Relatieproblemen die therapie vereisen

Maken jij en je partner veel ruzie? Is een van jullie jaloers? Hebben jullie geen privacy? Het kan tijd zijn om in therapie te gaan als je momenteel een van deze relatieproblemen ervaart.
Relatieproblemen die therapie vereisen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoeveel relatieproblemen moet een koppel hebben om in therapie te gaan? Iedereen heeft wel eens meningsverschillen, en de meeste kun je oplossen zonder tussenkomst van derden. Soms is het hebben van een ander, weloverwogen perspectief echter de enige manier om elkaar te begrijpen. Het is dat of uit elkaar gaan.

Het artikel “First interview in couple therapy: co-construction of a situated encounter” (Spaanse link) zegt: “Een koppel dat hulp zoekt, heeft een spanningsveld dat ze niet kunnen oplossen. Ze zitten gevangen in hun conflict en hebben geen toekomst.”

Vijf relatieproblemen die therapie vereisen

Een man legt zijn hand op de rug van een vrouw

1. Jaloezie is een probleem dat een deuk in een relatie slaat

Jaloezie is een veelvoorkomend probleem in relaties. Het is niet normaal, dus je moet het heel serieus nemen. Bepaalde overtuigingen die geworteld zijn in je cultuur kunnen ertoe leiden dat je jaloezie ziet als een teken van liefde. Het duidt echter alleen op iemands diepe onzekerheid of is een duidelijke aanwijzing dat de andere persoon vreemdgaat.

Volgens het artikel “Emotional intelligence, jealousy, propensity for abusiveness and conflict solving strategies in the couple” (Spaanse link), kan jaloezie leiden tot misbruik als gevolg van de emotionele instabiliteit die voortkomt uit onzekerheid en die kan leiden tot groot geweld. Je moet dus therapie zoeken als je zich in deze situatie bevindt.

2. Veelvuldige ruzies zijn vermoeiend

Veel mensen denken dat ruzie maken normaal is en natuurlijk maken ze elke dag ruzie. Dit is eigenlijk verrassend, want in werkelijkheid zijn discussies uitputtend en uiteindelijk ondermijnen ze een relatie. Een breuk ligt op de loer als discussies de neiging hebben te escaleren.

Zo kunnen voortdurende confrontaties ofwel het gevolg ofwel de oorzaak zijn van een gebrekkige communicatie over de verantwoordelijkheden binnen je relatie, zoals het respecteren van elkaars persoonlijke ruimtes of de opvoeding van je kinderen.

3. Een ander langetermijnperspectief

Als het gaat om grote problemen in een relatie, is het een vergissing om te denken dat mensen niet veranderen, net zoals het een vergissing is om te denken dat ze dat wel zullen doen in de richting die jij graag zou willen. Misschien wil een van jullie naar een ander land verhuizen om je carrière te verbeteren en wil de ander blijven, of misschien wil een van jullie kinderen en de ander niet.

Het is tijd om opnieuw te onderhandelen over eerdere afspraken als langetermijnprojecten niet langer verenigbaar zijn. Als de communicatie niet goed verloopt, is het misschien tijd voor therapie.

Als het om afstand gaat, is er altijd een oplossing als beide mensen bereid zijn uit elkaar te gaan. Het is echter lastiger als er kinderen bij betrokken zijn, dus als een van de leden zijn positie moet behouden, is het waarschijnlijk tijd om de relatie te beëindigen.

4. Geen seks hebben is een van de meestvoorkomende relatieproblemen

Intimiteit is een belangrijk onderdeel van een romantische relatie en het is het enige dat dit soort relaties onderscheidt van de relaties die je met je vrienden hebt. Dit gebrek aan kwaliteit is dus vaak de oorzaak van veel problemen in een relatie.

Intimiteit is meer dan seksualiteit. Het is een plaats voor vertrouwen, bekentenissen, en voor de projectie van wensen en verlangens. Intimiteit is dus ook een tijd van luisteren en wederkerigheid. Het is een luchtbel van bescherming en motivatie, zodat beide mensen die een koppel vormen, samen en individueel kunnen groeien.

Een man en een vrouw liggen in bed met de ruggen naar elkaar toe

5. Een van jullie wil de ander veranderen

Proberen iemand te veranderen leidt tot frustratie. Je zou zo gelukkig kunnen zijn met je partner als hij of zij alleen maar zou werken aan die twee of drie kleine dingen die je niet aan hem of haar kunt uitstaan. Deze manier van denken leidt ertoe dat veel stellen elkaar bewust of onbewust proberen te veranderen.

Hun eigen wensen doen hen vergeten dat ze niet het recht hebben om te proberen anderen te veranderen, dat ze een zeer gevaarlijke grens overschrijden. Ja, ze doen suggesties, maar dat is het wel zo’n beetje.

Het is tijd om therapie te zoeken als je een enorm verlangen voelt om je wederhelft te veranderen. Dit is een pad dat zal leiden tot een breuk, wederzijdse acceptatie of, uiteindelijk, een open en oprechte onderhandeling. Het kan een keerpunt zijn dat je ofwel helpt om met je onvrede om te gaan, ofwel naar een breuk leidt.

Je moet kiezen voor therapie als je een van deze relatieproblemen ervaart. Het kan een verrijking zijn voor jou alleen of jullie als koppel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Garrido-Macías, Marta, Valor-Segura, Inmaculada, & Expósito, Francisca. (2017). ¿Dejaría a mi pareja? Influencia de la gravedad de la transgresión, la satisfacción y el compromiso en la toma de decisión. Psychosocial Intervention26(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.12.001
  • Villanueva Orozco, Gerardo Benjamín Tonatiuh, Rivera Aragón, Sofía, Díaz Loving, Rolando, & Reyes-Lagunes, Isabel. (2012). La comunicación en pareja: desarrollo y validación de escalas. Acta de investigación psicológica2(2), 728-748. Recuperado en 12 de noviembre de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000200010&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.