De vijf meestvoorkomende conflicten bij koppels

Een van de meestvoorkomende conflicten van huidige stellen is gebrek aan realisme. Voor een stel is liefde niet het antwoord op alles.
De vijf meestvoorkomende conflicten bij koppels

Laatste update: 28 oktober, 2019

De meestvoorkomende conflicten bij koppels zijn tegenwoordig heel anders dan die van onze grootouders. Relaties zijn drastisch veranderd in deze laatste drie of vier decennia. In feite zijn er nieuwe bronnen van conflicten ontstaan ​​sinds de rolpatronen en gezinsstructuren zijn getransformeerd.

Tegenwoordig zijn er een reeks emotionele eisen die gesteld worden die eerder niet bestonden. In het verleden waren de rollen van vrienden, echtgenoten, geliefden of partners niet zo overheersend en fundamenteel.

De maatschappij heeft nu echter het idee aangewakkerd dat partners aan bepaalde emotionele, seksuele, sociale en zelfs filosofische verwachtingen moeten voldoen. En dit kan overweldigend zijn.

Dat zou verklaren waarom de meestvoorkomende conflicten bij koppels nu te maken hebben met limieten. Mensen raken in de war over onderwerpen als intimiteit, onafhankelijkheid, vrijheid en toewijding. Er worden ook eisen gesteld op het gebied van vervulling en geluk waar niet gemakkelijk aan te voldoen is.

1: Conflicten bij koppels door gebrek aan intimiteit

Conflicten bij koppels

Veel stellen die naar therapie gaan, geven aan dat ze het gevoel hebben dat hun partner ze niet begrijpt. In die gevallen zal de therapeut proberen de communicatie in de relatie te verbeteren. Tegenwoordig lijkt het erop dat er veel mensen zijn die niet willen dat hun partner hen kwetsbaar ziet.

Ze voelen zich niet op hun gemak als ze praten over hun angsten of zwakheden, noch hebben ze het gevoel dat hun partner ze zal kunnen begrijpen. Het zal moeilijk zijn om oprechte en authentieke gesprekken te hebben als er niet genoeg vertrouwen is. We moeten onthouden dat intimiteit draait om wederzijds vertrouwen.

2: Controle

In theorie is het belang van geslachtsrollen in de afgelopen paar jaar afgenomen, waardoor relaties veel stabieler en gelijkwaardiger zijn. Volgens María José Carranza, een psycholoog aan de Universiteit van Barcelona, ​​hanteren koppels tegenwoordig echter nog steeds zeer rigide patronen die leiden tot ongelijkheid en wrok.

Dat is de reden waarom een ​​van de meestvoorkomende conflicten bij koppels is dat een van de twee partners absolute controle wil hebben. Bijvoorbeeld bij een stel waarbij de man alle beslissingen neemt en de vrouw alleen zijn bevelen opvolgt.

Een ander geval kan zijn dat de ene partner beschermend is en de andere alleen wordt beschermd. In dit geval is het normaal dat een van de twee partners zich klein of niet belangrijk gaat voelen. Sterker nog, in veel gevallen kunnen ze depressief worden, wat de ander niet motiveert om de relatiedynamiek te veranderen.

Conflicten bij koppels in controle

3: Conflicten bij koppels door differentiatie

Differentiatie is het proces van scheiden van je familie wanneer je trouwt. Vroeger wist iedereen dat het stel onafhankelijkheid en een zekere afstand nodig had. Ook al hadden pasgetrouwde stellen een sterke band met de schoonfamilie. Er zijn echter dingen veranderd.

Beide families hebben tegenwoordig een grote invloed op stellen. De broers en zussen hebben meningen over elke ruzie die ze hebben, hun grootouders raken betrokken bij het opvoeden van hun kleinkinderen, ooms en tantes helpen meer mee, enzovoort.

In de praktijk vindt er geen echte differentiatie van de familie meer plaats. Dit is tegenwoordig een van de meestvoorkomende conflicten bij koppels.

4: Conflicten bij koppels door hechting

Veel mensen groeien op met hechtingsproblemen. Niemand heeft een perfecte jeugd, en veel mensen nemen bagage mee uit die levensfase. Misschien waren onze verzorgers te aanhankelijk of keken ze niet naar ons om en we hebben altijd het gevoel gehad dat we daardoor genegenheid hadden.

Een ieder van ons moet echter werken aan het genezen van de littekens die dit met zich meebrengt. Als we dit niet doen, kunnen we uiteindelijk al deze problemen op onze huidige relatie projecteren.

Je littekens helen

5: Definitie van commitment 

Dit is een van die postmoderne kwesties die tegenwoordig een van de meestvoorkomende conflicten bij koppels vormt. Soms besluiten mensen om constant met iemand uit te gaan en seks te hebben zonder een relatie met diegene te hebben.

Sommige mensen zijn mogelijk al jaren samen en hebben kinderen, maar zijn niet getrouwd en wonen niet samen. Andere mensen trouwen en scheiden dan maar hebben af ​​en toe seks.

Overeenstemming creëren over het type commitment is een uitdagende taak geworden. Sommige koppels stellen dat het labelen van hun relatie de vrijheid van hun beide kan bedreigen.

De meestvoorkomende conflicten bij stellen hebben tot nu toe geleid tot veel break-ups. Tegenwoordig wijzen veel mensen de gedachte aan ‘traditionele liefde’ af of hebben er zelfs een hekel aan. Dit betekent dat veel stellen tegenwoordig naar toewijding en veiligheid streven, maar er voor kiezen om de relatieverwachtingen van de samenleving te negeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.