Hoe houd je een stemmingsdagboek bij?

Hoe houd je een stemmingsdagboek bij?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Ik heb lang onderzocht hoe ik een stemmingsdagboek kon maken. Maar hoe hard ik ook zocht, ik kon niets vinden. Er waren veel theorieën, maar ik wist niet hoe ik moest beginnen. Er stonden nergens voorbeelden. Dus besloot ik om mijn eigen notitieboekje te pakken en mijn emoties op mijn eigen manier te beheren. De ervaring was zo positief dat ik het vandaag met je wil delen.

Je kunt een stemmingsdagboek bijhouden door je emoties precies zoals je ze voelt te noteren. Maar emoties hebben de neiging chaotisch te zijn, en zo kan je dagboek ook veranderen in een chaos. Persoonlijk ben ik erg visueel ingesteld en ik heb veel baat bij visuele hulpstukken. Dit helpt me om precies het juiste aantal woorden te gebruiken, beknopt te zijn en niet om de hete brij heen te draaien.

Je kunt iedere dag je emoties noteren als je dat wilt. Of alleen maar als je daar de neiging toe voelt. Het belangrijkste is dat je je stemmingsdagboek niet alleen voor negatieve emoties gebruikt zoals woede, frustratie en angst.

Het is ook voor positieve emoties zoals blijheid, euforie en plezier. Dit zal ervoor zorgen dat je jezelf op een diepere manier leert kennen. Het geeft je een snelle start in het prachtige proces van het vergaren van emotionele intelligentie.

Stappen voor het maken van een stemmingsdagboek

Om een stemmingsdagboek te maken, heb je een notitieboek nodig dat je alleen gebruikt voor dit doel. Op die manier houd je alles op een plek en wordt het geen warboel van notities. Als je alles bij elkaar hebt, kun je je stemmingsdagboek pakken wanneer je maar wilt en je stemmingen analyseren vanuit een ander perspectief.

Dagboekschrijven

Als je een notitieboek hebt, kun je beginnen. Als je aan het schrijven bent, moet je je rustig voelen, alleen zijn, en geen haast hebben. Op die manier is het gemakkelijker om je emoties te herkennen en naar ze te luisteren.

Een van de manieren waarop je een stemmingsdagboek kunt maakt is als volgt: Teken vier kolommen met vier titels. De titels moeten situatie, emotie, reactie en suggesties zijn.

Laten we eens kijken hoe dat eruit ziet:

SituatieEmotieReactieSuggesties
Spreken voor publiekAngst

Nervositeit

VluchtenMeer op mezelf vertrouwen

Zelfvertrouwen opdoen

Dit is een voorbeeld van hoe iemand zou kunnen reageren op een bepaalde situatie. In dit geval, is de situatie spreken voor een groot publiek. De persoon legt stap voor stap uit hoe hij zich voelt, welke emoties hij herkent, hoe hij erop reageert, en welke suggesties hij heeft om de situatie op te lossen. Zoals je zit, is dit een voorbeeld van een simpele, duidelijke en beknopte manier om je gevoelens te beheren.

Het is goed voor je om je emoties te beheren

Het zal je helpen om jezelf beter te begrijpen als je vaak in je stemmingsdagboek schrijft. Je kunt probleemgebieden leren herkennen en zien welke emoties je het vaakst voelt. Is het angst, of misschien onzekerheid? Je ervan bewust zijn zal je helpen suggesties te verzinnen om het probleem op te lossen en ze niet als woorden op papier achter te laten.

Meisje zit op de vloer

Als je iemand bent met een obsessief gedachtepatroon, kan een stemmingsdagboek je helpen deze te onderbreken. Je zal je realiseren dat je je beter voelt als je over gebeurtenissen nadenkt en ze analyseert. Ook voel je je gezonder en je welzijn gaat vooruit. Je kunt de positieve emoties beheren, die je ongetwijfeld ook ervaart. Daardoor richt je je aandacht op de positieve dingen die in je leven gebeuren.

Hier is nog een voorbeeld:

SituatieEmotieReactieSuggestie
Promotie op het werkVreugdeOntspanningDelen met anderen

Nu heb je de middelen en de voorbeelden om een stemmingsdagboek te beginnen. Je dagboek kan je helpen omgaan met je emoties. Maar er is geen perfecte manier om het te doen. Je kunt andere kolommen toevoegen als je wilt, of er eentje weglaten.

Het is jouw dagboek, maak ervan wat het beste bij jou past. Veel plezier!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.