Een betere manier om kinderen te onderwijzen en op te voeden

Hoewel het opvoeden van een kind een mooie ervaring is, kan het ook een monumentale uitdaging zijn. Vandaag, ondanks (of misschien vanwege) alle beschikbare informatie, lijken we meer verward dan ooit over hoe we kinderen moeten opvoeden. In dit artikel geeft psycholoog Miguel Ángel Rizaldos enkele tips over hoe we het beter kunnen doen voor onze kleintjes.
Een betere manier om kinderen te onderwijzen en op te voeden

Laatste update: 06 oktober, 2020

Er is een betere manier om kinderen te onderwijzen en op te voeden. Dat is wat we vandaag zullen bespreken. Hoewel er veel verschillende educatieve filosofieën en methoden zijn, lijken ouders meer verloren dan ooit met betrekking tot het opvoeden van kinderen. Waarom is dit?

Na 28 jaar als psycholoog actief te zijn ben ik van mening dat overbezorgdheid een belemmering vormt om al die beschikbare informatie in de praktijk te brengen.

Ouders en opvoeders zijn helikopters geworden die de hele dag boven hun kinderen zweven. Dit staat een gezonde ontwikkeling in de weg. Kinderen moeten de wereld kunnen ontdekken en experimenteren. Als ze continu onder toezicht staan van een volwassene, zullen ze dat niet kunnen.

Bovendien geven ouders en opvoeders hun eigen angsten door aan de kinderen onder hun hoede, of ze dat nu beseffen of niet. Je kinderen zijn immers een relatief accurate weerspiegeling van wie je bent.

Een vader met zijn dochter

Onderwijs vandaag de dag

Het is waar dat het leven van vandaag complexer is op zoveel manieren. Hoewel de basisprincipes nog steeds hetzelfde zijn, heeft de technologie veel meer facetten toegevoegd aan wat het betekent om een ouder of een kind te zijn.

Het lijkt me dat de manier waarop we kinderen onderwijzen en opvoeden niet logisch is. Aan de ene kant wil je geen fouten maken en wil je dat alles perfect is. Aan de andere kant wil je dat je kinderen ook perfect zijn. Dit is echter contraproductief en leidt vaak tot precies het tegenovergestelde.

Hoewel het duidelijk belangrijk is om je kinderen zo goed mogelijk op te voeden, zul je zeker fouten maken. Je kinderen zullen ook fouten maken. Soms win je, soms verlies je. Falen brengt echter ook vaak belangrijke lessen met zich mee.

Misschien is je overbezorgdheid gerelateerd aan je verlangen om alles te controleren zodat de dingen gaan zoals je wilt. Zo werkt het leven helaas niet. Uiteindelijk zijn er veel dingen waar je geen controle over hebt.

Een betere manier om kinderen te onderwijzen

De basiselementen voor een gezonde opvoeding zijn:

  • Het herkennen en waarderen van passend gedrag. Kinderen constant bekritiseren helpt helemaal niet. De hele tijd boos zijn is een totaal ondoeltreffende manier om je boodschap over te brengen.
  • Wees empathisch en plaats jezelf in de schoenen van je kinderen. Omdat je zelf ooit een kind was, kan de herinnering aan hoe dat was je helpen om meer begrip te hebben.
  • Doe wat je zegt, zeg wat je doet. Wees consequent. Als je niet echt van plan bent om iets te doen, is het beter om het niet te noemen.
  • Luister goed naar wat je kinderen te zeggen hebben en hoe ze zich voelen. Dit maakt communicatie veel makkelijker.
  • Zeg hoe je je voelt. De meeste mensen vinden het ongepast om negatieve gevoelens te uiten in het bijzijn van kinderen. Als je het op de juiste manier doet, kan het echter een goede les zijn over emotioneel management.
  • Zorg goed voor jezelf. Als je je volledig op je kinderen concentreert en je zelfzorg vergeet, zul je snel opbranden en heb je niets meer over voor je kinderen. Zoals het gezegde gaat, kun je niet schenken uit een leeg kopje. Als je het probeert, stuur je je kinderen de boodschap dat voor jezelf zorgen niet belangrijk is.

Wees een goed voorbeeld

Als ouder (of opvoeder) geef je je waarden en overtuigingen door in je dagelijkse interacties met je kinderen. Als je op zoek bent naar een betere manier om kinderen te onderwijzen, let dan op je eigen gedrag.

Hoewel je niet de enige persoon zal zijn die hun toekomstige gedrag beïnvloedt, bereidt de manier waarop je hen leert en opvoedt hen voor op de toekomst.

Acties spreken luider dan woorden, vooral als het gaat om kinderen. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat wat je zegt overeenkomt met wat je doet.

Je kunt niet uit een leeg kopje schenken

Als psycholoog kan ik bevestigen dat “de appel niet ver van de boom valt.” Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goed voorbeeld bent voor je kinderen en voor jezelf te zorgen. Zo niet, dan ontstaat een burn-out vrij snel. Je zorg voor je kinderen wordt dan een zware en ongezonde last.

Zoals we hierboven al hebben gezegd, als je geen tijd of energie meer voor jezelf hebt, heb je niets te geven. Het ergste is dat je je kinderen laat zien dat zelfzorg niet belangrijk is. Als jij het niet doet, waarom zij dan wel?

Een moeder met haar dochter

Geef je waarden aan hen door

Je gedrag moet de waarden weerspiegelen die je wilt doorgeven aan je kinderen. Zo niet, dan verliezen jouw woorden hun betekenis. Daarom is het zo belangrijk om gemotiveerd te zijn en altijd op zoek te gaan naar een betere manier om te onderwijzen. Wees ervan bewust dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van je kinderen in de toekomst.

  • Jij bent de basis van de gezonde ontwikkeling van je kinderen.
  • Jij bent hun voorbeeld en rolmodel.
  • Hun ontwikkeling en onderwijs beginnen bij jou.

Een goede ouder zijn is niet makkelijk. Zorg goed voor jezelf zodat je je goed kunt voelen en genoeg energie hebt om je kinderen te helpen hun beste leven te leiden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.