Veerkracht: sterk zijn, ondanks de stormen van het leven

Veerkracht: sterk zijn, ondanks de stormen van het leven

Laatste update: 06 augustus, 2017

Er zijn mensen die zich onderscheiden door hun veerkracht. Het zijn precies deze mensen die in moeilijke tijden kunnen blijven drijven. Zij weten dat het onmogelijk is om immuun te zijn voor pijn en ze begrijpen dat de stormen die onze dagen donker maken ook kansen zijn om uitdagingen te overwinnen. Ze bewapenen zich dus met moed en gaan door, terwijl ze de mantra herhalen om door te gaan en om te groeien, ondanks alle tegenslag.

“Als er een storm woedt verbergen de vogels zich, maar vliegen de adelaars hoger.”

-Mahatma Gandhi-

Veerkracht in ons dagelijks leven

Veerkracht is een concept dat in de afgelopen jaren aan relevantie gegroeid is, met name vanuit perspectieven zoals positieve psychologie die meer geïnteresseerd zijn in het bestuderen van de kenmerken waardoor mensen tegenslagen overwinnen, waarbij ze het begrijpen van factoren die de kans op een mentale stoornis verhogen op de achtergrond zetten.

Veerkracht vanuit een psychologisch oogpunt is in staat zijn om tegenslagen te confronteren en er sterker uit te komen.

Veerkracht

Als we het hebben over veerkracht, hebben we de neiging om te denken aan traumatische gebeurtenissen, zoals het verlies van een geliefde, het overleven van een ongeluk of situaties van misbruik… Maar in ons dagelijks leven zijn er ook complexe situaties waarmee we kunnen worden geconfronteerd. Er hoeft niet per se een ramp plaats te vinden. Het overwinnen van alledaagse problemen zoals het omgaan met kritiek, het proberen een betere persoon te worden, of het beginnen van de dag met een glimlach na een slechte periode te hebben gehad is ook een teken van veerkracht.

We hebben allemaal onze eigen strijd en onze eigen middelen om daar op de een of andere manier mee om te gaan. We moeten ze gewoon ontdekken.

Kenmerken van veerkrachtige mensen

Er zijn mensen die veerkrachtig zijn omdat ze een voorbeeld hebben van veerkracht, zoals hun ouders of een broer of zus, maar anderen hebben geleerd om op hun eigen manier om te gaan met een probleem. Ze hebben geleerd door fouten te maken en worden sterker door hun eigen littekens.

Dit laat ons zien dat veerkracht een vaardigheid is die we allemaal kunnen ontwikkelen en oefenen. Om dit te kunnen doen moeten we onze gedachten en emoties goed kunnen beheersen. Het is belangrijk om ze in het kanaal dat ons de meeste controle over hen geeft te kanaliseren.

Hieronder zullen we je een aantal van de belangrijkste kenmerken van veerkrachtige mensen laten zien, zodat je ze zelf kunt trainen.

Ze weten hoe ze zich aan moeten passen aan veranderingen

Net als riet beschikken veerkrachtige personen over de vaardigheid om flexibel te zijn wanneer de wind krachtig waait. Ze weten dat zwemmen tegen de stroming in ze zal uitputten en ze kiezen ervoor om een open geest te behouden wanneer ze geconfronteerd worden met verschillende meningen en omstandigheden.

Ze doen hun oude overtuigingen, vooroordelen en onzekerheden weg om nieuwe pakken aan te trekken, die ze zullen vergezellen tijdens momenten van verandering. Maar ze passen zich niet aan uit berusting, maar omdat ze weten dat er andere, verschillende werelden zijn die niet verkeerd zijn, alleen omdat ze anders zijn.

“Water verovert alles, want het past zich aan aan iedereen.”

-Lao Tse-

Veerkracht

Ze steunen op hun sterke punten

Veerkrachtige mensen kennen zichzelf. Ze weten wat schadelijk is voor ze en wat moeilijk voor ze is, en ze begrijpen dat hun welzijn afhankelijk is van of ze wel of niet goed voor zichzelf zorgen.

Veerkrachtige mensen weten hoe ze hun zwakke punten en hun sterke punten kunnen herkennen, zodat ze ze kunnen gebruiken wanneer dat nodig is.

Zij zullen hun verlangen om te vechten, hun motivatie, hun kracht en hun vaardigheden gebruiken als basis om vooruit te gaan. Maar bovenal respecteren ze zichzelf en denken ze aan zichzelf, omdat ze weten dat jezelf kennen een essentiële stap is in het ontwikkelen van gezonde relaties met anderen.

“Elke persoon is een eiland op zichzelf, in de ware betekenis van het woord. En hij kan alleen bruggen bouwen naar andere eilanden als hij in de eerste plaats bereid is zichzelf te zijn en zichzelf mag zijn.”

-Carl Rogers-

Ze weten dat acceptatie nodig is om vooruit te gaan

Veerkrachtige mensen weten dat acceptatie een goede bondgenoot is om vooruit te gaan en te veranderen. Want alleen als we accepteren wat er met ons gebeurt, kunnen we beginnen te werken aan het verbeteren ervan. Als we weigeren, geven we het alleen maar meer macht over ons.

Veerkrachtige mensen weten dat accepteren begrijpen en confronteren is, en niet de handdoek in de ring gooien.

Veerkracht

Zij beseffen dat niemand immuun is voor pijn

Veerkrachtig zijn betekent niet dat een persoon geen wonden heeft, maar dat hij of zij desondanks toch iets kan leren van de negatieve situatie. Ze hebben de pijn kunnen accepteren en in plaats van erin te verdrinken, hebben ze ervoor gekozen om ervan te leren.

Veerkrachtige mensen weten dat je je niet altijd kunt afschermen en beschermen tegen pijn, omdat ze dan verder wegraken van de mogelijkheid om te begrijpen wat er met hen gebeurt en hierdoor verder te groeien.

Zoals je kunt zien, kan veerkracht worden geleerd en getraind. In feite zou het een essentiële les op school moeten zijn. Het is altijd de moeite waard om strategieën te leren om te verbeteren en te groeien. Veerkracht is dat vermogen dat ons in staat stelt sterk te zijn, ondanks het feit dat de wind krachtig waait. We passen ons zo goed mogelijk aan aan de hellingen die bestaan ​​uit teleurstellingen, verlies, achteruitgang, trauma en mislukking.

Jij bent ook veerkrachtig; vergeet dit niet. Of heb je nog nooit problemen of situaties in je leven overwonnen? Denk hieraan en herinner je die momenten dat je moedig was en dat je ondanks je angsten toch in het zwembad bent gesprongen…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.