Angst voor verandering: hoe bevrijd je jezelf ervan?

Angst voor verandering: hoe bevrijd je jezelf ervan?

Laatste update: 12 november, 2018

Angst voor verandering kan het leven vrij lastig maken. Je bent echter lang niet de enige die eronder lijdt. Er zijn nog veel meer mensen zoals jij, en dit is met een reden. Bang zijn voor verandering kan in sommige situaties nuttig zijn, maar het kan je ook verlammen. Laten we eens iets dieper ingaan op dit probleem.

Soms kan onze angst voor verandering ons helpen om ons aan bepaalde situaties aan te passen, maar het kan ook een obstakel zijn. Het is iets dat je aanleert terwijl je opgroeit. Wellicht heb je het van je ouders, je ervaringen, leraren, vrienden en de maatschappij.

Soms durven we niet eens te veranderen, zelfs al is het overduidelijk dat het nodig is.

De meeste mensen zijn bang voor verandering omdat ze het zien als een risico. Ze kiezen er daarom liever voor om in een slechte, maar vertrouwde situatie te blijven, dan om een risico te nemen en de confrontatie met het onbekende aan te gaan. Op die manier kiezen ze er echter voor om in hun comfortzone te blijven.

Man die naast een paal staat

De comfortzone

De comfortzone is een mentale toestand waarin je je op je gemak en veilig voelt. Dit komt omdat het een vertrouwde staat is, je weet dus wat je ervan kunt verwachten. De comfortzone kan ook verwijzen naar een fysieke locatie. Deze locatie is dan verbonden aan je gevoel van veiligheid en mentaal comfort, wat niet noodzakelijkerwijs een gevoel van welzijn impliceert.

De comfortzone zelf is in principe geen negatieve plaats. Het wordt pas negatief als je erin blijft hangen terwijl je weet dat dit eigenlijk niet handig is. Het kan je persoonlijke groei en geluk belemmeren. Als het je groei in de weg staat, zou je jezelf dus moeten afvragen of het wel zo verstandig is om in je comfortzone te blijven.

Hoe doe je dat? Je kunt beginnen door na te denken over de redenen achter je gedrag. Wat wil je ermee bereiken? Blijf je in je comfortzone uit gewoonte of noodzaak? Is het vanwege angst, comfort of veiligheid?

Door geen veranderingen aan te brengen, kan het erop lijken alsof de risico’s minder worden. Dit is echter niet altijd het geval.

Als je blijft waar je bent, loop je het risico nooit gelukkig te worden of te komen waar je wilt zijn in het leven. Het kan eng of zelfs angstaanjagend zijn om die eerste stap te moeten zetten, dit komt echter alleen omdat het een stap richting het onbekende is.

Angst voor verandering

Waarom is verandering zo eng? Hoe vaak heb je wel niet een kans afgewezen omdat je geen risico durfde te nemen? De meesten van ons hebben dit meerdere malen gedaan in hun leven.

Soms kiezen we er bewust voor om in een onaangename situatie te blijven. Dit doen we om de mogelijke negatieve gevolgen van verandering te voorkomen. Zodoende negeren we echter ook de mogelijke positieve gevolgen. En dit gaat ten koste van ons geluk.

Voorzichtig zijn is meestal een positieve en nuttige houding. Het houdt ons veilig in bepaalde situaties. Als je geen risico neemt, kun je niet winnen, maar ook niet verliezen. Je blijft in de normaliteit die je zelf hebt gecreëerd. Het leven verandert echter continu en soms moet je risico’s nemen om te groeien op persoonlijk, professioneel of financieel vlak.

Verandering voelt ongemakkelijk omdat het gepaard gaat met onzekerheid. Dit houdt in dat het onmogelijk is om de resultaten of gevolgen te voorspellen. De resultaten kunnen zowel positief als negatief zijn. De vraag is of er situaties zijn waarin het noodzakelijk is om bepaalde risico’s te nemen. Zo erg is het meestal allemaal niet.

Vrouw die door haar vingers kijkt

Hoe kun je de risico’s van verandering onder ogen zien?

Deze vraag kan moeilijk te beantwoorden zijn. Er is namelijk geen geheime formule die je zomaar even kunt toepassen. Elke verandering kan op meerdere manieren uitpakken, waarvan sommige niet van jou afhankelijk zijn. Dit is iets waar je rekening mee moet houden, maar je moet je er niet door laten afschrikken.

Je angst voor verandering is helemaal geldig. Angst is namelijk een emotie die ons waarschuwt voor mogelijk gevaar. Je moet ernaar luisteren om te begrijpen wat het je wil vertellen, maar tegelijkertijd moet je ook goed naar jezelf luisteren.

Een goede oefening is om die angst een naam te geven. Geef het een gezicht. Zodra je dat doet, zal het makkelijker zijn om te weten wat voor terrein je betreedt. Samen met jezelf afvragen waarom je de verandering moet maken en waarvoor de verandering dient, zal het je de nodige kracht geven om de uitdaging aan te gaan.

Risico’s nemen om te groeien

Het is niet dat je voortdurend elk risico moet nemen dat op je pad komt. Als je echter het gevoel hebt dat een bepaald deel van je leven niet helemaal goed zit, neem dan een risico om verandering te creëren.

Voorzichtig te werk gaan bij het nemen van beslissingen die verandering veroorzaken, is altijd verstandig. Sta echter niet toe dat deze voorzichtigheid ervoor zorgt dat je vast blijft zitten in een situatie waarin je je niet op je gemak voelt, of die je persoonlijke groei belemmert.

Vrouw die alleen een weg bewandelt

Soms is het niet een kwestie van een grote verandering maken. Soms is het iets kleins, dat beetje bij beetje een groot verschil maakt. Het belangrijkste is om dit te weten, de nodige kracht te vinden om vooruit te komen en moedig te zijn.

Laat je niet beperken door je angst voor verandering. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Het hangt van jou af of je ervoor kiest gelukkig te zijn of niet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.