Het onzichtbare teken van huiselijk geweld

Het onzichtbare teken van huiselijk geweld
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer we spreken van huiselijk geweld, verwijzen we vaak naar het aantal incidenten die zich gedurende een bepaalde periode hebben voorgedaan. Of de hoeveelheid mensen die zijn overleden door toedoen van hun misbruikers.

Maar huiselijk geweld is meer dan deze cijfers. Het brengt veel meer met zich mee voor degenen die er aan lijden. Bovendien zullen niet alle mensen die misbruikt zijn in de statistieken verschijnen. Er zijn valse positieven en valse negatieven.

Het gebeurt niet vaak dat we het hebben over aframmelingen of blauwe plekken, en het komt nog minder vaak voor dat we praten over de wonden die niet gezien kunnen worden. Het is niet alleen het lichaam dat gewond is. Wanneer iemand in een situatie van mishandeling is, is het normaal dat er sprake is van zeer ernstige mentale schade die aandacht nodig heeft. We moeten een stem gaan geven aan datgene wat zo vaak tot zwijgen wordt gebracht.

“Ik ben nog steeds in de war door het feit dat er mensen zijn, mensen zoals wij, die in staat zijn om, met absoluut bewustzijn en beraad, voortdurende en systematische schade aan te richten. Vooral als ze het doelwit al hebben omgevormd tot iemand die zwak en erg kwetsbaar is.”

– Maria Jose Rodriguez de Armenta –

Posttraumatische stressstoornis bij slachtoffers van huiselijk geweld

Wanneer we praten over PTSS, associëren we dit meestal met natuurrampen, spraakmakende misdaden of het leger. We praten er niet vaak over in verband met misbruik, hoewel het zeker van toepassing is.

PTSS omvat het herbeleven van de gebeurtenis, het onbehagen en de mislukte poging om het te vergeten. Deze symptomen worden vaak waargenomen bij slachtoffers van seksueel geweld.

Een posttraumatische stressstoornis heeft zeer specifieke kenmerken in deze groep. De persoon beleeft de gebeurtenissen opnieuw. Dit zorgt ervoor dat ze continu gespannen en wantrouwend zijn, omdat degene die hen schade toebrengt iemand is die hen zou moeten ondersteunen en beschermen.

Het trauma tast de emotionele gezondheid van de misbruikte geleidelijk aan. Het duurt meestal jaren voordat ze om hulp vragen. Sterker nog, ze blijven vaak bij de geweldpleger om meer agressie te voorkomen. Dus de slachtoffers ervaren vaak dat er geen mogelijke oplossing is voor hun situatie (aangeleerde hulpeloosheid, verlating).

Silhouet van een hand

Mishandelde vrouwensyndroom

Het feit dat ze waarnemen dat er geen oplossing is voor hun situatie, of aangeleerde hulpeloosheid, kan leiden tot het mishandelde vrouwensyndroom. De vrouw past zich aan haar leefsituatie aan en minimaliseert de pijn. Bovendien vervormt ze ook de realiteit en ontkent of vermindert ze de ernst van het probleem.

Bovendien kan ze de manier waarop ze anderen en zichzelf ziet veranderen. Ze kan zichzelf voorliegen en de misbruiker idealiseren. Ze is er misschien van overtuigd dat hij zal stoppen om haar te slaan omdat hij van haar houdt. In feite kan ze zijn gedrag excuseren en zichzelf de schuld geven van de situatie, denkend dat ze deze behandeling verdient.

Misbruik en depressie

Slachtoffers van mishandeling hebben vaak een laag zelfbeeld. Meestal zijn ze ook geïsoleerd, wat betekent dat ze geen sociale steun of positieve emotionele versterking krijgen. Dit alles verzwakt ze nog meer, wat kan leiden tot depressie.

Depressie maakt het op zijn beurt moeilijk om beslissingen te nemen en je te concentreren. Het veroorzaakt ook een verslechtering van de werkprestaties en een toename van onzekerheid. Het slachtoffer komt dus in een vicieuze cirkel terecht waardoor het steeds moeilijker wordt om de gewelddadige situatie te verlaten.

Bovendien heeft depressie nog een ander gevolg: zelfmoord. In verschillende onderzoeken constateerden onderzoekers dat 29% van de vrouwen die werden opgenomen in de eerste hulp bij zelfmoordpogingen slachtoffers waren van huiselijk geweld. In feite is de kans op zelfmoord onder mishandelde vrouwen vijf keer hoger dan in de algemene bevolking.

“Het irrationele verlangen naar controle, overheersing en macht over de ander is de belangrijkste factor die huiselijk geweld tussen koppels stimuleert.”

– Luis Rojas Marcos –

Angst

Angst als gevolg van huiselijk geweld

Zoals je je kunt voorstellen, komen ook angststoornissen vaker voor bij diegenen die misbruik hebben overleefd. Afgezien van PTSS, hebben degenen die misbruik hebben meegemaakt ook een hoger percentage van fobieën, agorafobie, algemene angststoornis en obsessieve-compulsieve stoornis.

OCS lijkt te ontstaan als een poging om de angst die ontstaat in zo’n onvoorspelbare situatie te beheersen. Obsessieve gedachten over de misbruiker verschijnen, samen met obsessief gedrag dat is ontworpen om de angst die deze gedachten veroorzaken te verminderen.

“Wanneer we geconfronteerd worden met gruweldaden moeten we partij kiezen. Stilte moedigt de kwelgeest aan.”

– Elie Wiesel –

De misbruiker oefent zijn of haar macht en kracht uit over een slachtoffer op een manier die is bedoeld om haar te vernietigen, en hij doet dat zowel van binnen als van buiten. Op psychologisch vlak laat misbruik een litteken achter op de misbruikte persoon dat ernstige gevolgen kan hebben. Daarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan deze problemen en hen een uitweg te bieden.

Afbeeldingen met dank aan Chris Lawton, Tertia Van Rensburg en Rene Bohmer. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.