Spreek je vanuit emotie of met emotie?

Laat je je meestal meeslepen door emoties? Wat betekent het om door emotie te handelen? In dit artikel hebben we het over intelligent omgaan met emoties.
Spreek je vanuit emotie of met emotie?

Laatste update: 15 oktober, 2021

Het beheersen van je emotie in stressvolle situaties of op bepaalde momenten van ongemak vergt veel inspanning en training die je ook je hele leven moet volgen. Bovendien heeft dit invloed op de kwaliteit van je emotionele, sociale en werkrelaties en hun langetermijnonderhoud.

Het komt echter vrij vaak voor dat je moeite hebt om het ongemak veroorzaakt door je negatieve emoties te elimineren. Aan de andere kant probeer je je positieve emoties te laten duren.

Intelligent omgaan met je emoties betekent dat je bepaalde van je emotionele toestanden en hun context observeert. Het doel is om een evenwicht te bereiken tussen je emotionele toestand en de eisen van je omgeving, wat die op dat moment ook mogen zijn.

Primaire en secundaire emoties

Als mensen zijn we, net als andere dieren, van nature begiftigd met de volgende emoties:

  • Vreugde.
  • Verdriet.
  • Woede.
  • Verrassing.
  • walging.
  • Angst.

Dit zijn de basisemoties. Je hebt ze nodig om te overleven, omdat ze een adaptieve reactie in je opwekken. Bovendien veroorzaken ze fysieke veranderingen in je, afhankelijk van de specifieke emotie die wordt veroorzaakt door de context waarin je je bevindt.

Van je primaire emoties komen je secundaire emoties. Deze zijn niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan je omgeving. In feite zijn het emoties die je ervaart in combinatie met bepaalde vormen van denken. Daarom zijn ze niet gerelateerd aan de initiatie van je overlevingsmechanismen.

Ballen met emotie

Emotioneel bewustzijn

Om je emoties effectief te beheersen, moet je enig emotioneel bewustzijn hebben van wat er onder je huid gebeurt. In feite is het een voorwaarde voor emotionele intelligentie, omdat het de regulering van je eigen emoties en van bepaalde expressieve gedragingen (of ze nu gepast zijn of niet) op een bewuste manier mogelijk maakt.

Emotioneel bewustzijn voor het beheersen van emoties omvat aandachts- en perceptuele processen. Dat is zodat je de antecedenten uit de omgeving kunt lokaliseren.

Op zijn beurt is het belangrijk om te observeren hoe de emotie optreedt. Dit is zodat u de fysieke activering ervan kunt beheren. Bovendien ben je in staat om de directe en lange termijn gevolgen voor jezelf en je omgeving in te schatten bij het uiten van je meest directe emotionele reacties.

Emoties in relaties met anderen

Onder normale omstandigheden beheers je je emoties meestal tot op zekere hoogte om je doelen te bereiken. Deze doelen kunnen bijvoorbeeld variëren van pogingen om je fysieke reacties te beheersen tot het aanpassen van gebeurtenissen in de buitenwereld.

Emoties die verband houden met de sociale wereld worden secundaire emoties genoemd. Het gaat om interpretaties die je maakt van de signalen van je omgeving en je gedachten zelf. Hun betekenis wordt meestal toegeschreven aan externe omstandigheden.

Deze emoties zijn exclusief voor mensen en kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

  • Schuld geven.
  • Schaamte.
  • Jaloezie.
  • Afgunst.
  • Dol zijn op.
  • Optimisme.
  • Spijt.

Omgaan met secundaire emoties in de buitenwereld

Al je emoties, ongeacht hun context, zijn belangrijk voor je. Bovendien ben je over het algemeen in staat om ze te herkennen en onderscheid te maken tussen bepaalde vormen van handelen, afhankelijk van de context.

Als je echter weinig ervaring hebt met emotionele herkenning en expressie, kan dit conflicten veroorzaken. Als je bijvoorbeeld bepaalde emoties interpreteert als een teken van gevaar of dreiging, zet je bepaalde mechanismen in om te vechten voor je voortbestaan of om te ontsnappen aan het vermeende gevaar.

Dit ondanks het feit dat er geen duidelijke correlatie is tussen die emotie en een reële dreiging. Het beheersen van je emoties in situaties waar er een risico bestaat dat je mogelijk schade berokkent, vereist namelijk intensieve training en een zekere tolerantie voor ongemak.

Deze situaties kunnen worden veroorzaakt door stress of ruzie enz. Ineffectief emotioneel management kan echter betekenen dat je “spreekt met de stem van de emotie.” Dit verhoogt het risico dat je het scenario waarin je je op dat moment bevindt, verslechtert.

boos stel

Gevolgen van onvoldoende emotioneel management

Slecht emotioneel management heeft gevolgen op emotioneel, sociaal en werkgebied. In feite kan een slechte herkenning van je omringende emoties het risico vergroten op het ontwikkelen van problemen in je interpersoonlijke relaties. Het zou zelfs tot hun instorting kunnen leiden.

Dit gebeurt meestal als je je emotionele expressie agressief kanaliseert. Het is alsof je een donkere bril draagt die je verhindert te zien wat er ‘daarbuiten’ werkelijk gebeurt.

Optimaal beheer van emoties omvat het identificeren van de emotionele toestand waarin je bent ondergedompeld en de energie die ermee gepaard gaat.

Met andere woorden, emoties zijn er om je te informeren – bijvoorbeeld dat iemand je iets heeft aangedaan – en om je een organische context te bieden die een reactie faciliteert. Als gevolg daarvan werken emoties in je voordeel wanneer je je reactie kunt moduleren en afstemmen op je interesses.

“In deze verraderlijke wereld is niets waar of onwaar. Het hangt allemaal af van de kleur van het glas waar je doorheen kijkt.”

-Ramón De Campoamor-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estevan, Clemente y Ana, Rosa y Roqueta, Andrés y Górriz Plumed, Clara y Belen, Ana (2009). La comprensión de emociones secundarias y las relaciones entre iguales en contextos escolares. Revista Internacional de Psicología del Desarrollo y la Educación, 2 (1), 191-198. [Fecha de Consulta 7 de Octubre de 2021]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832321020
  • Moreno Salas, Marjorie y Smith-Castro, Vanessa (2009). Infra-Humanización: Atribución de Emociones Primarias y Secundarias y su Relación con Prejuicio Moderno. Revista Interamericana de Psicología / Interamerican Journal of Psychology, 43 (3), 566-576. [Fecha de Consulta 7 de Octubre de 2021]. ISSN: 0034-9690. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28412903017
  • Smith, V. (2006). La psicología social de las relaciones intergrupales: modelos e hipótesis. Revista Actualidades en Psicología, 20, 45-71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.