Semantisch geheugen: definitie, kenmerken en bijbehorende stoornissen

We hebben de neiging om geheugen als een enkel proces te beschouwen, maar cognitief onderzoek toont ons aan dat er veel soorten geheugen zijn, niet slechts één. Vandaag kijken we naar het semantisch geheugen.
Semantisch geheugen: definitie, kenmerken en bijbehorende stoornissen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 14 december, 2022

Wat is een cel? Wat is de hoofdstad van je land? Hoeveel planeten zijn er in het zonnestelsel? Wie is de president van de Verenigde Staten? Hoeveel oneven getallen zijn er tussen nul en tien? Wat is je huisadres? Het type geheugen dat de informatie opslaat die je nodig hebt om elk van deze vragen te beantwoorden, staat bekend als semantisch geheugen.

Semantisch geheugen is een type langetermijngeheugen. Dankzij het kun je cijfers, de grammatica van een taal, de letters van het alfabet, enz. onthouden. In feite is het een buitengewoon ondersteuningssysteem dat je dagelijks gebruikt.

Wat is semantisch geheugen?

Hersenen opgebouwd uit mechanismen
Het semantisch geheugen vormt samen met het episodisch geheugen het declaratieve geheugen.

Semantisch geheugen is een langetermijngeheugen waarmee je betekenissen, inzichten en feiten over de wereld kunt coderen, consolideren, opslaan en oproepen. Het fungeert als een opslagruimte voor je kennis over je omgeving.

Daarom is het een soort expliciet of declaratief geheugen. We zeggen dat het expliciet is omdat het vrijwillig kan worden opgehaald. We zeggen ook dat het declaratief is omdat het kan worden verwoord of uitgelegd.

Probeer bijvoorbeeld de volgende vraag te beantwoorden: hoe heet het sterrenstelsel waarin we leven? Om te antwoorden, moest je je kennis bewust onthouden en zoeken naar het meest waarschijnlijke antwoord.

Het is belangrijk om semantisch geheugen niet te verwarren met episodisch geheugen, het andere subtype van expliciet geheugen. Episodisch geheugen verwijst naar gebeurtenissen die je op een bepaalde plaats en tijd zijn overkomen, terwijl semantisch geheugen verwijst naar de algemene of specifieke kennis die je van de wereld hebt.

In het episodisch geheugen is er een duidelijke verwijzing naar tijd, ruimte en het zelf. Terwijl in het semantische geheugen deze referentie verloren gaat. Wil je het bewijzen? Beantwoord daarna de volgende vragen: Welke dag (of jaar) en waar heb je geleerd dat twee plus twee gelijk is aan vier? Op welke dag (of jaar) en waar heb je je afstuderen gevierd?

Zoals je kunt zien, is het ingewikkelder om de kennis die je hebt nauwkeurig te lokaliseren in ruimte en tijd. Je weet bijvoorbeeld wat twee plus twee is, maar niet het exacte moment waarop je dit feit leerde.

Bij het episodisch geheugen gebeurt echter het tegenovergestelde, want ruimte en tijd zijn nodig. Daarom is het gemakkelijker voor je om de dag en plaats te onthouden waar je afstudeerde van school of universiteit, hoe de plaats was ingericht, wie er was, enz.

Kenmerken van semantisch geheugen

We hebben enkele kenmerken van het semantisch geheugen genoemd. Kun je ze beschrijven? Zo ja, dan gebruik je dit geheugen. Inderdaad, door toegang te krijgen tot wat je je herinnert van wat je hebt gelezen over semantisch geheugen, heb je het gebruikt.

Een belangrijk kenmerk van semantisch geheugen is dat het alleen kennis, concepten, betekenissen en inzichten over de wereld, anderen of jezelf codeert, consolideert, opslaat en ophaalt. Hierdoor weet je hoe de wereld eruit ziet, hoe oud je bent en hoe een familielid zich gedraagt als ze dronken worden. Daarin kun je kennis over historische gebeurtenissen zoals de Eerste Wereldoorlog huisvesten.

De omgeving begrijpen

Semantisch geheugen stelt je in staat om zowel de omgeving als jezelf te begrijpen. Sterker nog, het helpt je om na te denken over je persoonlijke eigenschappen. De concepten die erin zijn opgeslagen, geven je de basis om je overtuigingen, kennis, verwachtingen en ideeën op te bouwen.

Semantisch geheugen heeft geen tijdelijke of ruimtelijke referentie nodig om zichzelf te kunnen configureren. Weten dat Europa een continent is, vereist bijvoorbeeld geen ruimtelijke of temporele ervaring van Europa.

Je hoeft het alleen maar in een boek te lezen of een wereldkaart te zien. Om deze informatie te herstellen, is het niet nodig om een plaats of een moment te onthouden, het is alleen nodig om het concept en de informatie die over Europa is gelezen of gehoord, te onthouden.

Dit herstelproces leidt tot een ander kenmerk, dat van het bewustzijn. Door toegang te krijgen tot de informatie die je semantisch geheugen heeft gecodeerd of deze te reconstrueren, doe je dat opzettelijk, in die zin dat je in je opeenhoping van kennis begint te zoeken naar de informatie die je nodig hebt. Bijvoorbeeld wat Europa is of waar het zich bevindt.

Semantisch geheugen wordt ook gekenmerkt door het geheugen van je representaties van semantische kennis te behouden. Dit zijn de representaties van woorden, dingen en hun eigenschappen die je helpen de wereld te begrijpen en je interactie ermee te vergemakkelijken.

Geassocieerde aandoeningen

Alzheimer en dementie zijn verwante neurologische aandoeningen
Semantisch geheugen is veranderd bij de ziekte van Alzheimer en semantische dementie.

Aandoeningen en ziekten die verband houden met semantisch geheugen

Welke aandoeningen, ziekten of veranderingen kunnen het semantisch geheugen beïnvloeden? Laten we er een paar bekijken:

  • Ziekte van Alzheimer (Spaanse link). Deze neurodegeneratieve aandoening wordt gekenmerkt door geheugenstoornissen, naast andere symptomen. Niet alleen het episodisch geheugen wordt aangetast, maar ook het semantisch geheugen. Bijgevolg kan de persoon vergeten welk jaar het is of hoe oud ze zijn enz.
  • Semantische dementie. Deze dementie wordt geïdentificeerd door een progressieve verslechtering van het vermogen om objecten te herkennen en woorden te begrijpen. Om een object te herkennen of de betekenis van een woord te kennen, is inderdaad een semantisch geheugen nodig.
  • Geheugenverlies. Amnesie kan worden onderscheiden door het onvermogen om te onthouden (retrograde amnesie) of het onvermogen om nieuwe informatie of kennis op te slaan (anterograde amnesie). De persoon met geheugenverlies vergeet niet alleen gebeurtenissen in hun leven, maar ook de kennis die ze hadden over een bepaald kennisgebied, of de wereld in het algemeen.
  • Hoofdwonden. Een harde klap die de hersengebieden die betrokken zijn bij het semantisch geheugen beschadigt, zoals de temporale kwab of de hippocampus, kan disfuncties of veranderingen in dit type geheugen veroorzaken, waardoor het onmogelijk wordt om herinneringen op te halen.

Ten slotte stelt het semantisch geheugen je in staat om betekenissen en concepten te herstellen zonder dat je hoeft terug te grijpen naar of uit te gaan van een specifieke ervaring.

Het wordt niet weergegeven in tijdelijke of ruimtelijke termen en de oorsprong van de informatie die het bevat is diffuus omdat de oorsprong niet duidelijk is wanneer je het ophaalt. Dit specifieke type geheugen is de schakel die je verbindt met de wereld en haar verschijnselen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baddeley, A. D., Eysenck, M. W., & Anderson, M. C. (201o). La memoria. Alianza Editorial.
  • Montefinese, M., Ambrosini, E., Fairfield, B., & Mammarella, N. (2013). Semantic memory: A feature-based analysis and new norms for Italian. Behavior research methods45(2), 440-461.
  • Schendan, H. E. (2012). Semantic Memory. Encyclopedia of Human Behavior, 350–358. doi:10.1016/b978-0-12-375000-6.00315-3
  • Vivas, J. (2009). Modelos de memoria semántica En J. Vivas (Comp.). Evaluación de redes semánticas. Instrumentos y aplicaciones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.