8 sleutels tot het herkennen van een dwangmatige leugenaar

Misschien bevindt zich in jouw naaste omgeving een dwangmatige leugenaar. We leggen uit hoe je ze kunt detecteren, zodat ze je niet voor de gek houden.
8 sleutels tot het herkennen van een dwangmatige leugenaar

Laatste update: 09 maart, 2024

Er zijn mensen die de kunst van het bedriegen en manipuleren beheersen, wat het erg moeilijk maakt om met hen om te gaan. Het zou veel helpen om ze op tijd te ontdekken, maar het herkennen van een dwangmatige leugenaar, of pathologische leugenaar, is soms echt een helse taak.

Gelukkig is het, hoe bedrieglijk deze individuen ook zijn, altijd mogelijk om de tekenen die hen verraden aan te wijzen. Hiervoor moet je niet alleen op hun woorden letten, maar ook op hun non-verbale taal. Lees verder en je zult het profiel van deze figuren ontdekken, evenals tips over hoe je met ze om kunt gaan.

Wat is mythomanie?

De eerste betekenis van het Diccionario de la Lengua Española (DLE) voor het woord mythomanie is “ziekelijke neiging om de werkelijkheid van wat gezegd wordt te misvormen, uit te vergroten”.

Deze term, ook wel pathologisch liegen genoemd, verwijst naar het gewoontegedrag van dwangmatige leugenaars. Dit zijn geen eenmalige misleidingen, maar hun dagelijkse manier om met anderen om te gaan.

Ze zijn zich ervan bewust dat ze liegen en hebben de neiging om heel plausibele verhalen uit te werken. Ze hebben geen waanvoorstellingen, hoewel ze uit schaamte nooit zullen toegeven dat wat ze vertellen niet waar is. Het zijn dus zelfbewuste mensen die niet lekker in hun vel zitten en een parallelle fantasiewereld verzinnen.

Tekenen die helpen bij het herkennen van een dwangmatige leugenaar

Mythomanen hebben de behoefte om verhalen steeds opnieuw te vervalsen totdat ze de aandacht krijgen die ze willen. In deze drang ontstaan waarneembare houdingen die de essentie vormen van het herkennen van de dwangmatige leugenaar. Hier zijn de gedragingen die je alarmbellen moeten laten rinkelen.

1. Doet zich voor als een succesvol persoon

De verhalen die pathologische leugenaars verzinnen zijn allesbehalve gewoon. Ze lijken succesvol te zijn op alle gebieden van het leven (werk, studie, relaties en vrije tijd). Maar de realiteit is dat we niet in alles de beste kunnen zijn.

Er zijn dingen waar we goed in zijn en dingen waar we niet briljant in zijn. Die erkennen maakt ons niet zwakker, alleen maar eerlijker en menselijker.

2. Hun verhaal klopt niet met de feiten

Als je goed let op de onmogelijke verhalen van mythomanen, zul je merken dat ze verschillende tegenstrijdigheden bevatten. Je zult merken dat ze dingen zeggen die onmogelijk zijn in de echte wereld, in termen van tijd, ruimte en andere fysieke dimensies. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze op twee plaatsen tegelijk waren of dat ze een moeilijke vaardigheid in recordtijd hebben geleerd.

3. Toon een verleidelijke houding

Als je een dwangmatige leugenaar herkent, let dan op hun verleidelijke en verleidelijke manier van doen. Zo slagen ze erin anderen aan de haak te slaan en hun vertrouwen te winnen. In feite is deze houding niet alleen typerend voor mythomanen, maar komt het ook voor bij persoonlijkheidsstoornissen zoals histrionisch of narcistisch.

In dit verband wijst het MSD Handboek (Engelse link) erop dat histrionische mensen zich vaak verleidelijk en provocerend gedragen in meerdere contexten, niet alleen met romantische interesses. Daarbij proberen ze indruk te maken op anderen. De dwangmatige leugenaar zou hetzelfde doel nastreven, maar met andere middelen.

4. Ze hebben een laag zelfbeeld

Achter dwangmatig leugengedrag gaan vaak verborgen complexen en veel persoonlijke ontevredenheid schuil. Daarom verzinnen sommige mensen fantastische verhalen om alle negatieve dingen die ze over zichzelf denken te compenseren.

Een ander gebruik van dit patroon is om de bewondering en erkenning van anderen te krijgen. De enige lof die ze vinden komt van degenen die naar hun verhalen luisteren en ze geloven. Het zijn waarschijnlijk mensen die in hun kindertijd afwijzing hebben ervaren en daardoor geen gezond en aangepast zelfbeeld hebben kunnen opbouwen.

5. Alles lijkt om hen te draaien

Dwangmatige leugenaars vertellen verschillende prachtige verhalen, maar ze hebben allemaal gemeen dat zij de hoofdrolspelers zijn, alsof de dingen door en voor hen gebeuren.

In hun fantasieën zijn zij het middelpunt van de wereld en al het andere, zoals mensen, omgevingen of plaatsen, is secundair. Ze worden niet alleen statisch in deze positie geplaatst, maar ze leggen ook onmogelijke verbanden tussen de verschillende actoren in het verhaal en benadrukken altijd hun bijdrage boven de rest.

6. Ze leveren geen bewijs voor hun verhalen

Ondanks de ongelooflijke verhalen die ze verzinnen, is er niets fysieks om ze te ondersteunen. Hen geloven is zelfs een daad van geloof, omdat ze geen feitelijk bewijs leveren van wat ze beweren dat er ooit gebeurd is.

Als je verder gaat en hen om bewijs vraagt, zoals foto’s of documenten, kunnen ze boos reageren. Uiteindelijk zullen ze proberen de situatie om te draaien om zichzelf het slachtoffer te maken en jou degene die hen ondervraagt.

7. Ze vinden het moeilijk om zich te verhouden tot hun leeftijdsgenoten

Het minderwaardigheidscomplex dat deze persoonlijkheden hebben, zorgt ervoor dat ze zichzelf in een asymmetrische positie plaatsen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Met vrienden of collega’s op het werk vinden ze het bijvoorbeeld moeilijk om nauw contact te leggen.

In plaats daarvan zien ze hun leeftijdsgenoten op een competitieve manier, alsof ze op de een of andere manier moeten laten zien dat ze superieur aan hen zijn. Dit maakt anderen ook ongemakkelijk, omdat ze het idee hebben dat een ontspannen en relaxte relatie met een pathologische leugenaar onmogelijk is.

8. Ze zijn altijd in de verdediging

Het volhouden van een leven vol leugens is zeker geen gemakkelijke taak. Het vergt veel inspanning en toewijding, dus elke poging om hen te laten inzien dat wat ze zeggen niet echt is, wordt ervaren als een persoonlijke aanval.

Hun gebruikelijke manier van gedragen is, naast manipulatief zijn, in de verdediging te schieten en agressief te reageren op elke poging om hen tegen te spreken. Dit is geen gewelddadig profiel, maar een weerspiegeling van hun onvermogen om op een volwassen manier te reageren als ze zich aangevallen of bedreigd voelen.

Hoe om te gaan met een mythomaan

Dwangmatige leugenaar

 

Als je tijdens het lezen van de toetsen een dwangmatige leugenaar in je gedachten hebt herkend, hoef je je geen zorgen te maken. In de volgende lijst geven we je een aantal korte tips over hoe je om kunt gaan met situaties met dit persoonlijkheidstype:

  • Stel duidelijke grenzen als je je ongemakkelijk voelt bij hun aanwezigheid.
  • Sta erop dat ze professionele hulp zoeken om het probleem aan te pakken.
  • Geef ze niet de schuld, maar maak ze wel verantwoordelijk voor de gevolgen van hun daden.
  • Praat over negatieve emoties die erg aanwezig zijn in dit profiel, zoals schaamte.
  • Confronteer hun leugens met empathie en probeer hen te laten inzien dat het geen persoonlijke aanval is.
  • Matig emotionele reacties op wat hij vertelt, om zijn gedragspatroon niet te versterken.

[Als situaties met dit soort mensen je zodanig overweldigen dat je er niet meer mee om kunt gaan, overweeg dan om de relatie helemaal te verbreken. Geef prioriteit aan je gemoedsrust.[/atomik-in-text]

Laat je niet voor de gek houden

Mythomanie is een veel vaker voorkomend probleem dan het lijkt. Wat er gebeurt is dat deze mensen zichzelf heel goed camoufleren en hun leugens zo kunnen aanpassen dat ze niet zo opvallen.

De sleutels die we hebben beschreven zijn niet eenvoudig. Als je alert bent zal het echter gemakkelijker zijn om ze op te merken. Als je er nog geen bent tegengekomen, is het waarschijnlijk dat je er ooit mee te maken krijgt, dus we hopen dat deze aanbevelingen je zullen helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.