Ik zal vliegen, ook al worden mijn vleugels gekortwiekt

Als je het gevoel hebt dat de mensen om je heen jouw groei en verandering tegenhouden, onthoud dan één ding goed: iedereen zou hoog moeten kunnen vliegen.
Ik zal vliegen, ook al worden mijn vleugels gekortwiekt

Laatste update: 10 januari, 2019

Soms hebben mensen er behoefte aan om andere talenten te ontwikkelen of hun tijd te besteden aan andere activiteiten. Wanneer ze vervolgens echter hardop zeggen: “Ik zal vliegen” of “Ik heb behoefte aan verandering,” dan is de kans groot dat ze niet zo veel steun ontvangen van hun omgeving als ze hadden verwacht.

We zien dit vaak bij partners, hoewel het ook vaak voorkomt binnen gezinnen. Elk persoonlijk ontwikkelings- en veranderingsproces gaat gepaard met zijn eigen problemen. Het probleem waar we het in dit artikel over gaan hebben is een van de meestvoorkomende.

Het leven is niet statisch. Dingen veranderen, mensen evolueren, en dit gebeurt niet altijd in dezelfde richting of in hetzelfde tempo.

Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om te begrijpen waarom degenen die dicht bij ons staan, niet altijd achter de veranderingen staan ​​die we willen maken voor onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Het kan zelfs zo zijn dat ze een groot obstakel worden dat we moeten overwinnen.

De meeste mensen zijn andere mensen. Hun gedachten zijn de meningen van iemand anders, hun leven een mimiek, hun passies een citaat.

-Oscar Wilde-

Meisje dat op haar blote voeten over een weg loopt

Waarom gebeurt dit?

Ten eerste moeten we er rekening mee houden dat elke verandering of persoonlijk ontwikkelingsproces niet alleen betrekking heeft op degene die het doormaakt, tenzij diegene alleen leeft of geïsoleerd is van de rest van de wereld.

In veel gevallen maken we een belangrijk onderdeel uit van de wereld van iemand anders. Onze handelingen en beslissingen kunnen dus ook van invloed zijn op deze mensen.

Als jij voor jezelf besluit om te vliegen, dan kan dit ook het leven van de mensen om je heen beïnvloeden. Hierdoor kunnen ze wellicht het gevoel krijgen alsof zij ook aanpassingen moeten maken in hun eigen leven. Aanpassingen die ze misschien liever niet zouden maken.

De angst voor verandering

Verandering is eng. Wanneer het echter gaat om een noodzakelijke verandering, dan wordt de drang om te veranderen groter dan onze angst en zijn we niet langer bang onze comfortzone te verlaten.

Het is goed om rekening te houden met wat degenen die het niet eens zijn met onze beslissingen, misschien voelen. Op die manier zorgt elke verbetering en persoonlijk ontwikkelingsproces ervoor dat we een natuurlijke selectie maken van de relaties die we hebben met anderen.

Dit soort situaties helpen je te realiseren om welke redenen anderen bij jou in de buurt willen zijn. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met dit soort interpretaties. Ze blijven namelijk gebaseerd op je eigen aannames, die je hebt gevormd op basis van slechts een deel van de informatie.

De situaties die ervoor kunnen zorgen dat je zegt “Ik zal vliegen” zijn behoorlijk divers, evenals de vormen van weerstand die je in jezelf kunt tegenkomen.

Bijvoorbeeld door vijf minuten eerder naar de sportschool te gaan dan je gewend bent en hiermee de persoon die de sportschool moet openen moet irriteren, of door het je partner ongemakkelijk te maken doordat je ineens ‘s avonds naar een cursus moet en hij nu degene is die iedere dag het eten moet maken.

Het geheim van verandering is om al je energie niet te richten op het tegengaan van het oude, maar op het bouwen aan het nieuwe.

Socrates

Het veranderingsproces

Verandering is een complex proces waarbij we allerlei persoonlijke obstakels tegenkomen. Er spelen verschillende elementen een rol wanneer iemand besluit een aspect van zijn leven te veranderen. Zelfkennis is een essentieel onderdeel hiervan. Het stelt ons namelijk in staat om onze sterke en zwakke punten te analyseren door momenten van zelfreflectie.

Bovendien kunnen veranderings- en persoonlijke ontwikkelingsprocessen ook optreden tijdens ernstige crises waardoor iemand de behoefte krijgt om een beter doel in het leven te vinden.

Wanneer iemand besluit om te vliegen, dan weet hij waarschijnlijk dat hij geconfronteerd zal worden met zijn eigen beperkende overtuigingen. Dit dwingt hem er in feite toe om zijn angsten onder ogen te zien.

Ook brengt dit de mensen om hem heen in een onzekere positie. Ze weten namelijk niet in hoeverre zijn verandering hun eigen leven zal beïnvloeden.

Man staart met open armen naar de hemel

Ik zal vliegen, ondanks mijn angsten

In dit soort gevallen kan het ook zijn dat we de angsten van anderen op onszelf gaan projecteren. Voor je partner kan het bijvoorbeeld onaangenaam zijn dat je ‘s avonds laat nog op stap bent. In dit geval heeft zijn angst betrekking op jou en je veiligheid.

Nog een voorbeeld is de onzekerheid die ouders voelen wanneer hun kind zegt dat hij van loopbaan wil veranderen. Tegelijkertijd kan het echter ook zijn dat mensen ten onrechte denken dat bepaalde veranderingen onmogelijk zijn omdat ze er zelf niet toe in staat zijn.

Als je behoefte hebt aan verandering of als je denkt dat een bepaald aspect van je leven verbeterd kan worden, focus je er dan op. Degenen die dicht bij je staan, kunnen jouw beslissing wel of niet ondersteunen, wat een van de grootste obstakels is.

Als deze mensen echter in je leven horen te zijn, dan moet je hiermee om zien te gaan. Zo niet, dan zullen ze geen deel uitmaken van de verandering. Zeg tegen jezelf: “Ik zal vliegen, ondanks mijn angsten.” Wellicht ook interessant voor jou

Kunnen we veranderen en toch dezelfde persoon blijven?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kunnen we veranderen en toch dezelfde persoon blijven?

Hoe vaak zeggen we niet tegen iemand dat ze nooit mogen veranderen? Toch is verandering noodzakelijk. Kunnen we veranderen en toch dezelfde persoon...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.