Period. End of Sentence: revolutie in India

Er vindt een stille revolutie plaats in India, waar plattelandsvrouwen een manier hebben gevonden om de stereotypen en stigma's te doorbreken die verbonden zijn aan het ingesleten taboe van menstruatie in hun cultuur.
Period. End of Sentence: revolutie in India

Laatste update: 23 oktober, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over een geweldige documentaire die onlangs op Netflix in première is gegaan. Period. End of Sentence vertelt ons over de gewoonten, stereotypen, stigma’s en taboes waar vrouwen in India nog steeds mee te maken hebben.

Period. End of Sentence gaat over een taboe waar veel bewegingen in India voor vechten: de menstruatie. Hoewel het in de westerse wereld als normaal wordt beschouwd, is het nog steeds een van de grootste hindernissen waarmee een vrouw in India wordt geconfronteerd. Vaak ook nog op ondenkbare wijze.

Ook al is het een van de meest fundamentele vrouwelijke aspecten, mensen hebben het eeuwenlang verborgen, bekritiseerd en gedemoniseerd. Het goede nieuws is dat in India een groep vrouwen een manier heeft gevonden om de opvattingen van de wereld over iets dat zo intrinsiek vrouwelijk is als de menstruatie te veranderen.

Period. End of Sentence

Period. End of Sentence speelt zich af in een landelijk gebied van Hapur, India, in de buurt van Delhi. Er is zonder twijfel een vrouwelijke revolutie gaande in India. Het platteland houdt echter nog steeds vast aan de gebruiken uit het verleden.

Sommige tradities zorgen er echter voor dat deze mensen nog steeds slaaf van hun verleden zijn. Vrouwen zijn bijvoorbeeld nog steeds veroordeeld tot een huiselijk leven en tot het sluiten van huwelijken. Ook verlaten ze voortijdig hun school om moeder te worden, zonder dat ze een andere toekomst kunnen hebben.

Onlangs zijn enkele vrouwen uit een kleine gemeenschap in Hapur een stille revolutie begonnen tegen het stigma dat diep geworteld is in hun cultuur. De menstruatie in de Indiase cultuur is taboe. Vandaag hebben vrouwen besloten om de basis te leggen voor hun ontwaken.

Maandverband is pas sinds kort verkrijgbaar op de Indiase markt. Omdat je het alleen in grote steden kunt vinden, is maandverband voor de meeste vrouwen praktisch onbereikbaar vanwege de hoge prijs.

Het Pad Project heeft van een oud verlaten huis in Hapur een fabriek gemaakt waar vrouwen van alle leeftijden hun eigen maandverband maken, en dat ook in winkels verkopen.

Daarmee hebben ze een manier gevonden om een probleem op te lossen dat in de meeste gevallen een groot obstakel vormde voor de doelstellingen van de meeste vrouwen.

Ze hebben een samenwerkingsverband opgericht waar vrouwen economische compensatie krijgen voor hun werk. Voor velen is het de eerste keer in hun leven dat ze een vergoeding krijgen.

Menstruatie en stoppen met school

Waarschijnlijk het grootste probleem dat het stigma rond menstruatie voor vrouwen in India vormt, is dat veel vrouwen nog steeds van school gaan zodra ze hun eerste menstruatie krijgen.

In feite is dit een oude traditie die het punt markeert waarop vrouwen hun periode van vruchtbaarheid beginnen. Daarom moeten ze al het andere opgeven om te trouwen en kinderen te krijgen. De mensen in India beschouwen menstruatie nog steeds als beschamend.

Veel vrouwen beschouwen zichzelf als onrein tijdens de menstruatie, wat hen ervan weerhoudt om tempels binnen te gaan en daar te bidden. Dit gebeurt zelfs in tempels die gewijd zijn aan vrouwelijke godheden. Dat is de absurditeit van dit stigma.

Hoewel veel vrouwen in India een manier vinden om te vluchten voor vroege huwelijken door middel van hun opleiding, gaan velen zelf van school af vanwege de menstruatie.

Vaak hebben ze niet genoeg plaatsen om zich te verschonen. Ze gebruiken allemaal lompen of stukken stof die ze na gebruik begraven. Ook dit is iets wat ze niet comfortabel of privé op school kunnen doen.

Vrouwen in India maken zelf maandverband

Het Pad Project en vrouwen in India

Het idee voor het Pad Project is ontstaan in de stad Los Angeles. Deze non-profit organisatie zamelde de nodige fondsen in voor de eerste 99% biologisch afbreekbare maandverbandmachine die de vrouwenvereniging van Hapur heeft opgezet.

De economische kracht die het deze vrouwen heeft gegeven, is aanzienlijk geweest. Het heeft geholpen om deze vrouwen en hun families een inkomen te verschaffen. Het heeft echter ook twee belangrijke neveneffecten gehad.

  • Ten eerste hebben de vrouwen het respect van de mannen in hun gemeenschap verdiend.
  • Ten tweede heeft het geholpen om de opleiding van jongere vrouwen te bekostigen.

Hun merk maandverband heet Fly. Ze kozen deze symbolische naam vanwege het doel van hun project: om vrouwen in India eindelijk hun vleugels te laten uitslaan en te laten vliegen.

Het overwinnen van bekrompenheid

Het stigma rond de menstruatie in India is synoniem met onwetendheid. De documentaire Period. End of Sentence toont jonge mannen uit Hapur die niet weten wat menstruatie is. Sommigen denken dat het een ziekte is die meer vrouwen dan mannen treft.

Voor veel van de mannen in de omgeving heeft dit project hen in staat gesteld om niet langer onwetend te zijn en de vrouwelijke en mannelijke wereld een beetje beter te kennen. De vrouwen van het Pad Project hopen op een dag het stigma rond de menstruatie weg te nemen.

Een project dat zo eenvoudig en toegankelijk is, trok de aandacht van iedereen. Het veroorzaakte een vreedzame revolutie en gaf vrouwen de hoop dat er een einde komt aan de eeuwenoude onwetendheid en stereotypen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.