Verwacht niet dat mensen voor jou zullen veranderen

Veranderingen zijn niet voor iedereen makkelijk, zeker niet als ze ingaan tegen datgene waar je in gelooft. Om te veranderen moet je investeren in jezelf, maar je moet ook je angsten en onzekerheid onder ogen zien.
Verwacht niet dat mensen voor jou zullen veranderen

Laatste update: 16 februari, 2021

Verwachten dat mensen voor jou zullen veranderen is zinloos. Dit gebeurt vaak in relaties waar de ene persoon wil dat de andere persoon ten goede verandert, zich goed gedraagt en van hem of haar houdt zoals hij of zij dat wil. Die verwachtingen worden echter zelden waargemaakt.

Denk er maar eens over na. Denken dat iemand een draai van 180 graden zal maken en zijn houding en gedrag zal veranderen leidt tot een gevaarlijke en giftige emotionele afhankelijkheid.

Het is als wachten op een wonder. Geloven dat als ze zeggen dat dingen zullen veranderen, het verleden in het verleden blijft en dan… verrassing! Je bent weer in hun val gelopen.

Dit soort situaties is heel gewoon en normaal. Wachten op iemand die voor je verandert omdat je van degene houdt en hem vertrouwt. Liefde kan geen liefde zijn zonder vertrouwen.

Je zult merken dat je ze veel kansen geeft, want misschien komt het deze keer wel goed. Je bent ervan overtuigd dat het van ze houden ze ten goede zal veranderen. Totdat, op een dag, je je ogen open doet en je beseft dat niets van dat alles zal gebeuren.

Een verhaal heeft geen begin of einde: men kiest willekeurig dat moment van ervaring van waaruit men terug kijkt of van waaruit men vooruit kijkt.

Graham Greene

Een man houdt een foto van zichzelf

Verwachten dat anderen veranderen is frustrerend

In de psychologie wordt de term persoonlijkheid gebruikt om een reeks van enigszins stabiele eigenschappen te beschrijven. Als iemand dus verlegen en introvert is, zal het moeilijk zijn om ineens extravert te zijn.

Het tonen van een duidelijke tendens in hun persoonlijkheid zal mensen er niet van weerhouden om dit te veranderen en onnatuurlijke persoonlijkheidskenmerken aan te nemen.

Als de mens niet in veranderingen zou geloven, zou de psychologie nutteloos zijn. Naast het veranderen van dingen aan anderen, kunnen mensen ook zichzelf verbeteren en hun mentaliteit en gedrag veranderen.

Dokter Walter Roberts van de Universiteit van Illinois voerde een onderzoek uit (Engelse link) waarbij hij ontdekte dat verandering waarschijnlijker is in een psychotherapeutische omgeving.

Dit betekent dat wanneer een persoon zich ervan bewust is dat er een probleem is dat moet worden aangepakt, medische interventie hem kan helpen en mogelijke persoonlijkheidsveranderingen kan veroorzaken.

Verwacht niet dat mensen voor jou zullen veranderen

Is het juist om te verwachten dat mensen zullen veranderen?

Je verwacht altijd dat mensen ten goede zullen veranderen. Deze hoop is ook aanwezig in gezinnen, of wanneer ouders hun kinderen opvoeden. Als kinderen zich niet gedragen zoals verwacht, passen ouders een paar correcties toe en zeggen ze dat mensen willen dat ze bijvoorbeeld respectvol en verantwoordelijk zijn.

Hetzelfde geldt voor het onderwijs. Opvoeding gaat namelijk over begeleiding, suggesties, dialogen, het goede voorbeeld geven en een betere weg inslaan dan onze ouders. Als je volwassen bent, is je persoonlijkheid zo goed als zeker. Dus als je niet de wil hebt om iets te veranderen, zul je ook niet doen.

Daarom kan het zijn dat je partner eigenschappen vertoont die je niet leuk vindt. Je moet het goede en het slechte accepteren. Fouten, hobby’s en eigenaardigheden maken mensen tot wie ze zijn. Proberen om mensen te veranderen is dus niet altijd het beste idee.

Ook kunnen sommige situaties ernstiger worden. Bijvoorbeeld, misbruik, verachtelijk en bedrieglijk zijn mag op geen enkel moment worden toegestaan. Dit gedrag vraagt om een noodzakelijke verandering.

Je raakt gekwetst en ze zullen niet veranderen. Wat kun je doen?

In John Gottman’s The Seven Principles for Making Marriage Work staat een belangrijke uitspraak. Liefde gaat verder dan acceptatie; het is het waarderen van anderen voor wat ze zijn en vice versa.

Als je schadelijk gedrag vindt, of wat Gottman definieert als de Vier Ruiters van de Apocalyps (kritiek, minachting, verdediging en belemmering), dan zal die relatie mislukken.

Dit is waar veranderingen essentieel zijn. Het gaat er niet om te wachten tot anderen voor jou veranderen, het gaat erom dat je accepteert dat er een probleem is. Want als mensen lijden, moet je je houding en gedrag veranderen, zodat je relatie niet lijdt.

In gevallen zoals hierboven, zal een van de twee dingen gebeuren. Aan de ene kant zal de persoon niet veranderen en het zal een “take it of leave it”-situatie worden.

Aan de andere kant zul je in een emotionele en mentale val lopen als je denkt dat ze voor jou zullen veranderen, in de overtuiging dat ze zeggen dat alles anders zal zijn en dat wat er ook gebeurd is, het niet meer zal gebeuren. Het gebeurt dan echter toch opnieuw en het wordt meestal nog erger.

Een man en een vrouw bij een therapeut

Wat kun je doen als je in deze situatie terechtkomt? Het antwoord is eenvoudig. Als je ongelukkig bent en de andere persoon zal niet veranderen om dingen beter te maken, dan moet jij veranderen. Doe een stap vooruit en begin te werken aan de genezing van jezelf.

Ten slotte moet je in deze omstandigheden om deskundige hulp vragen. Therapeuten, psychologen en psychiaters kunnen in deze gevallen echt behulpzaam zijn. Wellicht ook interessant voor jou

De isolatie alleen doorbrengen: hoe ga je hiermee om?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De isolatie alleen doorbrengen: hoe ga je hiermee om?

Veel mensen moeten de isolatie alleen doorbrengen in deze tijd van de coronaviruscrisis. Emoties en je gedachten kunnen je in deze context echt ver...  • Roberts, B. W., Luo, J., Briley, D. A., Chow, P. I., Su, R., & Hill, P. L. (2017, January 5). A systematic review of personality trait change through intervention. Psychological Bulletin. Advance online publication. doi:10.1037/bul0000088

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.