Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingen

Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We weten allemaal hoe onplezierig hoofdpijn kan zijn. Dit ongemak kan er zelfs voor zorgen dat we onze dagelijkse taken niet effectief kunnen uitvoeren. Het bezorgt ons een onaangenaam gevoel en berooft ons van onze energie. We hebben het allemaal weleens gehad. Hoewel er veel soorten bestaan, is spanningshoofdpijn een van de meestvoorkomende.

Dit type hoofdpijn wordt veroorzaakt door overmatige spanning in de nek- en hoofdhuidspieren. Geschat wordt dat 78% van alle gevallen van hoofdpijn wereldwijd wordt veroorzaakt door een onnodige samentrekking van deze spieren.

Problemen zoals depressie, angst of stress worden meestal geassocieerd met spanningshoofdpijn. Er hoeft echter helemaal geen verband te zijn.

Hoewel het meestal alleen ongemak veroorzaakt, kan spanningshoofdpijn een relatief ernstig probleem worden als het lang aanhoudt. In dit artikel vertellen we je de belangrijkste oorzaken van dit probleem en wat je kunt doen om het tegen te gaan.

Wat is spanningshoofdpijn precies?

Vaak omschrijven mensen spanningshoofdpijn als het gevoel alsof er een strakke rubberen band om hun hoofd zit. Daarnaast geven ze aan dat ze een pijn voelen die, hoewel niet erg intens, zeer onaangenaam kan zijn.

Over het algemeen zorgt dit type hoofdpijn er niet voor dat iemand niet in staat is om zijn dagelijkse taken uit te voeren. Het kan echter wel vermoeidheid en ongemak veroorzaken.

Man heeft last van hoofdpijn

Hoewel we niet precies weten waarom ​​spanningshoofdpijn optreedt, weten we wel dat er verschillende factoren zijn die dit kunnen beïnvloeden:

  • Langdurige perioden van stress, angst of depressie.
  • Slapeloosheid en slaapgebrek voor meerdere dagen achter elkaar.
  • Oogspanning gedurende lange tijd. Bijvoorbeeld lange tijd onafgewend naar een beeldscherm kijken of geen bril dragen terwijl je last hebt van bijziendheid.
  • Slechte houding tijdens het slapen of zitten.

Over het algemeen hebben mensen niet langer dan vijftien dagen per maand last van spanningshoofdpijn. Als het langer duurt of vaker voorkomt, heb je waarschijnlijk te maken met een ander type stoornis, zoals chronische hoofdpijn. Hoewel het misschien waar is dat stress ook de oorzaak kan zijn, classificeren artsen het meestal als een ander probleem.

Hoe je spanningshoofdpijn kunt behandelen

De beste manier om spanningshoofdpijn te behandelen is, om te achterhalen waardoor het wordt veroorzaakt. Als je de oorzaak ervan begrijpt, weet je automatisch ook wat de meest effectieve manier is om het te laten verdwijnen. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:

  • Wat deed je anders of veranderde er op de dagen dat je last kreeg van hoofdpijn?
  • Ervaar je de laatste tijd veel stress? Zo ja, is het de afgelopen dagen erger geworden?
  • Heb je je nekspieren of rugspieren op de een of andere manier zwaar belast? Dit kan gebeuren tijdens intensieve lichaamsbeweging.
  • Heb je lange tijd in een onnatuurlijke houding gezeten?
  • Heb je je ogen meer gespannen dan je zou moeten? Bijvoorbeeld door te lang naar je computerscherm of je mobiele telefoon te staren?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, kun je meerdere strategieën gebruiken om spanningshoofdpijn te bestrijden. Als je denkt dat het probleem te maken heeft met een teveel aan negatieve emoties, kun je wat ontspanningstechnieken proberen. Hierdoor zal ook de negatieve impact die stress op je lichaam heeft minder worden.

Als je daarentegen eerder denkt dat het probleem veroorzaakt wordt door fysieke factoren, zoals een slechte lichaamshouding of het overbelasten van bepaalde spieren, dan kan het misschien al voldoende zijn om simpelweg je gewoonten te veranderen. Je zou bijvoorbeeld meer aandacht kunnen besteden aan je lichaamshouding en bewegingen.

Vrouw houdt hoofd in handen

Moet ik ervoor naar de dokter gaan?

Over het algemeen zou spanningshoofdpijn geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Soms is het echter noodzakelijk om een dokter te raadplegen om te controleren of er geen andere problemen zijn. Ga naar een dokter als:

  • De hoofdpijn zeer intens wordt.
  • Deze zeer plotseling is verschenen.
  • Je daarnaast ook last begint te krijgen van ​​andere problemen, zoals verlies van evenwicht of spraakmoeilijkheden.
  • Je zeer vaak pijnstillers moet innemen (meer dan drie dagen per week).

In de meeste gevallen verdwijnt spanningshoofdpijn vanzelf. Misschien is het slechts een waarschuwingsteken waarmee je lichaam probeert aan te geven dat je bepaalde aspecten van je levensstijl moet veranderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.