5 Manieren om je draai weer te vinden na Kerstmis

5 Manieren om je draai weer te vinden na Kerstmis

Laatste update: 28 januari, 2021

December is een prachtige maand. De kerstverlichting hangt, cadeautjes worden uitgewisseld en families komen bij elkaar. Het is dus volop genieten! Aan alle goede dingen komt echter een eind. Het kan moeilijk zijn om je draai weer te vinden na Kerstmis, maar dat mag ons niet weerhouden van een terugkeer naar de dagelijkse routine.

Alleen al denken aan de terugkeer naar onze werkplek maakt ons overstuur. Na twee weken feest en plezier, moeten we ons weer richten op de werkelijkheid. Januari is de vervelendste maand van het jaar, maar deze kan ook veel nieuwe kansen bevatten!

Het is inderdaad het einde van een jaar, maar ook het begin van een nieuwe. Wie weet wat voor avonturen ons te wachten staan? We gaan waarschijnlijk weer onvergetelijke momenten tegemoet. Het lijkt moeilijk om te denken aan de terugkeer naar je dagelijkse routine, maar probeer het van de positieve kant te zien.

Het eerste dat we doen om je te helpen om je draai weer te vinden na Kerstmis, is het aankaarten van een aantal handige methodes. Als je deze volgt, zul je snel je vernieuwde energie voelen. Deze zal zich in je hele lichaam nestelen en je vullen met een gezond, motiverend optimisme.

Overstuur na kerstmis

5 Manieren om je draai weer te vinden na Kerstmis

Verzin een paar nieuwjaarsresoluties

Nieuwjaarsresoluties zijn een goede manier om jezelf te motiverenZet alle dingen die je wil bereiken op een lijstje en stop tijd en moeite in het bereiken hiervan. Houd in gedachten dat je hiervoor niet bij de eerste tegenslag de handdoek in de ring moet gooien.

Soms moet je offers brengen en kost het veel tijd om voordat je resultaten begint te zien. Dat betekent echter niet dat het je helemaal niet zal lukken. Wees geduldig en houd vooral vast. Je zult vanzelf zien dat je tot ontzettend veel in staat bent en je doelen bereikbaar zijn.

“Genot ligt in de moeite, niet in het behalen van het resultaat. Volledige moeite is volledige triomf.”

Mahatma Gandhi

Leer voor jezelf te zorgen

Om je draai te vinden na Kerstmis, zul je ook moeten denken aan hoe je gezondheid er voor staat. Dat betekent natuurlijk niet dat je je obsessief bezig moet gaan houden met je voeding en bewegingspatroon.

Wat je echter wél kunt doen is nieuwe, gezonde recepten leren, rustig wat lichamelijke activiteiten oppakken en ademhalingsoefeningen doen.

Beetje bij beetje zul je je fitter gaan voelen en wordt je lichaam van binnen naar buiten gezonder. Ook kan dit wonderen doen voor je denkkader: je wordt optimistischer. Als je denkt naar een specialist te moeten gaan voor advies, schroom dan vooral niet. Doktoren, psychologen en diëtisten kunnen gepersonaliseerde richtlijnen voor elke situatie maken.

Hardlopende vrouw

Stel een slaapschema op

Om je draai weer te vinden na Kerstmis, zul je misschien een beetje aan je slaapschema moeten werken. Door de vakantie is je bedtijd wellicht wat verschoven, wat natuurlijk gevolgen heeft voor je terugkeer naar je dagelijkse ritme na Kerstmis.

Probeer niet te snel voor verandering te zorgen. Probeer in plaats daarvan steeds iets vroeger op te staan, en zodoende ook steeds iets vroeger naar bed te gaan. Begin met een uurtje per keer, of misschien zelfs een half uurtje.

Het is normaal dat dit even wat moeite kost: je zult namelijk in het begin wat vermoeider zijn. Het is echter een bewezen feit dat laat slapen gaan en laat opstaan niet gezond voor je is.

Train je geest

Je zult je geest actief moeten houden.  Terugkeren naar je routine na Kerstmis betekent dus ook dat je je brein in zekere zin opnieuw hierop moet afstemmen. Als je brein al langer niet uitgedaagd is, zal deze in zekere zin “verzwakt” zijn. Maak er dus een gewoonte van om deze scherp en klaar voor actie te houden!

Om dit te bereiken, kun je het nieuwe jaar gebruiken om je bijvoorbeeld in te schrijven voor een taalcursus, of om nieuwe boeken te lezen over een onderwerp dat je interessant vindt. Ook kun je andere cognitief stimulerende activiteiten ondernemen, zoals het maken van sudoku-puzzels. Het is nooit te vroeg (of te laat) om met dit soort activiteiten te beginnen.

Bekijk het leven vanuit een ander perspectief

Voel je je ontmoedigd door de komst van januari? Maak je geen zorgen, dit overkomt heel veel mensen. Het klopt dat we intense en prachtige momenten hebben meegemaakt, maar je zult dit jaar, wellicht zelfs in januari, nog intensere en mooiere momenten te zien krijgen. Probeer dus niet op het negatieve te focussen, maar op het positieve.

Vrouw met een zonnebloem

Probeer dagelijks ten minste één uur buiten te spenderen. Dit kan helpen je stemming te verbeteren en je wat afleiding van je problemen te bieden, in ieder geval een poosje. Denk niet teveel na over het verleden. Het verleden is immers al verdwenen.

Denk echter ook niet te lang na over de toekomst, aangezien we daar nog (lang) niet zijn. Probeer in het heden te leven en alle goede dingen die je dagelijks meemaakt te waarderen.

Het is normaal om verdriet of apathie te voelen rond deze tijd van het jaar. De enige manier om hier echt mee om te gaan, om dit te overwinnen, is door de strijd aan te gaan. Laat jezelf hierdoor niet in een depressie zinken. Zoek je heil in dingen waar je blij van wordt in je vrije tijd, zet je telefoon eens uit en ontspan samen met familie en vrienden.

Een positieve houding, lichaamsbeweging en gezonde leefgewoonten zullen je helpen hiermee om te gaan. Je leven zal na een paar weken weer als vanouds (of zelfs beter) zijn!  Wellicht ook interessant voor jou

Onze levensdoelen vervullen ongeacht onze leeftijd
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Onze levensdoelen vervullen ongeacht onze leeftijd

Levensdoelen geven ons een gevoel van richting. Nadat deze doelen zijn gesteld, richten mensen zich er meestal op om deze doelen te proberen te ber...  • Riemann, D. (2018), Sleep hygiene, insomnia and mental health. J Sleep Res, 27: 3-3. DOI: 10.1111/jsr.12661

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.