Rusteloze benen syndroom: een neurologische aandoening

Rusteloze benen syndroom: een neurologische aandoening
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het rusteloze benen syndroom is vandaag de dag een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Het is een heel onprettig, tintelend en jeukend gevoel in de benen en de daarbij behorende drang om ze te bewegen voor wat verlichting. De aandoening heeft niet alleen invloed op de nachtrust van een persoon, maar heeft daarnaast ook een merkbare impact op hun emoties.

De aandoening, ook wel bekend als de Willis-Ekbom ziekte, lijkt misschien vreemd en onschadelijk voor sommige mensen. Hoe kan een kleine tinteling in de ledematen nou gezien worden als een “aandoening?” Hoe kunnen symptomen die zo onschuldig lijken een diagnose hebben?

Degenen die het dagelijks meemaken, weten dat het niet zo onschuldig is als het lijkt. Voor sommige mensen is het rusteloze benen syndroom draaglijk, maar voor andere betekent het dat ze ‘s nachts niet goed slapen, gedurende de dag niet kunnen zitten en gewoonweg geïrriteerd en uitgeput zijn – zowel fysiek als mentaal.

Het is dus geen klein dingetje waar we het over hebben. We praten over een probleem waar 10% van de bevolking mee kampt. Het is een chronisch syndroom waar geen geneesmiddel voor is, maar dat wel tot op zekere hoogte te behandelen is.

Symptomen van rusteloze benen syndroom

Rusteloze benen syndroom: wat zijn de symptomen?

Het rusteloze benen syndroom komt voor bij alle geslachten, culturen en leeftijden. Meestal wordt het gezien bij kleine kinderen, hoewel het gemiddeld begint voor de eerste keer bij mensen tussen de 40 en 45 jaar oud. Symptomen zijn:

  • Onprettige tintelende sensaties in de ledematen. Het komt voornamelijk voor in de benen, maar het kan ook voorkomen in de armen.
  • Veel patiënten zeggen dat het voelt als ‘elektrische schokjes’, terwijl anderen zeggen dat het lijkt alsof er mieren onder de huid kruipen.
  • Het probleem begint in de middag en wordt ‘s nachts erger, vooral wanneer de persoon aan het rusten is. Of dat nu zitten of liggen in bed is.
  • Om het intens brandende of jeukende gevoel te verlichten, heeft de persoon de neiging om de benen te schudden of bewegen.
  • De symptomen zijn verschillend. Mensen met het rusteloze benen syndroom gaan door fases waarbij het verdraagbaar is en fases waarbij het niet te verdragen is. Niet kunnen slapen kan leiden tot grote angst.

Het is belangrijk om te benoemen dat de symptomen niet verdwijnen of verzwakken. Ze zullen zelfs eerder erger worden.

Wakker liggen van het rusteloze benen syndroom

Waarom heb ik het rusteloze benen syndroom?

Zoals met zoveel aandoeningen en gezondheidsproblemen, is de oorzaak van het rusteloze benen syndroom niet duidelijk. Dat gezegd hebbende, weten we dat het genetische factoren zijn. Daarnaast weten we dat het mechanisme dat deze symptomen opwekt, gezocht moet worden in het zenuwstelsel. Relevante factoren die reeds zijn geïdentificeerd:

  • De circuits die dopamine toedienen en controleren in de basale ganglia werken niet goed.
  • Anemie door ijzergebrek is een andere mogelijke factor.
  • Nierfalen en diabetes verschijnen vaak samen met het rusteloze benen syndroom.
  • Medicatie zoals antipsychotica, sommige antidepressiva en antihistaminica kunnen dit syndroom als bijwerking hebben.
  • Zwangere vrouwen kunnen ook last krijgen van het rusteloze benen syndroom in het derde trimester.

Welke behandelingen zijn er voor het rusteloze benen syndroom?

Op dit punt zouden we een aanbeveling moeten doen. Als je inmiddels jeuk of andere problemen met je benen ervaart gedurende de nacht, ga dan naar de dokter. De oorzaak kan liggen bij een circulatieprobleem of je hebt inderdaad het rusteloze benen syndroom.

Wat begint als een kleine irritatie kan eindigen als iets dat je kwaliteit van leven en mentale gezondheid beïnvloed. De slapeloosheid en uitputting kan een groot probleem zijn, dus het moet zo snel mogelijk behandeld worden.

  • Medicatie is de eerste vorm van behandeling. Deze omvatten dopaminerge geneesmiddelen zoals ropirinol en anti-epileptica zoals gabapentine.
  • Goede slaapgewoonten aannemen is een andere nuttige aanbeveling.
  • Een beenmassage nemen kan aanzienlijk helpen.
  • Er is ook een vibrerend kussen genaamd ‘Relaxis’, dat heel effectief is voor deze aandoening.
Behandeling van rusteloze benen syndroom

Concluderend kunnen we zeggen dat er geen genezing is voor het rusteloze benen syndroom. Behandeling focust zich daarom op de symptomen. Als je het rusteloze benen syndroom hebt, probeer dan nieuwe technieken en behandelingen. Vind de benadering die het best voor jou werkt, eentje die je toestaat een normaal leven te leven en een goede nachtrust te krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.