Zeven soorten emotionele bagage: welke soort draag jij met je mee?

Voel je je op de een of andere manier ontevreden? Heb je het gevoel dat er, waar je ook gaat, bepaalde lasten zijn die je ervan weerhouden gelukkig te zijn? Onopgeloste emotionele problemen kunnen een enorme belemmering voor je zijn. Het kan dus nuttig zijn om te weten hoe je ze kunt identificeren.
Zeven soorten emotionele bagage: welke soort draag jij met je mee?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 april, 2023

Er zijn sommige doelen waarbij je herhaaldelijk faalt. Bijvoorbeeld de relaties die je teleurstellen en geen stand houden. Het besef dat je niet echt weet wat je met je leven aan het doen bent. Of, het gevoel dat je in een achtbaan zit, met de ups van hoop en de downs van stress en rusteloosheid. Identificeer je je met een van deze ervaringen?

Veel van dit soort hartzeer houdt verband met onopgeloste emotionele kwesties. In deze dimensie zijn er inderdaad oneindig veel soorten ervaringen, variërend van moeilijke kinderjaren tot onopgeloste scheidingen. De toekomst valt ons op verschillende manieren aan en we hebben niet altijd de vaardigheden om elke situatie het hoofd te bieden.

In feite wegen de verwondingen van gisteren zwaar. Ze kunnen zelfs je persoonlijkheid veranderen. Je zou onzekerder, teruggetrokken en achterdochtiger kunnen worden door de angst dat de pijn weer de kop op zal steken. In feite is lijden altijd aanwezig als de emotionele bagage niet volledig is uitgepakt en gezuiverd.

Pas als je begint vast te stellen wat voor soort bagage je bij je draagt, kun je die aanpakken en je last verlichten.

Angst, schaamte, onzekerheid, chronische stress… Emotionele bagage bestaat uit vele zware ‘stenen’ die je uiteindelijk met je meedraagt in plaats van te leren hoe je er vanaf komt.

Gestreste man
Elke dag kun je je emotionele lading vergroten door gedachten vorm te geven die je eigen lijden voeden.

Soorten emotionele bagage waar je last van kunt hebben

Emotionele bagage bestaat uit een combinatie van problemen die zich opstapelen omdat je nog geen adequate copingstrategieën hebt geleerd. Wat voor ‘drager’ denk je dat je bent? We zeggen dit omdat we op een bepaalde manier allemaal een soort extra gewicht met ons meedragen. Het hindert, frustreert en beperkt onze mogelijkheden om een volwaardig leven te leiden.

De meeste van deze emotionele moeilijkheden vinden hun oorsprong in de kindertijd. Dit verklaart de moeilijkheid om om te gaan met het soort complexe realiteiten die ons verhinderen om ons als volwassenen authentiek te ontplooien.

Een studie (Engelse link) van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie benadrukt hoe dit soort last mensen gevangen houdt in slechte gewoonten waaraan ze niet weten te ontsnappen.

Het zijn bijna altijd disfunctionele gezinnen en hun uitputtende dynamiek die de epicentra zijn die ons emotioneel vervormen. Als kinderen dragen we metaforisch een reeks ‘psychologische stenen’ mee die een ondraaglijk gewicht toevoegen aan ons vermogen om ons goed te voelen over onszelf. Daarom is het nuttig de verschillende soorten emotionele bagage te leren onderscheiden.

Wrok is de meestvoorkomende soort emotionele bagage. Het ontstaat door verraad en teleurstellingen, en ‘wat had kunnen zijn’.

1. De bagage van schaamte

Achter deze emotie liggen werkelijk schadelijke ervaringen, waarnemingen en gedachten. Schaamte is het zelfbeeld dat je gebrekkig bent en dat je niet waardig of goed genoeg bent voor wat je ook van plan bent.

Dolezal en Gibson van de Universiteit van Exeter (VK) schreven een artikel  over de relatie van schaamte met trauma (Engelse link). Zij beweren dat de ervaring van een reeks ongunstige gebeurtenissen een afdruk van schaamte achterlaat. Het is een gewicht dat alles beperkt, verstikt en begrenst.

2. Verliezen die niet overwonnen zijn

Sommige pijn wordt chronisch en verandert in leegtes die je niet toestaan je leven te leiden. Het verlies van een geliefde is een van de meest voorkomende en pijnlijke soorten emotionele bagage.

Bijvoorbeeld de dood van een ouder in de kindertijd, van een partner op volwassen leeftijd, of de ervaring van het verlies van een kind creëert een diepe pijn die niet altijd wordt opgelost.

3. Angsten, stille monsters

Sommige adaptieve angsten worden altijd aanwezige reuzen. Ze verhinderen je om op welke manier dan ook vooruit te komen, om lief te hebben, naar je dromen toe te werken, met anderen om te gaan en je potentieel te ontwikkelen. In feite zijn angsten er in vele vormen, maar de meeste zijn volkomen irrationeel en onpraktisch.

4. De wrok van een gebroken hart

Een van de meest voorkomende soorten emotionele bagage is wrok. We hebben allemaal wel eens in ons leven teleurstelling ervaren. Sommigen van ons behandelen die wonden echter niet en maken ze groter, door ze te voeden met negatieve gedachten, frustraties en zelfs haat.

Het idee van wat had kunnen zijn, maar niet was, is altijd pijnlijk en verraad wordt soms een trauma. Vooral als de wonden komen van degenen van wie je houdt. Inderdaad, leven met een wrok en zonder te kunnen vergeven of eenvoudigweg te accepteren en los te laten is een echt veel voorkomende vorm van lijden.

Trauma’s vormen interne wonden die als gewichten alles verpletteren en conditioneren. Het gewicht van dit soort realiteiten weerhoudt ons ervan doelen te bereiken en de baas te zijn over ons leven.

5. Chronische stress die zich in de loop der tijd opstapelt

Soms gaan de eisen die van buitenaf komen je middelen te boven en overweldigt alles je. Bovendien kan het zo zijn dat je buitensporige eisen je in een staat van constante stress brengen die je je niet eens realiseert. In feite komt veel van je emotionele bagage voort uit die realiteiten die je niet oplost en die je geneigd bent op de automatische piloot te laten staan.

Daarom is het essentieel om je bewust te worden van deze stille stress die je welzijn hardnekkig in de weg staat.

Tired woman suffering in her emotional baggage types
Emotionele bagage hangt samen met onze vroege ervaringen met verzorgers.

6. Negatieve interne dialoog

Een soort emotionele bagage die je ook geneigd bent niet op te merken betreft de manier waarop je tegen jezelf praat. Negatieve zelfdialoog is die vervelende en schadelijke huurder in je hoofd die je graag naar beneden haalt, je gevoel van eigenwaarde om zeep helpt en je dromen vertroebelt.

Bovendien is de manier waarop je tegen jezelf praat verbonden met hoe anderen tegen je praten. Dit is iets waarvan je je bewust moet zijn om het te kunnen corrigeren.

7. Schuldgevoel

Schuldgevoel is als een boosaardige kobold die op je schouder zit en je elke dag herinnert aan dat slechte ding dat je in het verleden hebt gedaan. Er gaat geen dag voorbij dat je niet dat gewicht en die pijnlijke kluif voelt die de schade oproept die je iemand hebt aangedaan. Als je deze situatie niet onder ogen ziet en oplost, kan het voor altijd in je gedachten blijven. Dit klopt niet.

Leer los laten

Wat kun je doen met je emotionele bagage vol onopgelost verdriet, wrok, angsten en die stenen van schuld of angst? Nou, net zoals je op een dag die tas hebt ingepakt, is het nu tijd om hem uit te pakken en te verwijderen wat er al veel te lang in zit.

Je moet eruit halen wat erin zit, het accepteren en begrijpen dat je het niet langer met je mee hoeft te dragen. Aarzel niet om professionele hulp te vragen als je die nodig hebt. Hoewel het waar is dat je de kracht zult moeten vinden om zo’n taak uit te voeren, zal het uitvoeren ervan je leven veranderen.

Je emotionele bagage bestaat namelijk uit wonden, problemen en hiaten die je zo snel mogelijk moet aanpakken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dolezal, L., Gibson, M. Beyond a trauma-informed approach and towards shame-sensitive practice. Humanit Soc Sci Commun 9, 214 (2022). https://doi.org/10.1057/s41599-022-01227-z
  • Følling, I.S., Solbjør, M. & Helvik, AS. Previous experiences and emotional baggage as barriers to lifestyle change – a qualitative study of Norwegian Healthy Life Centre participants. BMC Fam Pract 16, 73 (2015). https://doi.org/10.1186/s12875-015-0292-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.