Slaapwandelen en stress zijn nauw met elkaar verbonden

Intense emoties, zoals angst en stress, zitten vaak achter het fenomeen slaapwandelen. We hebben dit artikel geschreven zodat je iets meer te weten kunt komen over deze specifieke link.
Slaapwandelen en stress zijn nauw met elkaar verbonden

Laatste update: 22 oktober, 2021

Slaapwandelen en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Hoewel deze specifieke slaapstoornis vaker voorkomt bij kinderen, kunnen volwassenen het ook in verschillende stadia van hun leven ervaren. De meestvoorkomende triggers zijn uitputting, slapeloosheid, gezondheidsproblemen en vooral emotionele factoren.

Tot op heden is de relatie tussen slaapwandelen en stress niet veel bestudeerd door de wetenschap. We weten nu echter dat stress en angst het optreden van parasomnieën doen toenemen. Om deze reden moet iedereen die lijdt of heeft geleden aan slaapwandelen tussen de 20 en 50 jaar zichzelf een aantal specifieke vragen stellen.

Deze zijn: Heb je op dit moment zorgen? Was er iets waar je je zorgen over maakte toen je eerder last had van slaapwandelen? In de regel zal de emotionele factor significant correleren met wat neurologen NREM-slaapstoornissen noemen. We praten erover in dit artikel.

Slaapwandelen kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen genetisch of emotioneel zijn. Ze kunnen ook in verband worden gebracht met de bijwerkingen van sommige medicijnen zoals zolpidem.

man die lijdt aan slaapwandelen en stress

Hoe zijn slaapwandelen en stress gerelateerd?

Experts schatten dat slaapwandelen een veelvoorkomende ervaring is in de leeftijd van drie tot dertien jaar. Daarna wordt het minder, naarmate het individu een dieper en meer volwassen slaappatroon krijgt. Dit betekent echter niet dat volwassenen volledig vrij worden van deze specifieke parasomnie. In feite gebeurt dit om verschillende redenen nooit.

De Universiteit van Helsinki (Finland) voerde een onderzoek uit (Engelse link) dat suggereert dat slaapwandelen een genetische aandoening is. Het komt inderdaad vaak voor dat groepen broers en zussen er last van hebben. Deze neiging zal zijn geërfd van een ouder.

Een ander interessant feit is dat er mensen zijn die, die in de kindertijd nog nooit slaapwandelen hebben meegemaakt, dit op volwassen leeftijd beginnen te doen.

Het lijkt erop dat hoge niveaus van stress, zoals baanverlies, een emotionele instorting of het verlies van een geliefde, de neurale mechanismen kunnen activeren die deze ervaring triggeren.

Parasomnieën en emotionele stoornissen

Parasomnie is een gedragsstoornis. Het gaat om ongebruikelijke en ongewenste gebeurtenissen of ervaringen die de slaap verstoren. Het omvat verward ontwaken, slaap (nacht) schrikken (Engelse link) en slaapwandelen.

Hoewel het waar is dat degenen die dit laatste fenomeen ervaren niet echt als zodanig wakker worden, bevinden ze zich wel in een toestand die ergens tussen slaap en waakzaamheid in zit.

Mariano Chóliz, van de Universiteit van Valencia (Spanje), schreef een boek met de titel Angst en slaapstoornissen. In dit boek beweerde hij dat variabel slaapwandelen en stress vaker voorkomen op volwassen leeftijd. Het verschijnt meestal tussen de 20 en 50 jaar.

Daarnaast deed de Universiteit van Hong Kong (China) onderzoek (Engelse link) waaruit bleek dat slaapwandelen veel voorkomt bij mensen met psychiatrische problemen.

Bovendien verhogen de medicijnen die worden gebruikt om hoge staten van angst en slapeloosheid te behandelen soms de prevalentie van parasomnieën bij volwassenen. Een van die medicijnen is zolpidem.

Slaapwandelen en posttraumatische stressstoornis

Posttraumatische stressstoornis is een psychische aandoening die optreedt na een ervaring met een grote emotionele impact.

Het slachtoffer kan misbruik hebben gemaakt, seksueel zijn misbruikt, getuige zijn geweest van een gewelddadige gebeurtenis of hebben meegemaakt, of, nog vaker, het plotselinge verlies van een dierbare hebben geleden. Het is inderdaad op de fundamenten van dit soort ervaringen dat posttraumatische stress wordt gebouwd.

Slaapwandelen en posttraumatische stressstoornis zijn ook nauw verwant. Symptomen van posttraumatische stress zijn erg breed. Ze bevatten echter vaak parasomnieën.

In feite lijden mensen die aan posttraumatische stress lijden vaak aan een breed scala aan parasomnieën, van nachtmerries tot slaapwandelen. Bovendien zijn de parasomnieën in deze gevallen extreem emotioneel intens. Dit komt omdat het individu de neiging heeft om de traumatische gebeurtenis opnieuw te beleven terwijl ze slapen.

De “angst”-factor en slaapstoornissen

We weten dat slaapwandelen en stress vaak hand in hand gaan. Het is echter belangrijk om wat dieper te graven. Slaapwandelen ontstaat vooral in tijden van hoge emotionele intensiteit. In feite zijn de meest voorkomende triggers angst, zeer stressvolle situaties en angst.

Zich bedreigd voelen, grote onzekerheid ervaren, zich een schokkende ervaring herinneren. Dit soort situaties laten namelijk afdrukken op de hersenen achter die het slaapwandelen verergeren.

Deze emotionele component veroorzaakt een verandering tijdens fase vier van de NREM-slaap. Het betekent dat de persoon ‘s nachts kan opstaan terwijl ze in feite slapen.

Man bezorgd omdat hij lijdt aan slaapwandelen en stress

Hoe dit type parasomnie te verminderen?

Er zijn geen behandelingen voor parasomnieën. We weten echter dat slaapwandelen bij kinderen na verloop van tijd verdwijnt.

Aan de andere kant is het bij volwassenen de sleutel om de triggers te identificeren die dit veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk op te merken dat wanneer een persoon deze gebeurtenissen meemaakt, ze waarschijnlijk een stressvolle tijd in hun leven doormaken.

Wat kan er in deze gevallen bijvoorbeeld worden gedaan? Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Identificeer eventuele reeds bestaande gezondheidsproblemen.
  • Identificeer stressoren die deze nachtelijke problemen veroorzaken.
  • Controleer welk type medicatie de persoon gebruikt. Dit komt omdat er medicijnen zijn die slaapwandelen kunnen veroorzaken.
  • Leer technieken voor slaaphygiëne. Cognitieve gedragstherapie kan bijvoorbeeld heel effectief zijn bij slaapproblemen.

Ten slotte, aangezien slaapwandelen en stress significant met elkaar verband houden, moet de patiënt niet aarzelen om deskundige hulp te vragen. Omdat, als ze de triggers behandelen, ze kwaliteit van leven en welzijn zullen krijgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hublin C, Kaprio J, Partinen M, Heikkilä K, Koskenvuo M. Prevalence and genetics of sleepwalking: a population-based twin study. Neurology. 1997 Jan;48(1):177-81. doi: 10.1212/wnl.48.1.177. PMID: 9008515.
  • Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. En E.G. Fernández-Abascal y F. Palmero (Eds.): Emociones y Salud (pp. 159-182). Barcelona: Ariel. 
  • Lam SP, Fong SY, Yu MW, Li SX, Wing YK. Sleepwalking in psychiatric patients: comparison of childhood and adult onset. Aust N Z J Psychiatry. 2009 May;43(5):426-30. doi: 10.1080/00048670902817703. PMID: 19373703.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.