nuttig zijn voor patiënten die te maken hebben met depressie, angst of een bipolaire stoornis. Verder kan iedereen die zichzelf wat beter wil leren kennen en meer controle over zijn leven wil hebben, profiteren van het gebruik van deze hulpmiddelen.

De laatste jaren zijn mobiele apps relevanter geworden op het gebied van geestelijke gezondheid. Bijgevolg worden middelen die gericht zijn op het vergemakkelijken van het bijhouden van stemmingen steeds populairder.

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Californië (VS) beweert dat deze apps goed zijn in het verzamelen en reflecteren van gegevens. Het stelt echter ook dat er één aspect is dat de technologie niet kan bereiken. Het kan het individu niet voorzien van hulpmiddelen om zijn geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken en zelf te beheren.

Ondanks dit feit vergemakkelijken deze apps een toename van emotioneel zelfbewustzijn en proactieve belangstelling voor psychologisch welzijn. Dat is zeker positief.

Waarom zou je je zorgen maken over het bijhouden van je stemmingspatronen?

In de regel zijn we allemaal onbekend met het managen van onze emoties. Het ontbreekt ons aan de terminologie om te definiëren hoe we ons voelen.

Bovendien vinden we het moeilijk te begrijpen waarom we de ene emotie wel en de andere niet ervaren. Daarom heb je, bijna zonder het te beseffen, de neiging om je behoeften, zorgen en gevoelens van ongemak te internaliseren en te verwaarlozen, net zoals je je vuile was op een stapel in de hoek laat liggen.

Technieken voor het monitoren van de stemming kunnen om de volgende redenen helpen deze realiteiten te veranderen.

  • Ze stellen je in staat je bewust te worden van zowel de interne als de externe factoren die bemiddelen bij hoe je je voelt.
  • Ze doen je beseffen hoe je stemming van invloed kan zijn op alles waaruit je leven bestaat. Slaap, eten, productiviteit en de manier waarop je met elkaar omgaat hangen allemaal af van hoe je je voelt.
  • Je kunt patronen ontdekken die een psychische stoornis kunnen onthullen. Daarom helpen ze je beseffen of je gespecialiseerde hulp moet vragen.
  • Als je je stemmingen vastlegt, merk je dat je ook copingtechnieken moet leren om met die emotionele realiteiten om te gaan.

Anderzijds blijkt uit onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Bath (VK) dat mobiele apps voor het monitoren van de stemming vooral nuttig zijn voor jongeren die zichzelf pijnigen. Ze stellen hen in staat meer controle te hebben over hun emoties en gedachten.

Sommigen vinden het nuttig om vast te leggen hoe ze zich voelen door het gebruik van kleuren.

Vrouw aan het schrijven
Opschrijven en vastleggen hoe we ons voelen is de meest klassieke mood-tracking techniek.

Technieken voor het vastleggen van je stemming

Er zijn meerdere het monitoren van de stemming. Je moet gewoon degene vinden die het beste bij je eigen behoeften en bijzonderheden past. Als je tot de jongere bevolking behoort, zul je je waarschijnlijk meer gemotiveerd voelen om mobiele apps te gebruiken. Toch moet je het nut van een zo klassiek hulpmiddel als het schrijven in een dagboek over emoties niet onderschatten.

Hier zijn de verschillende soorten het monitoren van de stemming die we hieronder verder zullen toelichten.

Stemmingsdagboek

Dit is eenvoudig, goedkoop en bovendien effectief. Een notitieboekje gebruiken als stemmingsdagboek en daarin dagelijks schrijven hoe je je voelt is zowel een nuttige als een praktische strategie. Zonder twijfel is het ideaal als je daarin niet alleen noteert hoe je je voelt, maar ook het volgende:

  • Opmerkelijke gebeurtenissen die zijn voorgevallen.
  • Ervaren gedachten.

Kleurencirkels

Misschien vind je het praktischer om met kleuren je stemmingen weer te geven. Je kunt een notitieboekje blijven gebruiken. Maar naast een korte uitleg van wat er elke dag gebeurd is, gebruik je ‘kleurencirkels’ om je stemmingen uit te drukken. Elke dag kan meerdere gekleurde cirkels hebben en elk daarvan staat voor een emotionele toestand:

  • Zwart. Gestrest, overweldigd en in een echt negatieve stemming.
  • Bruin. Onrustig. Er zit je iets dwars, maar je weet niet wat.
  • Donkergeel. Verrast.
  • Lichtgeel. Geïnspireerd, verbonden met jezelf en creatief.
  • Oranje. Blij en opgewonden.
  • Rood. Boos.
  • Groen. Kalm.
  • Turquoise. Tevreden en vredig.
  • Blauw. Ontspannen.
  • Paars. Hoopvol, met het gevoel dat alles goed komt.

Mobiele apps en het monitoren van de stemming

Er zijn talloze mobiele apps gericht op gebruikers die hun stemmingen bijhouden. Hun ontwerpen variëren. Meestal vragen ze je echter niet alleen hoe je je voelt, maar ook hoe je hebt geslapen, hoe je dieet is, of welke activiteiten je hebt uitgevoerd. Het zijn nuttige, hanteerbare en stimulerende middelen voor veel mensen.

We sluiten af door nogmaals te wijzen op het nut van deze technieken. Dankzij hen kun je inderdaad ophouden met negeren wat je voelt en bovendien handelen naar wat er met je gebeurt. Bedenk ook dat je niet moet aarzelen om gespecialiseerde hulp te vragen als je voelt dat je die nodig hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baikie, Karen & Geerligs, Liesbeth & Wilhelm, Kay. (2011). Expressive writing and positive writing for participants with mood disorders: An online randomized controlled trial. Journal of affective disorders. 136. 310-9. 10.1016/j.jad.2011.11.032.
  • Caldeira C, Chen Y, Chan L, Pham V, Chen Y, Zheng K. Mobile apps for mood tracking: an analysis of features and user reviews. AMIA Annu Symp Proc. 2018;2017:495-504.
  • Grist R, Porter J, Stallard P. Acceptability, Use, and Safety of a Mobile Phone App (BlueIce) for Young People Who Self-Harm: Qualitative Study of Service Users’ Experience. JMIR Ment Health. 2018;5(1):e16. doi:10.2196/mental.8779

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.