Sisu: het Finse antwoord op moeilijke tijden

Sisu: het Finse antwoord op moeilijke tijden

Laatste update: 02 maart, 2018

Voor het Finse volk heeft ‘sisu’ een mystieke betekenis. Meer dan een woord, het is een bijzondere energie en moed die in hun cultuur verankerd zit. ‘Sisu’ is wilskracht, vastberadenheid, doorzettingsvermogen en vooral veerkracht. Dit is bijna als de ruggengraat van een volk, hun antwoord op tegenspoed.

Het is altijd opwindend en verrijkend om ons onder te dompelen in andere culturen om er meer over te leren. We kunnen nadenken over verschillende begrippen die ons allemaal uiteindelijk bekend zijn.

Sisu (uitgesproken als sie-soe) drukt die bepaalde veerkrachtige houding uit die met ons resoneert. Het is dat gevoel dat ons inspireert en iets wat we proberen toe te passen in ons dagelijks leven.

“De wereld breekt iedereen en daarna zijn er velen sterk op de gebroken plaatsen.”

Ernest Hemingway

De oorsprong van dit woord is heel bijzonder voor de Finnen. In feite kun je er zelfs auto’s vinden van het merk Sisu, gepantserde voertuigen, en de ijsbreker MS Sisu. Het is zelfs een merk van sterk gearomatiseerde hoestdruppels. Op Antarctica is er ook een berg met dezelfde naam. De Finse bergbeklimmer Veikka Gustafsson bereikte de top in de jaren negentig.

Sisu is iets om in ons hart te dragen, om ons te helpen en ons de moed te geven die we nodig hebben. Daarom is het geen specifieke strategie, geen pleister of algemeen medicijn voor moeilijke tijden. De Finnen nemen deze houding aan als levensovertuiging. Zij zien het als een psychologische spier om dagelijks te trainen.

Finland en honden die een slee trekken

Sisu, een onvertaalbaar woord met een zeer specifiek verleden

Op 30 november 1939 verklaarde de Sovjet-Unie de oorlog aan Finland, net drie maanden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dit conflict is een van de meest bewonderde en breed bestudeerde oorlogen in geschiedenisboeken. Het duurde amper 105 dagen en was een ware militaire ramp voor de Russen.

De zogenaamde Winteroorlog was, op het eerste gezicht, echt een verloren zaak voor de Finnen. Dit omdat ze zeer weinig soldaten hadden (de meerderheid had zelfs geen uniform) in vergelijking met de 2,5 miljoen soldaten van het Rode Leger.

Naast dit bataljon hadden ze de Russische gevechtsmachines, met zijn krachtige tanks en verfijnde vliegtuigen. Alles wees erop dat Finland snel een verwoest, veroverd land zou worden.

Maar wat de Russen niet verwachtten was de moedige Finse geest. Het was toen dat er een bepaald woord ontstond onder de Finse soldaten dat hen motiveerde en hun krijgersgeest voedde. Het magische woord was ‘sisu’.

Dit woord ontstak een vuur in hen om moedig te zijn en zich niet over te geven. Om geen plaats te maken voor angst, om vastberaden te zijn, om alle onzekerheid weg te nemen en hun kracht naar buiten te brengen toen alles verloren leek te gaan.

In de geschiedenisboeken wordt gesproken dat de Sovjets vielen door de harde winter en dichte, desoriënterende bossen. Dit kan waar zijn, maar analisten weten dat er in die oorlog iets heel bijzonders is gebeurd. De soldaten en mensen vormden strategische loyaliteit en creëerden kleine aanvalsgroepen die in de Russische linies terreur en angst verspreidden.

Dat is het moment dat de zogenaamde ‘geest van de Finse winter’ of ‘sisu’ werd geboren.

Volharding in meerdere talen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.