Onverklaarbaar verdriet: waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen

Soms voel je je verdrietig zonder duidelijke reden. Ontdek waarom en wat je eraan kunt doen.
Onverklaarbaar verdriet: waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 13 september, 2023

Word je ‘s ochtends soms wakker met een vreemd apathisch en verdrietig gevoel zonder specifieke reden? Bovendien merk je dat je lichaam trager reageert dan normaal en dat elke prikkel, zoals licht of zelfs hard geluid, je pijn doet. Wat is de oorzaak van onverklaarbaar verdriet?

Iets in je zegt je dat je verdrietig bent en je voelt je vreemd onderdrukt door een ondefinieerbaar gevoel dat je niet kunt verklaren. Dit zijn van die dagen waarop je, als iemand naar je gezichtsuitdrukking kijkt en vraagt wat je mankeert, zegt: “Ik weet het echt niet. Ik denk dat ik gewoon een slechte dag heb vandaag.”

Hoewel verdriet soms een pathologische oorsprong kan hebben, is de oorsprong meestal duidelijk. In werkelijkheid zijn je hersenen en je lichaam echter een cluster van chemische reacties die soms sensaties in je opwekken waar je je niet bewust van bent.

Desondanks werk je meestal op de automatische piloot, wat betekent dat je niet kunt zien wat er echt gebeurt. Dit ondanks het feit dat je hersenen je alarmsignalen geven dat er iets is dat opgelost moet worden.

Waarom voel je onverklaarbaar verdriet?

Gezicht tussen bladeren

Droefheid omhult en overvalt je plotseling, je lichaam voelt zwaarder aan en je voelt je extreem moe en apathisch. Het is goed om te bedenken dat je zeker niet de enige bent die zich zo voelt, want veel mensen hebben er last van. Laten we daarom eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken van onverklaarbaar verdriet.

1. Externe factoren

Een verkeerd dieet kan een van de redenen zijn. Dit gebeurt wanneer je een extreem dieet volgt waarbij je stopt met het eten van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Een dieet met weinig eiwitten, vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium of fosfor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat veel basisfuncties verzwakken. Als je lichaam niet goed gevoed is, gaat je stemming achteruit en voel je je zwak.

Een andere factor kan een seizoensgebonden affectieve stoornis zijn. Dat komt omdat het weer je beïnvloedt. Als de winter aanbreekt, met minder daglichturen, meer regen en vochtigheid, kun je getroffen worden door een soort droefheid die niet te verklaren is en die vaak kan leiden tot depressie. Bovendien veranderen je slaapcycli en ervaar je gevoelens van vermoeidheid en apathie.

2. Interne factoren

Tekening van een verdrietig meisje

Allereerst moet je weten dat je op zenuwniveau, wanneer je je verdrietig voelt, een drastische daling van neurotransmitters zoals noradrenaline en serotonine in je hersenen ondervindt. Dit is wat je gevoelens van onverklaarbaar verdriet veroorzaakt. Maar wat veroorzaakt dit plotselinge tekort aan deze neurotransmitters?

In feite komt het door externe factoren. Persoonlijke factoren komen het meest voor. Omdat verdriet niet plotseling verschijnt zonder enige reden, heeft het altijd een oorsprong.

Je kunt bijvoorbeeld een normaal leven leiden en plotseling begin je een aantal vreemde verschijnselen op te merken. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, ziektes zoals verkoudheid en griep. Dit komt omdat je immuunsysteem verzwakt en je lijdt aan wat somatisatie wordt genoemd. Met andere woorden, je lichaam reageert op de zorgen van je geest.

In je hersenen reageert je hypothalamus op deze zorgen door corticotropine af te scheiden, dat op zijn beurt de afscheiding van cortisol in je bloed stimuleert. Dit alles beïnvloedt je gedrag en gevoelens. Daarom voel je je vermoeider, bezorgder en meer teruggetrokken.

Er is altijd een reden voor onverklaarbaar verdriet

Tekening van een triest meisje onder een paraplu
Er is altijd een reden voor het soort verdriet waarvan je denkt dat het uit het niets is verschenen. Je lichaam zal je als eerste het alarmsignaal geven om je te waarschuwen dat je moet stoppen. In feite moet je nadenken en rekening houden met wat er is gebeurd om helder te krijgen wat je echt zorgen baart.

Vaak ontken je echter dat deze problemen zelfs maar bestaan, omdat je niet in staat bent om te stoppen. Je hebt zoveel verplichtingen… werk, kinderen, je partner. De drukte van je dagelijkse leven is als een geoliede machine die je soms verhindert om een persoon te zijn.

Daarom moet je gaan zitten en nadenken. Praat met jezelf en accepteer het feit dat het niet zo goed met je gaat als je denkt. Herinner jezelf eraan dat je niet onkwetsbaar bent en dat er duidelijk iets is dat je pijn doet en dat je moet oplossen. Doe je pantser af. Zoek uit wat er aan het einde van die rafelende draad in je hoofd zit.

Je lichaam heeft je al een hint gegeven dat het niet goed met je gaat. Begin voor jezelf te zorgen. Denk aan je innerlijke wereld, de wereld die je leven in beweging houdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.