Overdreven vriendelijkheid: nog een manier waarop je jezelf saboteert

Overdreven vriendelijkheid: nog een manier waarop je jezelf saboteert

Laatste update: 01 januari, 2019

In het leven ontmoeten we allerlei soorten mensen. Sommigen moedigen ons aan met hun vriendelijkheid en hun steun om verder te gaan. Anderen maken het ons daarentegen moeilijker. Ieder van ons kiest wie hij dichtbij zich houdt en wie hij wegduwt om tegenvallers te voorkomen. Bestaat er ook zoiets als overdreven vriendelijkheid?

Waarschijnlijk heb je jezelf al afgevraagd waarom sommige mensen altijd bereid zijn te helpen. Je hebt jezelf wellicht ook de vraag gesteld wat hen motiveert om dit te doen, zelfs wanneer jij geen hulp vraagt. Kenmerkend voor deze mensen is hun vriendelijkheid. Ze staan altijd klaar om een handje te helpen.

We zouden kunnen denken dat vriendelijkheid altijd goed is. Het helpt ons immers om ons geweldig en nuttig te voelen. Net als bij alle anderen dingen het geval is, is overdreven vriendelijkheid iets wat je moet vermijden. Het wordt dan immers een giftige vorm van vriendelijkheid. Het is een manier waarop we onze eigen behoeften negeren om anderen te helpen.

Soms zijn we zo vriendelijk voor anderen dat we onszelf vergeten. We laten dan alle anderen over ons heen lopen. We geloven in altijd vriendelijk zijn. Het resultaat is echter dat we beginnen om onszelf onzichtbaar te maken.

Overdreven vriendelijkheid is een manier om jezelf onzichtbaar te maken

Soms geven we zoveel om andere mensen dat we niet langer aan onszelf denken. Denk maar eens aan een typische situatie. Een moeder doet alles voor het welzijn van haar kinderen. Ze maakt zich zo veel zorgen om hen dat ze haar eigen behoeften vergeet.

We zeggen hier niet dat dingen voor andere mensen doen verkeerd is. Wanneer je je echter alleen maar hierop richt, is het eigenlijk slecht voor jou. Je zal merken dat je alle anderen wil behagen. Je doet het omdat ze jouw hulp vragen of omdat je denkt dat ze je hulp nodig hebben. Je zet je dus in om hen koste wat kost te helpen zich beter te voelen.

Jezelf onzichtbaar maken

Misschien kan je dit moeilijk geloven. Overdreven vriendelijkheid kan echter raar en onaangenaam zijn. Dat komt omdat je de andere persoon niet laat doen wat ze willen. Je bent er immers altijd om hen te helpen. Je kan je zo erg concentreren op wat zij nodig hebben dat je uiteindelijk negeert wat jij nodig hebt.

Op deze manier draag je door middel van je eigen daden bij tot het onzichtbaar maken van jezelf. Je altijd zorgen maken om anderen is een manier om jezelf op de laatste plaats te zetten. Je maakt jezelf klein.

Wanneer jouw vriendelijkheid het moeilijk maakt om tegen anderen nee te zeggen

Het kan ook gebeuren dat je te veel waarde hecht aan vriendelijkheid. Je gelooft dan dat je vriendelijk moet zijn. Het gevolg is dat je geen grenzen stelt. Op elke kleine vraag zal je dan uiteindelijk ja zeggen. En uiteraard ben je bereid om alles te doen gewoon om een goed persoon te zijn.

Wat is hier verkeerd aan? Als je dingen doet die voor jou geen probleem vormen, dan is er natuurlijk niets verkeerd. Stel je echter eens voor dat je een vervelende situatie moet doormaken gewoon omdat je vriendelijk wil zijn. Ben je bereid om je slecht te voelen alleen maar om vriendelijk te zijn?

Vaak trappen we in deze valkuil. We denken dan dat we alles moeten aanvaarden wat anderen ons vragen te doen. We geloven ook dat we anderen moeten behagen zodat ze ons leuk vinden. Hoe zit het echter met onszelf? Extremen bevatten niets goed. Je kan vriendelijkheid tonen en tegelijkertijd nog steeds jouw eigen grenzen stellen.

De nadelen van overdreven vriendelijkheid

Giftige vriendelijkheid gaat gepaard met vele hindernissen. Denk maar eens aan de volgende nadelen als gevolg van te vriendelijk zijn. Het zal je helpen om jezelf niet te verwaarlozen ten gunste van anderen:

  • Onzekerheid
  • Een laag zelfvertrouwen
  • Minder zelfbewustzijn
  • Minder authentieke relaties
  • Schuldgevoelens hebben
  • Meer afhankelijke relaties
  • Stijging van de angstgevoelens
  • De behoefte aan goedkeuring
De nadelen van overdreven vriendelijkheid

Dit zijn slechts enkele nadelen van een giftige vriendelijkheid. Het is een vicieuze cirkel waarbij we onszelf verwaarlozen. We hebben het gevoel dat we niet waardevol zijn.

We brengen ook relaties tot stand waarin we altijd verwachten dat de andere persoon iets nodig heeft. Wanneer die andere persoon dan niet aanwezig is, weten we niet wat we moeten doen. Alleen zijn met onszelf begint dan ook moeilijk te worden.

Ik dwaal verder af van mezelf wanneer ik anderen altijd op de eerste plaats zet.

Strategieën die je helpen om overdreven vriendelijkheid te vermijden

Overdreven vriendelijkheid kan een deel van onszelf worden. Toch kunnen we dingen doen en beginnen met op een gezondere manier vriendelijk te zijn. Door dit aspect te veranderen zullen we onszelf waarderen zoals we verdienen. We zullen ook oprechtere relaties hebben.

  • Stel grenzen. Laat mensen weten wat jouw grenzen zijn. Zeg hen welke dingen je niet leuk vindt, wat je niet bereid bent te doen, wat jou een vervelend gevoel geeft enzovoort. Door dit te doen zullen zij weten wat ze jou wel of niet kunnen vragen.
  • Probeer om je niet schuldig te voelen. Soms moet je nee zeggen. Houd dan op met je schuldig te voelen omdat je iemand anders geen gunst verleend hebt of omdat je er niet altijd voor hen bent. Je hoeft dat bovendien niet te doen. Het betekent ook niet dat je niet vriendelijk bent.
  • Maak een lijst van jouw prioriteiten. Je kan er voor anderen zijn zonder jezelf te verwaarlozen. Plan jouw prioriteiten en beslis wat eerst komt. Door dit te doen zal je weten hoeveel tijd je over hebt voor anderen.
  • Wees meer zelfbewust. Leer jezelf kennen en ontdek wat jij wil. Dit maakt het gemakkelijker om grenzen te stellen. Je zal je gevoelens en gedachten begrijpen. Je zal ook inzien waarom je het zo moeilijk hebt om jezelf op een betere manier op de eerste plaats te zetten.

Tot slot

Zoals je ziet, heeft het allemaal te maken met wat meer aandacht schenken aan jezelf. Het zal niet moeilijk zijn. Als je vriendelijkheid aan anderen toont, kan je dat tenslotte ook doen voor jezelf. Vergeet niet dat vriendelijkheid belangrijk is maar alleen in de juiste hoeveelheid.

De prijs van overdreven vriendelijkheid voor anderen is dat je jezelf achterlaat. Op de juiste manier vriendelijk zijn betekent dat je jezelf vertrouwt en waardeert.

Je moet bovendien ook het volgende onthouden. Hoewel jouw bedoelingen goed zijn, kunnen sommige mensen misbruik maken van jouw overdreven vriendelijkheid. Ze weten dat ze van jou zullen krijgen wat ze willen. Je zegt immers nooit nee tegen hen.

Concentreer je op jezelf. Ken jouw prioriteiten. Breng enkele grenzen tot stand. Jij hebt de macht om te beslissen wat het best voor jou is! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.