De angst voor het onbekende verbergt vaak een kans om te groeien

De angst voor het onbekende verbergt vaak een kans om te groeien

Laatste update: 13 mei, 2018

Soms vermomt je angst zich als logica. Het laat je dan de echte reden niet zien waarom je uitdagende situaties vermijdt: de angst voor het onbekende.

Dat gevoel van onzekerheid en de last van verwachtingen kunnen je verlammen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je situaties vermijdt die je nodig hebt om te groeien.

Maar de enige manier waarop je de mogelijkheden die achter je angst liggen tevoorschijn kan halen, is door jezelf precies in die situaties te plaatsen.

En weten hoe je je angst kan beheersen, voelt echt goed. Het helpt je om de angst en andere stoornissen op afstand te houden. Niemand vindt het leuk bang te zijn. Maar je zal je veel beter voelen als je het begrijpt en onder controle kan houden.

Je zal voelen hoe je spanning wegsmelt en je gezondheid niet langer bedreigt. Het kan je ook helpen om een nieuwe manier te ontdekken om te groeien als persoon.

Je vergeet gemakkelijk dat je nu situaties met gemak aankan die je vroeger verlamden. Examens, in het openbaar spreken, sociaal contact en al dat soort dingen zal je vlot aankunnen. Want achter elk van deze situaties zat een kans.

De kans op persoonlijke groei zorgde ervoor dat je deze nieuwe of stressvolle dingen toch deed niettegenstaande je gevoel van verlamming en de angst voor het onbekende. Laten we hier eens dieper op ingaan…

“Angst is altijd bereid om dingen erger te zien dan ze zijn.”

-Tito Livio-

Slechts één ding maakt jouw droom onmogelijk: de angst om te falen

Waarom heb je gemengde gevoelens wanneer je met een nieuwe situatie geconfronteerd wordt? De reden is dat je lichaam probeert zichzelf te verdedigen. Het reageert op gevoelens van onzekerheid en angst. De automatische reactie is je voorbereiden om onmiddellijk te vluchten en jezelf te redden.

Op lichamelijk vlak zal de bloedstroom in het bovenste deel van je lichaam dus vertragen zodat het bloed naar de lagere lichaamsuiteinden vloeit. Op die manier is een snellere, gemakkelijkere ontsnapping mogelijk. Dat is de reden dat je eerste reactie in deze situaties vermijding of vluchten is.

Angst voor het onbekende

Je eerste natuurlijke reactie is deze situaties ontwijken. Maar jij hebt de macht over jezelf en je gedachten in handen. Dit maakt het mogelijk om rationelere en minder intuïtieve beslissingen te nemen. Die macht is waar je de kansen zal vinden die verborgen zitten achter je angst voor het onbekende en achter nieuwe situaties.

Angst om te falen in nieuwe dingen is dus intuïtief. Je hebt het als gevolg van een fylogenetische erfenis van je voorouders.

Maar het verlangen om je doelstellingen te halen is iets persoonlijker. Het houdt zich verborgen in je gedachten en gevoelens. Dat is dan ook de reden dat deze strijd tussen onze genen en onze gedachten bepalend is voor succes of falen. Het bepaalt dus of jij je dromen al of niet waar maakt.

Wees niet bang voor de gevangenis, ook niet voor armoede of voor de dood. Wees bang van de angst zelf.

 Share

De dingen die je bang maken, maken je het gelukkigst

Dit is wat mensen zeggen: wanneer je iets echt wilt dan moet je ervoor gaan. Waarom ben je dan zo bang van de dingen die jij echt wilt?

Soms is het gewoon omdat je liever in je fantasiewereld blijft. Want het is gemakkelijker om onmogelijke verwachtingen te hebben en je alleen maar voor te stellen wat er zou gebeuren als je kreeg wat je echt verlangde.

Op andere momenten wegen de onzekerheid en de inspanning die nodig is om je verlangens te volgen, meer dan jouw dromen. Je kiest er dan voor om niet te bewegen en grote veranderingen te vermijden.

Angst voor het onbekende

De sleutel is weten dat hoe meer je doet, hoe meer je ook aankunt. In deze cirkel moet je  je bevinden als je jouw angsten steeds opnieuw te boven wil komen. Want op die manier zal je krijgen wat je echt wilt.

Begrijp je angst voor het onbekende

Angst is slechts een emotie. Zodra je het begrijpt, besef je dat het alleen in een beperkt aantal situaties echt nuttig kan zijn. En eigenlijk komen die  situaties in het leven niet zo vaak voor.

De meeste gevoelens van angst bestaan uit irrationele zorgen en gedachten. Leer dus hoe je ze kan herkennen en onder controle krijgen. Hoe vlugger je dit doet, hoe vlugger je zal kunnen genieten van dingen die echt je tijd verdienen.

Want datgene wat jou afschrikt, is eigenlijk een kans op overwinning en groei.

“Het leven is geen probleem dat moet opgelost worden, maar een werkelijkheid die je moet ervaren.”

-Soren Kierkegaard-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.