Zeven tips voor zelfverbetering

Zeven tips voor zelfverbetering

Laatste update: 06 april, 2017

Zelfverbetering houdt in dat je een aantal veranderingen maakt die je leven beter zullen maken. Het gaat erom dat je een staat bereikt waarin je tevreden bent met jezelf en de omstandigheden waarin je verkeert.

“Wij zijn hier om een hap uit het universum te nemen. Als dit niet zo is, waarvoor zijn we dan hier?”

-Steve Jobs-

Een proces van verandering wekt echter angst en onzekerheden op. Het is helemaal niet makkelijk om je eigen overtuigingen uit te wissen en boven je angst uit te stijgen.

1. Kom in actie en stop niet

Houd nooit op, schik nooit in, totdat hetgeen goed is nog beter wordt en hetgeen beter is geweldig wordt.

Er zijn genoeg mensen die lopen te klagen over wat ze in het leven hebben, maar nooit iets doen om hier verandering in te brengen. Dag in dag uit laten ze merken hoe ontevreden ze zijn, maar eigenlijk ook hoe gestagneerd ze zijn. Als je niet gelukkig bent met je leven, dan wordt het tijd om in beweging te komen en niet meer te stoppen.

Neem geen genoegen, houd niet op met zoeken, laat jezelf leiden door nieuwsgierigheid. Denk aan hoe je de wereld verkende toen je nog klein was en probeer het leven weer opnieuw op die manier te bekijken. Probeer weer opnieuw elke seconde een nieuw avontuur te beleven. Houd nooit op.

In Beweging

2. Ruim eerst de lastige dingen uit de weg en richt je dan pas op de makkelijke

De moeilijkheden bereiden gewone mensen voor op buitengewone bestemmingen.

Wanneer we voor een nieuwe uitdaging komen te staan, lijkt het allemaal zeer ingewikkeld, vol onzekerheid, waardoor we helemaal gestrest raken. Dit is echter de barrière die we moeten overwinnen om de persoon te worden die we willen zijn en niet de persoon die anderen van ons verwachten.

Na verloop van tijd zal datgene dat in eerste instantie zeer ingewikkeld leek, uiteindelijk makkelijk worden. We leren onze angsten te overwinnen, accepteren en confronteren. We erkennen onze angsten en kijken ze recht in de ogen aan. We leren onze angsten te handhaven, waardoor ze niet langer een bedreiging zullen zijn. In plaats daarvan worden ze juist een bron van motivatie.

3. Word je eigen prioriteit

Om je leven te kunnen veranderen, moet je eerst je prioriteiten bijstellen.

Vaak genoeg hebben we de neiging om andere mensen belangrijker te maken dan onszelf; we stellen onszelf helemaal tot de beschikking van anderen. We houden ons bezig met wat zij willen en nodig hebben, en met hun geluk. Soms maken we zelfs de fout om ons eigen geluk op te geven in ruil voor het geluk van een ander. Maar hoe zit het dan met ons?

Love Yourself

Het wordt tijd dat je jezelf als prioriteit stelt, tijd om in te zien dat jij in jou leven vóór anderen komt. Je hebt een beetje tijd voor jezelf nodig. Het is niet dat je egoïstisch moet zijn, maar gewoon dat je leert om op een evenwichtige manier rekening te houden met jezelf en anderen.

4. Je verdient het om gelukkig te zijn

Al gauw zul je de zon zien schijnen. Jij verdient het meer dan wie dan ook om gelukkig te zijn.

We verdienen het allemaal om gelukkig te zijn. Soms vergeten we dit gegeven echter. We doen dingen waarmee we anderen gelukkig denken te maken en denken niet na over waar we zelf gepassioneerd over zijn. We vergeten de dingen die ons hart vullen en een glimlach op ons gezicht toveren.

Je verdient het ook om van je geluk te genieten. Je verdient het om een hart en ziel vol vreugde te hebben. Om elke seconde te laten tellen, om ervoor te zorgen dat je dromen uitkomen, moet je je passie uitstralen en jezelf geliefd voelen.

5. Wees dapper en neem risico’s

“De wereld ligt in de handen van degenen die dapper genoeg zijn om te dromen en het risico te nemen om hun dromen waar te maken.”

-Paulo Coelho-

Het grootste obstakel dat verandering in de weg zit, is angst. Deze angst is te danken aan het feit dat er aan verandering altijd bepaalde risico’s verbonden zitten. Door deze angst te handhaven en niet te vermijden, zullen we leren en groeien.

Om te kunnen groeien als mensen, zullen we altijd bepaalde risico’s moeten nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van een risico altijd gepaard gaat met de kans op mislukking. Deze mislukking zal echter een leerervaring zijn, een manier om jezelf beter te leren kennen en om erachter te komen hoe je het beste kunt reageren wanneer je oog in oog komt te staan met angst.

6. Wees eerlijk naar jezelf

“Om succesvol te zijn, moet je één regel respecteren: lieg nooit tegen jezelf.”

-Paulo Coelho-

Tegen jezelf liegen is gewoon een strategie om je angsten niet onder ogen te hoeven komen. We verzinnen allerlei excuusjes voor onszelf die eigenlijk niemand in die situatie zou geloven. Dit doen we zelfs wanneer we er eigenlijk hartstikke ongelukkig van worden, terwijl we weten dat we zelf in staat zijn om te veranderen.

We moeten leren om de realiteit met volledige oprechtheid te bekijken, zodat we onszelf kunnen ontdekken en alle obstakels die het leven dagelijks op ons pad legt kunnen overwinnen. Lieg niet tegen jezelf, leer jezelf kennen, accepteer je tekortkomingen en stimuleer je deugden en talenten. Ontdek wie je zelf bent.

Kind met Vliegtuig

7. Stop nooit met dromen

Denk na als een volwassene, leef als een jongere, geef advies als een oudere en blijf voor altijd dromen als een kind.

Dit is een van de beste tips om je te helpen jezelf te verbeteren. Dromen is namelijk de eerste fase om het proces van zelfverbetering succesvol te laten verlopen. Denk na over je droom, hoe dat moment waarop je je droom waar hebt gemaakt zal zijn, hoe je je dan zult voelen. Denk na over de emoties die op dat moment door je lijf zullen gaan, welke mensen er naast je zullen staan, hetgeen je zal zien en hoe dit moment zal ruiken. Probeer je droom tastbaar te maken.

Visualiseer je droom elke dag, tot in de kleinste details. Hierdoor zul je je doel duidelijker voor ogen kunnen houden. Dit doel zou echter wel iets concreets moeten zijn, zodat je er elke dag naar toe kunt werken. Wanneer je dit doel dus probeert vast te stellen, is het belangrijk om zeer specifiek te zijn.

Denk elke dag aan deze tips voor zelfverbetering. Schrijf ze op en bewaar ze op een duidelijk zichtbare plek. Breng ze echter vooral elke dag in de praktijk om je dromen waar te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.