Piekervaringen: hun definitie en oorsprong

Laten we piekervaringen eens gaan bespreken. Ze zijn gekoppeld aan je eigenwaarde en kunnen iedereen overkomen. Ook al beseffen mensen het soms niet.
Piekervaringen: hun definitie en oorsprong
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen hebben altijd al piekervaringen gehad. Ze werden anders gezien dan wat we nu vinden en hadden verschillende labels. Dankzij de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow werd dit concept bedacht en begon de psychologie het te gebruiken.

Maar wat zijn piekervaringen? In dit artikel bespreken we onder andere hun belangrijkste kenmerken en de oorsprong van deze psychologische term.

“Het vermogen om in het huidige moment te zijn, is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn.”

Abraham Maslow

Een gelukkige vrouw

Wat zijn piekervaringen?

Het zijn voorbijgaande momenten, ook wel updates genoemd. Momenten waarop mensen zich compleet voelen, ergens bij horen en zich bewust zijn van zichzelf en de wereld.

Het zijn ervaringen die na zelfontplooiing komen. Trouwens, je zou kunnen zeggen dat het die prachtige momenten van vreugde zijn die voortkomen uit diepe emoties en percepties.

Ook zijn volgens Maslow in zijn boek Religions, Values and Peak Experiences (1964) momenten van hoogste geluk en vervulling. Ze gaan over ervaringen waarbij de tijd bevriest, gevoelens overweldigend zijn en menselijke behoeften worden vervuld.

Abraham Maslow bedacht voor het eerst de term piekervaringen

De oorsprong van de term

De term piekervaringen werd bedacht door Abraham Maslow in zijn psychologische theorieën. Het gebeurde na zijn interesse in significantie. Hij vroeg zich namelijk af wat de hoogste staat van vervulling is in menselijke ervaringen en hun relatie tot de psychologie.

Het belang van dit onderzoek ligt in het belang van mijlpalen. Het gaat over mensen die aan een reeks behoeften voldoen om tot zelfvervulling te komen.

Hij ontdekte dat er meer intense en voorbijgaande momenten van zelfontplooiing waren, iets dat hij piekervaringen noemde. Hij suggereerde ook dat ze een mystiek aspect hadden en door de tijd heen waren verspreid.

Daarnaast bleef hij aan dat concept werken en zag hij dat deze ervaringen kunnen worden getriggerd door intense liefdevolle emoties, kunst, muziek en schoonheid. Hij was het er ook mee eens dat piekervaringen het hoogtepunt kunnen zijn van een ontlading.

De kenmerken van piekervaringen

Abraham Maslow was niet de enige die piekervaringen bestudeerde. Andere psychologen vulden zijn nalatenschap aan. Laten we eens kijken naar enkele kenmerken van piekervaringen:

  • Ze zijn een bron van positieve emoties.
  • Deze ervaringen gaan verder dan tijd en ruimte.
  • Hun aard is paradoxaal.
  • Piekervaringen hebben positieve effecten die langer duren dan hun bestaan.
  • De persoon voelt zich één met het universum.
  • Ze geven een gevoel van intense positieve genegenheid.
  • Mensen voelen zich vrij en compleet na het ervaren ervan.
Piekervaringen

Volgens Abraham Maslow heeft iedereen piekervaringen gehad. Soms hechten mensen er niet al te veel belang aan. Dit zijn dus prachtige ervaringen waarvan mensen zich misschien niet bewust zijn.

Om dit beter te begrijpen, denk eens aan een van die momenten waarop een liedje je aan het huilen maakte, je je lippen hebt gelikt na een geweldige maaltijd, of je op dat balkon wilde blijven praten met je vrienden.

Onthoud dat we het hebben over je extatisch voelen. Om het identificeren gemakkelijker te maken, kunnen mensen zich bijvoorbeeld afvragen: “Wat heeft die ervaring veroorzaakt?”  “Hoe voelde het?” “Voelde het anders?” “Was ik me bewust van tijd en ruimte?” “Was het gepassioneerd?” en “Had ik het gevoel dat ik een plek in het universum had?”

Zie hoe je kind wordt geboren, uit een diepe depressie komen, een prachtig kunstwerk, een buitengewone genegenheid voelen… Al deze gebeurtenissen kunnen piekervaringen zijn. Ook die momenten waarop je tijd en ruimte uit het oog verliest, omdat je zo geniet.

Tot slot

Kortom, ze kunnen door ieder mens worden ervaren. Aan de andere kant weet je het misschien niet. Je kunt het ervaren zonder te weten dat het een piekervaring is. Wanneer je dit ervaart, is er meestal een diepe verbinding met een centraal punt, waarbij je al het andere vergeet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cloniger, S.C. (2002). Teorías de la personalidad. (Cap 14). Pearson.

  • Maslow, A. (1964). Religions, values, and peak-experiences. (Vol.35). Columbus: Ohio State University Press.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.