Hoe kan je op de juiste manier cycli afsluiten?

Hoe kan je op de juiste manier cycli afsluiten?
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 29 november, 2018

Wanneer we over cycli spreken, dan hebben we het over processen in het leven die een begin, een midden en een einde hebben. Ook al is iets nooit echt voorbij, toch maakt cycli afsluiten een belangrijk deel uit van het leven.

Je moet leren om cycli te beëindigen wanneer een proces opgedroogd is. Op die manier zal je verder kunnen gaan en vermijden dat je vast komt te zitten.

Als je dit wil doen, dan moet je weten hoe je het onderscheid kan maken tussen cycli afsluiten en iets verliezen. Het afsluiten van belangrijke hoofdstukken in je leven brengt altijd verlies en pijn met zich mee.

Het is echter nooit zo plotseling of extreem pijnlijk als een echt verlies. Dit betekent dat een cyclus afsluiten altijd verlies inhoudt. Verlies betekent echter niet altijd dat je een cyclus moet afsluiten.

“In ons verleden is er geen toekomst. Alleen ervaring. We willen er niet naar terugkeren maar we willen ook de deur naar dat verleden niet sluiten.”

-Mike Tyson-

De voornaamste reden waarom cycli afsluiten belangrijk is, is dat het een rechtstreekse rol speelt in jouw toekomst. Het maakt niet uit welke vorm van cyclus het is. Als het open blijft, zal het jouw persoonlijke vooruitgang in de weg staan.

Het is net als niets doen aan een lekkende kraan en verwachten dat dit jou niet meer geld zal kosten of niet meer verspilling zal veroorzaken. Dat is de reden dat we jou in dit artikel enkele methoden zullen tonen. Op deze manier kan je cycli afsluiten.

Wil je cycli afsluiten, dan moet je eerst loslaten

Als menselijke wezens hebben we de neiging ons vast te klampen aan wat we kennen, ongeacht hoe negatief het is. Het is een heel stevige gewoonte die ons in totale inertie duwt. We vinden het gemakkelijker om iets slecht maar vertrouwd te verdragen dan op zoek te gaan naar alle goede dingen die daarbuiten bestaan.

Soms moet je loslaten

Dat is de reden waarom zovelen van ons zich verzetten tegen het afsluiten van cycli. Een deel van ons wil immers dezelfde dingen blijven doen. We willen geen twijfel voelen over het onbekende.

Dit is ook de reden waarom je eerst moet loslaten. Een cyclus sluit wanneer het volledige proces beëindigd is en er alleen nog wat versplinterende restanten over zijn. Cycli afsluiten is iets dat je bewust moet doen. Misschien heb je niets meer om je aan vast te houden.

Dat betekent echter niet dat je er op een geestelijke manier niet nog steeds aan gehecht bent. Loslaten is een manier om een nieuwe werkelijkheid te aanvaarden.

Afscheid nemen en een evenwicht scheppen

Cycli afsluiten houdt in dat we afstand nemen van pijnlijke werkelijkheden. Het houdt ook op zich wat pijn in. Dat is de reden dat jij jezelf moet toelaten het verdriet te ervaren dat met een einde gepaard gaat.

Neem afscheid van de werkelijkheid die op het punt staat te verdwijnen. De beste manier om dit te doen is een herinnering creëren van wat je meegemaakt hebt.

Je kan cycli niet afsluiten door gewoon je hoofd in het zand te steken als een struisvogel. De andere kant opkijken zal ook niet werken. Je kan het best stap voor stap terugdenken aan elke unieke ervaring die deel uitmaakte van dit proces. Kies het begin uit, de belangrijkste momenten en de gevoelens die je ervaren hebt.

Zodra je dat gedaan hebt, kan je een evenwicht scheppen. Het is een evaluatie van de positieve (of complexe) ervaringen die je in deze cyclus had. Dit gaat bijvoorbeeld over wat het jou geleerd heeft en wat niet, over wat het betekende voor jouw groei en welk effect het had op jouw beperkingen. Dit is veruit de beste manier om afscheid te nemen.

Tijd om opnieuw te beginnen

Het voornaamste doel van het afsluiten van cycli is vrede sluiten met je recente verleden. De bedoeling is immers om verder te gaan zonder toe te laten dat jouw ervaringen uit het verleden jou beïnvloeden of je heden overnemen. Elk einde betekent een nieuw begin. Dat begin is waarop je al je aandacht moet richten en waarin je al je inspanningen moet steken.

Tijd om opnieuw te beginnen

Nieuwe dingen hoeven niet beangstigend te zijn. Het is normaal dat dingen in het begin wat wankel kunnen zijn. Het zal echter niet lang duren vóór ze hun goede eigenschappen zullen onthullen. Van het vertrouwde naar het onbekende bewegen heeft iets avontuurlijk.

Je zal altijd nieuwe lessen leren, verrast zijn en natuurlijk ook je aanpassen. Meestal geven deze veranderingen jou meer dan ze wegnemen.

Je moet verandering omarmen als een nieuwe vriend. Je moet een nieuwe cyclus zien als een kans om alles wat je geleerd hebt, in de praktijk om te zetten, nog meer kennis te verwerven, je scherpe kantjes weg te schuren en een bocht te maken zodat je kan groeien.

Cycli afsluiten is absoluut essentieel voor je geestelijke gezondheid. Als je ze niet afsluit, dan zal de toekomst alleen maar overweldigend en verwarrend voelen. Je moet het verleden een mooie begrafenis geven en afscheid nemen. Het onbekende, de toekomst moet je met open armen en met een open hart verwelkomen.  Wellicht ook interessant voor jou

Soms wanneer er een deur sluit, opent er een heel universum
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Soms wanneer er een deur sluit, opent er een heel universum

Wanneer je een deur sluit, is het doorgaans niet vanwege trots of lafheid. Je doet het omdat je niet terugkrijgt wat je weggeeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cabodevilla, I. (2007). Las pérdidas y sus duelos. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 163-176). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.