Psychedelische therapie

Het is aangetoond dat psychedelische therapie effectief is bij het verbeteren van de gemoedstoestand van patiënten met posttraumatische stress. Wanneer deze stoffen op een gecontroleerde manier worden voorgeschreven, dragen ze vaak bij tot het teweegbrengen van waardevolle emotionele veranderingen. Lees meer in dit artikel.
Psychedelische therapie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 juni, 2023

Psychedelische therapie is een veelbelovende interventie met brede wetenschappelijke steun. Instellingen als het Johns Hopkins Center onderzoeken deze aanpak bijvoorbeeld al jaren. Meer in het bijzonder hebben ze onderzoek gedaan naar het gebruik van psilocybine.

Sommige deskundigen suggereren zelfs dat dit soort middelen een revolutie zou kunnen veroorzaken op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

Klinische proeven voor psychologische behandeling begonnen in de jaren negentig, met enkele interessante resultaten. Tegenwoordig is bekend dat ze het vermogen hebben om symptomen van depressie, angst en verslavingen te verlichten.

Dat gezegd hebbende, moet worden opgemerkt dat de toediening van deze stoffen altijd door professionals en in een gecontroleerde omgeving moet gebeuren.

Een psychedelische behandeling met psilocybine kan bij volwassenen een depressieve stoornis verlichten, gedurende gemiddeld 30 dagen.

De definitie van psychedelische therapie

Psychedelische therapie is een techniek die gebruikt wordt in de psychiatrie, waarbij psychedelische stoffen gebruikt worden voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen.

Vaak wordt bij het woord psychedelisch gedacht aan drugs als LSD. Ze kwamen op in de jaren 50 en 60 en werden daarna illegaal gemaakt. Bovendien hadden ze de neiging gekoppeld te worden aan bepaalde spirituele praktijken met diepe historische wortels.

De wetenschap heeft echter tientallen jaren besteed aan het uitvoeren van studies over het onderwerp. Deze zijn gereguleerd en goedgekeurd door medische instellingen. Sommige proeven hebben bijvoorbeeld aangetoond dat psilocybine een alkaloïde is met een groot potentieel voor de geestelijke gezondheid.

Het lijkt er inderdaad op dat deze paddenstoelen uit tropische streken werken als een antidepressivum. Bovendien beweert een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Maryland (VS) dat psychedelische behandelingen in de toekomst een verandering zullen betekenen in de aanpak van veel stoornissen.

Bovendien zijn traditionele benaderingen van zware depressie of posttraumatische stress soms niet helemaal effectief. In deze gevallen kan de veilige toediening van psychedelische verbindingen het verschil maken tussen het succes en het falen van een interventie.

De voordelen van psychedelische therapie

Dankzij de proeven van verschillende medische, universitaire en farmacologische instellingen zijn de voordelen van deze stoffen nu bekend. Het lijkt erop dat hun micro-dosering transformaties teweegbrengt in bepaalde hersenmechanismen.

Dit resulteert in het kalmeren van emotionele pijn, een grotere mentale focus en veranderingen in de waarneming. Dit zijn de soorten patiënten waarbij aanzienlijke verbeteringen zijn vastgesteld:

 • Verslavingslijders.
 • Personen die lijden aan hardnekkige depressie en angst.
 • Patiënten met terminale kanker die lijden aan grote existentiële angst.
 • Posttraumatische stress symptomen bij militairen, politie en brandweerlieden. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The Lancet beweert dat methyleendioxymethamfetamine in deze gevallen nuttig is.

Door het verbod op psychedelica in de jaren zestig werden ze gestigmatiseerd. In feite duurde het tot de jaren ’90 voordat het diepgaande onderzoek naar deze stoffen werd hervat. Dit was te danken aan een nieuwe biotechnologie gericht op het verbeteren van behandelingen voor geestelijke gezondheid.

Paddenstoelen
Psilocybine, een alkaloïde verkregen uit een soort paddenstoel, is de meestvoorkomende stof bij psychedelische therapie.

Soorten psychedelische therapie

Bij psychedelische therapie gebruikt men verschillende stoffen waar wetenschappelijk onderzoek achter zit. Hoewel sommige regelgevende instanties juridische inertie vertonen en de vooruitgang ervan proberen tegen te houden, is er de laatste tijd een mentaliteitsverandering op dit gebied.

In feite wordt verwacht dat deze vorm van behandeling in de komende jaren gestandaardiseerd zal worden. Maar voor nu zijn dit de verschillende opties die er bestaan:

1. Psilocybine

Psilocybine is de actieve verbinding van paddenstoelen. Het is de meest onderzochte stof op psychedelisch therapeutisch gebied. Een artikel (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine, belicht het potentieel van deze alkaloïde als antidepressivum. Maar in werkelijkheid zijn de mechanismen waarmee het dit voordeel bereikt niet goed bekend.

2. LSD

Lyserginezuurdiethylamide veroorzaakt meer dynamische hersenactiviteit. Het genereert veranderingen in gedrag en denken. LSD is effectief bij de behandeling van verslavingen en voor terminale patiënten die lijden aan grote angst.

3. Ayahuasca

Ayahuasca verandert het bewustzijn. De belangrijkste stof, N-dimethyltryptamine of DMT, werkt als een hallucinogeen. Een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, benadrukt dat deze vorm van therapie de stemming positief reguleert.

De therapeutische toepassing van ayahuasca in sterk gecontroleerde klinische settings wijst op voordelen bij alcohol-, cocaïne- en tabaksverslavingen.

4. MDMA

Methyleendioxymethamfetamine of MDMA, staat ook bekend als ecstasy of Molly. Het is een soort psychoactieve synthetische drug die de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline verhoogt.

Als gevolg daarvan veroorzaakt het gevoelens van welzijn, vermindert het angst en verhoogt het de energieniveaus. Men verwacht dat het in de toekomst gebruikt zal worden als behandeling voor posttraumatische stress.

De toepassing van psychedelische therapie

De organisaties die momenteel het meest onderzoek doen naar psychedelische therapie zijn het National Center for Biotechnology Information en de United States National Library of Medicine. Op dit moment is er echter geen duidelijke en gestandaardiseerde regelgeving over hoe psychedelische therapie moet worden toegediend.

De inname van deze stoffen gebeurt door middel van microdosering. Dit betekent dat de behandelaar ze in extreem lage doses toedient. Ze variëren meestal van een tiende of zelfs een twintigste van een normale dosis. Het is ook nodig om de volgende richtlijnen in acht te nemen:

 • Het voortdurend in de gaten houden van eventuele bijwerkingen.
 • Medische screenings en toelatingsprocessen voor de identificatie van personen die het meest van deze aanpak kunnen profiteren.
 • De toediening van psychedelische stoffen moet worden uitgevoerd door een in deze techniek gespecialiseerde professional en in een klinische omgeving.
 • De psychedelische stof moet twee tot vier weken na elkaar worden toegediend. (In het geval van psilocybine voor de behandeling van depressie duren de effecten meestal een maand).

De Tijdschrift voor Psychofarmacologie (Engelse link) merkt op dat, hoewel de ervaringen met microdosering van psychedelica positief zijn, toekomstig onderzoek gericht op de risico’s belangrijk is, zelfs met betrekking tot zulke kleine doses. Ze bevelen preklinische studies aan die biologische en cognitieve parameters omvatten.

Het is gebleken dat psychedelische therapie voordelen heeft op verschillende gebieden van de geestelijke gezondheid. Toch is het nog steeds niet mogelijk om nauwkeurig te beschrijven welke veranderingen deze stoffen in het lichaam teweegbrengen om de aangegeven effecten te produceren.

Blauw oplichtend brein
Sommige werknemers in Silicon Valley probeerden psychedelische therapie om te zien hoe het hun productiviteit verbeterde.

Een ontluikende therapie, maar met hiaten en contra-indicaties

Ongetwijfeld is psychedelische therapie niet voor iedereen weggelegd. Dat komt omdat in elk geval een strenge analyse moet worden uitgevoerd. Bovendien zijn er bepaalde contra-indicaties, zowel psychologische als fysiologische.

Daarom zullen de behandelaren sommige patiënten van de therapie uitsluiten omdat ze gevoeliger zijn voor genoemde effecten. In feite is psychedelische therapie niet geschikt voor lijders aan het volgende:

 • Schizofrenie.
 • Epilepsie.
 • Psychose en grote emotionele ontregeling.
 • Cardiovasculaire problemen.

Hoewel deze benadering van groot wetenschappelijk belang is, verkeert ze nog in de beginfase. Hoewel klinische proeven bemoedigend zijn, blijven de precieze werkingsmechanismen van deze stoffen onbekend. Daarom zijn de behandelingen sterk gepersonaliseerd. Bovendien moeten ze altijd onder toezicht staan.

Maar zonder twijfel zullen deze stoffen in de komende jaren veelzijdige en nuttige middelen blijken te zijn op het gebied van de geestelijke gezondheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.