Smoesjes om de psycholoog te vermijden

Smoesjes om de psycholoog te vermijden
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Ik heb geen psycholoog nodig, ik ben niet gek. Hoe vaak heb je dat al gehoord? Misschien heeft een vriend of je partner het zelfs wel een keer gezegd. Of op tv of in een gesprek tussen vreemden dat je toevallig opving. Mensen gebruiken vaak dit soort smoesjes om de psycholoog te vermijden. Ze hebben het echter goed mis.

Je gaat naar een advocaat voor informatie over rechtszaken, en je gaat naar een arts als je last hebt van keelpijn. Dus waarom bezoek je geen psycholoog als je het moeilijk hebt met bepaalde dingen, of als  je gestrest bent of last hebt van familieproblemen.

Het gaat dus niet alleen om mentale stoornissen of psychopathie. Vandaag de dag kan psychologie alle aspecten van iemands leven verbeteren. Ondanks dat mensen een psychologische behandeling steeds meer waarderen, is het nog steeds een beetje taboe om in therapie te gaan.

Mensen verzinnen eindeloos veel smoesjes om de psycholoog te vermijden.

Smoesjes om de psycholoog te vermijden: welke gebruik jij?

“Ik wil wel, maar ik heb geen tijd”

Er is altijd tijd voor je gezondheid. En als je geen tijd hebt, is dat omdat je het investeert in andere dingen die misschien niet zo belangrijk zijn. Deskundigen raden aan om tijd te besteden aan je geest en lichaam voor een goede stemming en het verbeteren van je prestaties in je dagelijkse taken.

Dat is waarom het nuttig is om te plannen en jezelf te organiseren. Dit is vooral het geval als je kinderen hebt. Als je twee keer per week boodschappen doet, probeer om dan maar een keer te gaan en die andere dag aan jezelf te besteden. Je kunt bijvoorbeeld in therapie gaan, en daarna genieten van een wandeling of een warm bad…

“Ik wil niet over persoonlijke dingen praten met een vreemde”

Als je met een vriend over je relatie praat, weet je dat zijn advies iets bevooroordeeld is. Een vriend is ook geen psycholoog, en een psycholoog is er ook niet alleen voor advies. Het is waar dat een sterke sociale kring je beschermt tegen bepaalde stoornissen, maar soms is uitrazen alleen niet voldoende.

De relatie tussen een psycholoog en de cliënt draagt bij aan de objectiviteit en professionalisme. De therapeut oordeelt of censureert niet. Ze hebben een beroepsgeheim en delen niets wat je met hen deelt. En het belangrijkst van alles, ze bieden oplossingen.

Psycholoog

“Ik voel me niet altijd zo rot”

Dat is maar goed ook! Niemand kan vierentwintig uur per dag gestrest zijn, zelfs als je het op bepaalde momenten heel moeilijk hebt. Het feit dat je je niet altijd rot voelt, wil niet zeggen dat het er niet is. Het kan onder het oppervlak liggen, wachtend om toe te slaan.

Ga je alleen naar de huisarts als je zoveel pijn hebt dat je je bed niet uitkomt? Zou het niet beter zijn om eerder te weten dat je lijdt aan fibromyalgie? Je kunt alleen behandeld worden als je een diagnose hebt. Is het dan ook niet beter om als je stopt met het verzinnen van smoesjes om de psycholoog te vermijden? Als je je angst niet onder controle hebt moet je dit leren. Dat kun je maar beter vroeger dan later doen.

“Tijd heelt alle wonden”

Tijd helpt je om dingen duidelijker te zien. Dat wil zeggen dat je het probleem uit een ander perspectief kunt zien en/of je pijn verstopt. Helaas heeft het verstrijken van de tijd geen therapeutische eigenschappen.

Soms zorgt het er zelfs voor dat het probleem chronisch wordt in plaats van dat het beter wordt. Iets dat binnen een paar maanden opgelost had kunnen zijn blijft je nog jaren martelen. Je moet op zoek gaan naar een oplossing, en het niet bagatelliseren.

“Ik heb geen geld voor een psycholoog”

Het mag duidelijk zijn dat niet iedereen over evenveel geld beschikt, maar iedereen geeft zijn geld uit aan dingen die hij of zij belangrijk vindt. Sommige mensen geven duizenden euros uit aan een nieuwe telefoon, maar als het om hun gezondheid gaat zijn ze niet zo gul.

Veel behandelingen worden vergoed door iedere zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Je kunt aan de behandelaar of aan de huisarts (in geval van doorverwijzing) vragen of dit voor jou het geval is, voordat je eraan begint. Het kost je in dat geval alleen je eigen risico.

“Ik wil geen pillen slikken”

Het werk van een psycholoog heeft weinig te maken met het voorschrijven van medicijnen. Hun werk is vooral therapeutisch. Het is de verantwoordelijkheid van een psychiater om de hormonen van een cliënt te reguleren als dat nodig blijkt te zijn. In dat geval schrijven ze pillen voor zoals antidepressiva.

Denk er wel aan dat medicatie niet stigmatiserend is. Medicijnen zijn vaak van essentieel belang zijn bij de behandeling en verbetering van verschillende stoornissen. Als een van je klieren niet goed werkt, is het belangrijk dat dit wordt verholpen. Als dat niet gebeurt kan het veel problemen opleveren op het gebied van je emoties, slaap, eetlust of libido.

“Mensen veranderen niet”

Als psychologen dit zouden geloven, zou dit beroep niet bestaan. We zouden ervan uitgaan dat mensen niet in staat zijn om te leren of te evolueren. Er is niets minder waar. Iedereen kan veranderen met wat moeite en vasthoudendheid. Het enige dat je ontwikkeling in de weg staat ben je zelf.

Als we een deel van de persoonlijkheid van een persoon willen veranderen (bijvoorbeeld introversie) is die verandering heel ingewikkeld. In dat geval heb je te maken met iets dat diep in een persoon zit. Het is echter zeker mogelijk.

Vrouw met kussen in armen

“Mijn vriend heeft het geprobeerd en vond het niets”

Ieder van ons heeft zijn eigen ervaringen en perspectieven. We hebben allemaal onze eigen overtuigingen, tradities en gevoelens. Zoals onze moeders en oma’s al hebben gezegd, je kunt jezelf niet met anderen vergelijken. Een idee dat gebaseerd is op de nare ervaringen van een ander is geen idee, maar een vooroordeel.

Aan de andere kant zijn niet alle psychologen goed of hebben de beste bedoelingen. Dit geldt voor ieder beroep, en is dus geen reden voor smoesjes om de psycholoog te vermijden. Niet alle psychologen zijn hetzelfde.

Wat zit er achter al die smoesjes?

Al deze smoesjes om de psycholoog te vermijden verhullen eigenlijk schaamte en angst. Schaamte omdat veel mensen negatieve ideeën hebben over in therapie gaan. Ze maken zich zorgen over wat andere mensen zullen zeggen of denken dat die persoon gek is. Ook zijn ze bang om pijn te moeten lijden.

Mensen willen zich niet emotioneel blootstellen. We zijn bang om de dingen die ons pijn deden opnieuw te beleven. Vaak realiseren we ons echter niet dat de pijn waar we voor wegrennen dezelfde pijn is die we iedere dag voelen als we het proberen te onderdrukken.

Is het jou wel eens overkomen dat je je beter voelt door gewoon te praten over wat je dwars zit? Stel je dan eens voor hoe goed het zou voelen als je datgene wat je al jaren gevangen houdt los zou kunnen laten. Stop dus met de smoesjes om de psycholoog te vermijden.

Als je er eenmaal bent, zal je je afvragen waarom je niet eerder bent gegaan. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sarafino, Edward P., and Timothy W. Smith. Health psychology: Biopsychosocial interactions. John Wiley & Sons, 2014.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.