Relaties en spanningen tijdens de quarantaine

Spanningen tijdens de quarantaine komen veel voor bij mensen die samenwonen. Lees verder om hier meer over te leren.
Relaties en spanningen tijdens de quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

De lockdown hoeft voor de meesten van ons geen serieus probleem te zijn. Door de beperkingen zijn spanningen tijdens de quarantaine echter gemeengoed geworden. In dit opzicht is het de moeite waard om de oorzaak van deze spanningen te analyseren om te weten hoe je erop kunt reageren.

In principe zou langdurig thuisblijven bij een partner of familieleden een aanpassing aan bepaalde gewoonten met zich mee moeten brengen. Aan de andere kant bestonden veel van de spanningen die we tijdens de quarantaine ervaren al eerder. Gedwongen co-existentie zorgt er alleen voor dat ze erger worden.

De huidige situatie is het product van een plotselinge verandering die een snelle aanpassing vereiste. Daarnaast is er sprake van onzekerheid. Daarom is het logisch dat mensen angst en stress voelen. Zoveel druk maakt mensen meer prikkelbaar. Dit hoeft echt niet te leiden tot ernstige conflicten. Ook hoeft het spanning tijdens de quarantaine niet te vergroten.

“Niets in het leven is om bang voor te zijn, het moet alleen begrepen worden. Dit is het moment om meer te begrijpen, zodat we minder bang hoeven te zijn.”

-Marie Curie-

spanningen tijdens de quarantaine

Spanningen tijdens de quarantaine

Quarantaine intensiveert het contact tussen mensen die in hetzelfde huis wonen en dit legt op zijn beurt zijn eigen beperkingen op. Vóór de lockdown had elk gezin en elk koppel hun eigen samenlevingsregels. Maar de quarantaine heeft deze regels volledig veranderd.

De ruimtes die voorheen slechts gedeeltelijk werden gedeeld, zijn nu vrijwel constant bezet. Hetzelfde geldt voor de beschikbare middelen, zoals computers, televisies en zelfs specifieke kamers en ruimtes. Als iedereen een goede instelling heeft, kunnen de spanningen tijdens de quarantaine relatief snel worden overwonnen.

Als het erop aankomt, is het slechts een kwestie van redelijke afspraken maken, waarbij elke partij moet geven en nemen voor het algemeen welzijn. Wederzijdse hulp heeft voorrang op individuele belangen, want dat is waar het bij families en relaties om draait.

Toenemende spanningen

Natuurlijk vinden onderhandelingen niet altijd op de best mogelijke manier plaats. Ook komen ze niet altijd tot een goed einde. In verschillende landen, vooral in Latijns-Amerika, zijn de gevallen van huiselijk geweld tijdens de quarantaine zelfs toegenomen.

In veel gevallen kun je de lockdown niet per se de schuld geven, daar het simpelweg het gevolg is van de situatie van die relatie vóór deze quarantaine. De spanningen tijdens de quarantaine kunnen echter wel toenemen. In deze gevallen zijn de latente conflicten gevaarlijker dan ooit, omdat ze op elk moment kunnen uitbarsten, waardoor samenleving ondraaglijk wordt.

In het verleden hielp fysieke afstand de spanning weg te nemen. Maar de quarantaine heeft deze mogelijkheid geëlimineerd. Normaal gesproken worden mensen geconfronteerd met conflicten wanneer ze daar klaar voor zijn, niet wanneer ze daartoe gedwongen worden. Dus wat kunnen mensen doen in dit soort situaties?

Moeder en dochter hebben ruzie

Hoe vooruitgang te boeken

Spanningen tijdens de quarantaine zullen niet vanzelf verdwijnen. In deze zin is het omgaan met onverenigbaarheid tussen familieleden heel anders dan bijvoorbeeld het omgaan met een verslaafde naaste bij je thuis. Maar zo is het ook veel gemakkelijker om met onverschilligheid of onbeleefdheid om te gaan dan met agressiviteit of geweld.

Mensen die risico lopen, moeten externe hulp zoeken en een manier vinden om uit huis te gaan, tenminste tijdelijk. Wacht dus niet tot de zaken erger worden om een beslissing te nemen. Als het conflict niet extreem is, kun je het beste beginnen met het stellen van grenzen en het verdelen van persoonlijke ruimte in huis.

Dit betekent beslissen over de tijden om in bepaalde ruimtes te zijn en om bepaalde hulpmiddelen (zoals computer) te gebruiken. Als samenleven erg moeilijk is, is het een goed idee om routines vast te stellen zonder de noodzaak van constante interactie.

Veel psychologen bieden hun diensten online aan, zelfs gratis in sommige gevallen. Wanneer je geconfronteerd wordt met stijgende spanningen die moeilijk te verdragen zijn, kan het een goed idee zijn om een van deze experts te raadplegen en naar hun advies te luisteren. Voor sommige mensen kan dit zelfs een kans zijn om andere onderliggende problemen op te lossen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.