Wat betekent de kleur groen in de psychologie?

Groen staat voor hoop, leven en geluk, maar ook voor vergif, gebrek aan ervaring en afgunst. Wil je meer weten over deze kleur en zijn betekenissen, lees dan verder.
Wat betekent de kleur groen in de psychologie?

Laatste update: 02 december, 2021

Om te begrijpen wat de kleur groen in de psychologie betekent, hoeven we alleen maar naar bomen, bladeren, gras en lentebloemen te kijken. We hebben het inderdaad over het kleurenschema van zowel het leven als de natuur bij uitstek.

Maar zoals alle kleuren heeft groen in verschillende culturen verschillende betekenissen. Bovendien wordt het ook vaak geassocieerd met negatieve concepten, zoals toxiciteit of afgunst.

In dit artikel ontdek je veel feiten met betrekking tot deze kleur. Deze variëren van de fysieke kenmerken tot de symboliek in de menselijke cultuur.

Groene kleurkenmerken

We weten dat kleur eigenlijk geen eigenschap van objecten is. In feite is het een psychofysisch effect van een golflengte van gereflecteerd licht dat de hersenen interpreteren. Afhankelijk van hoe ver een lichtstraal van een oppervlak wordt gereflecteerd, creëren de hersenen een specifieke mentale representatie.

Wanneer de golflengte binnen het bereik van 496-570 nanometer ligt, komt de waargenomen tint overeen met het bereik van groen. Het is een van de primaire kleuren van licht en we hebben gespecialiseerde cellen om het waar te nemen, samen met rood en blauw. Deze cellen worden kegeltjes genoemd.

Als het om pigmenten gaat, is groen een secundaire kleur. Het wordt verkregen door blauw en geel te mengen.

Het meest basale groen wordt waargenomen bij golflengten tussen 500-550 nanometer. Bij kortere lengtes wordt een meer blauwachtige kleur gezien. Vanaf 550 nanometer ziet het er echter geler uit.

Groene kleur

De kleur groen in de psychologie

Kleuren krijgen betekenis en symboliek voor mensen via individuele beleving en cultuuroverdracht. Groen wordt vaak vooral geassocieerd met leven en vruchtbaarheid. Dit komt door de directe relatie met de kleur van de vegetatie.

Er zijn echter zowel positieve als negatieve betekenissen voor deze kleur. Hier is een samenvatting van beide.

Positieve connotaties van de kleur groen

Zoals we eerder vermeldden, is groen de kleur van leven, groei en jeugd. Men associeert het inderdaad sterk met de lente. Dit is het seizoen waarin planten bloeien en groeien, en veel dieren zich voortplanten. Bovendien is groen de typische kleur voor hoop, ruimdenkendheid en gevoeligheid.

Groen wordt ook vaak geassocieerd met genezing en frisheid, maar ook met geluk en jovialiteit. Bovendien is het in spirituele en mystieke sferen de kleur van sereniteit, kalmte en emotioneel evenwicht.

Negatieve aspecten

De betekenis van de kleur groen kan verband houden met giftige en giftige stoffen, evenals met radioactiviteit. Dit is een helder en krachtig groen, zoals dat van sommige giftige planten en dieren.

In de natuur duiden gedurfde, felle kleuren op gevaar. Het fungeert als een methode van verdediging tegen predatie. Dit noemen we aposematisme.

Op psychologisch gebied associëren we de kleur groen met gevoelens als onvolwassenheid en afgunst. We gebruiken bijvoorbeeld uitdrukkingen als ‘heel groen zijn’ of ‘groen worden van jaloezie’.

Praktische toepassingen van groen

Het ontspannende en geruststellende effect van groen betekent dat het wordt gebruikt op plaatsen waar emotioneel evenwicht nodig is. Bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en meditatieplekken. In marketing wordt het echter gebruikt om aan te zetten tot actie in plaats van ontspanning.

Veel milieubeschermings- en recyclingorganisaties gebruiken de kleur groen. Men gebruikt het ook vaak in activisme- en solidariteitscampagnes. Omdat we het vaak associëren met het natuurlijke en het gezonde, wordt het ook vaak gebruikt in logo’s en de verpakking van voedingsproducten.

Hand met een papieren boom

De kleur groen in verschillende culturen

Tot nu toe hebben we gesproken over de betekenis van de kleur groen in de westerse cultuur. Het heeft echter verschillende betekenissen in andere delen van de wereld.

  • Noord-Europa. Het wordt geassocieerd met Kerstmis en de katholieke religie. Traditioneel beschouwde men het als een kleur die typerend was voor de bourgeoisie en rijke mensen. Dat komt omdat het een moeilijk pigment was om te verkrijgen.
  • Islamisme: moslims beschouwen groen als een heilige kleur. Ze associëren het met de profeet Mohammed. Het is ook een symbool van kracht.
  • Oosterse culturen. Groen is gerelateerd aan hoop, goede bedoelingen en vruchtbaarheid. Ze gebruikten vaak jade om siervoorwerpen en offergaven te maken.
  • Het oude Egypte. Ze associeerden groen met de dualiteit van leven en dood. Dit was een aspect dat veel werd onderzocht in de religie van deze oude beschaving.
  • Amazonevolkeren. In de landen van Zuid-Amerika, waar de Amazone een groot deel van het grondgebied beslaat, beschouwen ze groen als een symbool van de dood. Dit komt door het aposematisme dat we eerder noemden.

Alle kleuren hebben hun negatieve en positieve kanten. Zoals je kunt zien, is groen niet anders. Als je meer wilt weten over hoe verschillende tonen onze stemmingen en geest beïnvloeden, moet je het onderwerp nader onderzoeken. Het is een spannend vakgebied.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rivera, M. E. (2001). Percepción y significado del color en diferentes grupos sociales. Inv. Univ. Mult3, 74-83.
  • Segura Gordillo, N. (2016). Marketing del color. ¿Cómo influye el color del logotipo en la personalidad de una marca?.
  • Heller, E. (2004). Psicología del color (0 ed.). Editorial Gustavo Gili.
  • Pol, E., & Robson, C. (1993). Environmental psychology in Europe: From architectural psychology to green psychology. Aldershot: Avebury.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.