7 sleutels om te stoppen een verbitterd mens te zijn

Heb je het gevoel dat bitterheid je leven verteert? We leren je enkele sleutels die je kunt toepassen om dit gevoel te verminderen.
7 sleutels om te stoppen een verbitterd mens te zijn

Laatste update: 21 juli, 2022

Een verbitterd mens zijn samenhangt met frustratie, wrok, en verdriet. Bitterheid ontstaat vaak als gevolg van een gebeurtenis van onrechtvaardigheid of teleurstelling. Het gevoel treft niet alleen de persoon die het ontwikkelt, maar ook de kring om hem heen (vrienden, familie en collega’s).

Wanneer bitterheid pathologische grenzen bereikt, wordt het als een stoornis beschouwd. Hoewel niet iedereen het herkent, classificeren veel onderzoekers (Engelse link) het als posttraumatische verbitteringsstoornis (PTED).

Het is niet gemakkelijk om te stoppen een verbitterde persoon te zijn. Dat gezegd hebbende, kan het doorvoeren van een paar veranderingen in je levensstijl een heel eind in de goede richting gaan.

Hoe ophouden een verbitterd mens te zijn

Bitterheid is een heel complex gevoel. Dat komt omdat het zo veel emoties samenbrengt. Dit wekt een storm op in de stemmingen van degenen die het ontwikkelen. Daarom is het zo moeilijk om het achter je te laten. Het is echter niet onmogelijk. Hier zijn zeven tips om te voorkomen dat je verbitterd bent.

1. Identificeer de katalysatoren van je bitterheid

Zoals we al eerder zeiden, ontstaat bitterheid uit een proces dat als oneerlijk wordt ervaren, of na een situatie die grote teleurstelling heeft veroorzaakt. Een echtscheiding, een ontslag, of bepaalde lichamelijke kenmerken zijn een paar voorbeelden. In feite kan het veroorzaakt worden door bijna elke negatieve gebeurtenis die onzekerheid, boosheid, desoriëntatie en stemmingsverslechtering teweegbrengt.

Het identificeren van de bron van je bitterheid is van grote hulp om te begrijpen waarom je deze houding hebt aangenomen, en helpt je ook om het te vermijden. In feite zul je dit gevoel niet kunnen overwinnen als je niet eerst de redenen oplost waarom het er is. Dit is de eerste stap om op te houden een verbitterd mens te zijn. Het is iets wat je alleen of in gezelschap van een professional kunt doen.

Trieste man

2. Neem een nieuwe gewoonte of hobby op in je routine

Als je verbitterd bent, wijst dat erop dat je veel spanning en stress hebt opgehoopt Er zijn veel manieren om dit te kanaliseren, maar een van de meest effectieve is door gewoonten of hobby’s die beweging of op zijn minst afleiding inhouden.

Het spelen van videospelletjes, het leren van een taal of het bespelen van een instrument, lezen, luisteren naar muziek, en schrijven kunnen je helpen om met deze frustraties om te gaan.

Je moet echter proberen een gewoonte te kiezen die geen nieuw handvat voor je bitterheid wordt. Sommige ervan vereisen grote concentratie en discipline, en als je er niet goed mee omgaat, kunnen ze je nog bitterder maken. Probeer er verschillende uit tot je er een vindt die het beste bij je smaak en behoeften past.

3. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een geweldige afleiding en een versterker van je psychisch welzijn. Specialisten (Engelse link) onderschrijven dit feit, in zoverre dat het vaak deel uitmaakt van een aanvullende behandeling voor angst, depressie, en andere stoornissen. Elke soort activiteit zal je ten goede komen, zolang je ze op de middellange en lange termijn uitvoert.

Neem als uitgangspunt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link). Ze stellen 150 minuten intense activiteit voor of, als alternatief, 300 minuten matige activiteit per week. Je kunt kiezen voor lichaamsbeweging of voor een sport. Maak de keuze op basis van je smaak en de tijd die je hebt.

4. Breid je sociale kring uit

Praten en delen met vrienden is een afleidende activiteit, een die je kan helpen de opgebouwde spanning en stress te verlichten. Praat natuurlijk niet alleen online met ze, maar regel ook persoonlijke ontmoetingen. Dit doen is uiterst belangrijk om isolement te voorkomen, want dat kan je gevoelens van bitterheid nog versterken.

5. Doe dingen die je associeert met geluk

Als we een snelle vergelijking moeten maken, zouden we kunnen zeggen dat bitterheid de antithese is van geluk. Zeker, als we aan een verbitterd mens te zijn denken, stellen we ons altijd voor dat hij ongelukkig is. Om dit tegen te gaan, zorg je ervoor dat je vaak activiteiten opneemt die je subjectief associeert met meer geluk.

Het zijn vaak de eenvoudigste dingen die je gelukkig maken. Chocolade eten, met je ouders eten, een wandeling maken, of de natuur verkennen kunnen je helpen met deze gevoelens om te gaan.

We raden je aan minstens een keer per week in je wekelijkse routine ruimte te maken om tijd te besteden aan wat je echt gelukkig maakt.

Vrouw op een veranda

6. Oefen vergeving

Je moet vergeving op twee manieren oefenen. Ten eerste de soort die je aan anderen schenkt voor dingen die ze gezegd of gedaan hebben. Ten tweede vergevingsgezindheid tegenover jezelf.

We vermeldden al dat bitterheid gepaard gaat met wrok, wat het tegenovergestelde gezicht is van vergeving. In feite heb je, tegen de tijd dat je geleerd hebt te vergeven, een reuzensprong gemaakt van een verbitterd mens te zijn.

7. Reguleer je verwachtingen

Er is een verschijnsel dat bekend staat als de ‘zodra’-mythe. Het zinspeelt op de neiging te geloven dat zodra je bepaalde doelen bereikt hebt (een partner hebben, afvallen, trouwen, een goedbetaalde baan krijgen, onafhankelijk worden, verhuizen, en andere), je leven op magische wijze opgelost zal zijn. Wanneer dit niet gebeurt, voel je je gefrustreerd, wat plaats kan maken voor bitterheid.

Daarom is het reguleren van je verwachtingen echt belangrijk. Het is inderdaad bekend dat emotionele regulatie (Engelse link) hier een belangrijke rol speelt, dus je moet leren bepaalde emoties en impulsen te beheersen om niet ten prooi te vallen aan gevoelens van teleurstelling. Samen met de vorige tips zal dit je helpen op te houden een verbitterde persoon te zijn.

Maar een houding of gedrag veranderen is nooit gemakkelijk, zeker niet als je het zo lang hebt meegesleept. Het kost tijd om te stoppen een verbitterd mens te zijn te zijn, dus je hebt geduld nodig. In feite kun je merken dat je professionele hulp nodig hebt, dus zorg ervoor dat je voor deze optie open blijft staan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Belaise C, Bernhard LM, Linden M. L’embitterment: caratteristiche cliniche [The post-traumatic embitterment disorder: clinical features]. Riv Psichiatr. 2012 Sep-Oct;47(5):376-87.
  • Biddle S. Physical activity and mental health: evidence is growing. World Psychiatry. 2016;15(2):176-177.
  • Delgado MR, Gillis MM, Phelps EA. Regulating the expectation of reward via cognitive strategies. Nat Neurosci. 2008;11(8):880-881.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.