Online gokverslaving: symptomen en behandeling

Gokverslaving is viraal gegaan. In dit artikel praten we over de oorzaken en de gevolgen ervan.
Online gokverslaving: symptomen en behandeling

Laatste update: 21 november, 2021

Online gokverslaving is gedefinieerd als een soort psychische stoornis die wordt gekenmerkt door verslaving aan elke vorm van gokken via internet. Dit dwangmatige gedrag kan een negatief effect hebben op het gezinsleven, de werkprestaties en de financiële stabiliteit van degenen die erin verstrikt raken.

Online gokverslaving is de laatste tijd een wijdverbreid probleem geworden. Het vraagt trouwens steeds meer aandacht en ook psychologische interventie.

In dit artikel brengen we de belangrijkste kenmerken in kaart van mensen die last hebben van online gokverslaving. Daarnaast beschrijven we hoe professionele psychologische ondersteuning kan helpen om deze verslaving te overwinnen en om te gaan met de gevolgen ervan.

Kenmerken van online gokverslaving

Online gokken is een groeiend fenomeen. Dit komt door de popularisering en verbetering van de toegankelijkheid en bruikbaarheid van online ruimtes voor wedden op sportevenementen en het bestaan van online gamingplatforms. Mensen hebben zelfs toegang tot deze sites via hun smartphones. Deze verslaving lijkt vooral voor te komen onder jongeren, studenten en werklozen.

Mobiel met gokspellen

Hier zijn enkele kenmerken van online gokverslaving:

1. Verlies van interesse in andere activiteiten dan gokken

Allereerst is een van de kenmerken van online kansspelverslaving de manier waarop het de dagelijkse taken verstoort, evenals de andere belangen van de lijder. Het komt inderdaad vaak voor dat mensen voorheen belangrijke activiteiten opgeven ten gunste van online games.

2. Veranderingen in stemming

Een ander kenmerk betreft stemmingswisselingen, afhankelijk van de resultaten die de patiënt behaalt in zijn spel. Als alternatief kunnen ze gevoelens van prikkelbaarheid en angst ervaren, vooral als ze proberen hun speeltijd te verminderen.

3. De noodzaak om te liegen of gokgedrag te verbergen

Bovendien ervaren degenen die aan deze verslaving lijden vaak de behoefte om tegen hun familie en vrienden te liegen over hun gedrag. Of ze willen ze misschien verbergen om oordelen, kritiek en beschuldigingen te vermijden.

4. Aanmaken van meerdere profielen op verschillende platforms

Online gokkers maken vaak meerdere profielen aan op verschillende platforms. Zo kunnen ze onder verschillende identiteiten blijven spelen. Dit betekent dat ze mogelijke straffen of schorsingen vermijden voor langer spelen dan aanbevolen.

5. Verlies van realiteitszin

Een online gokverslaving wordt ook gekenmerkt door vertekeningen in de manier waarop de lijders de werkelijkheid waarnemen. In feite kunnen ze discrepanties gaan ervaren tussen de realiteit die ze online rond het spel hebben gebouwd en de werkelijke realiteit. Ze kunnen bijvoorbeeld het idee van tijd of de ‘echte’ waarde van geld verliezen.

6. Gokken gebruiken als ontwijking

In dezelfde lijn kunnen patiënten gokken gebruiken als een manier om te ontsnappen aan de realiteit en de onmiskenbare negatieve gevolgen van hun online gokverslaving.

7. Effecten op werk, school en emotioneel niveau

Daarnaast heeft online gokverslaving de neiging om bepaalde essentiële onderdelen van het leven van de spelers te beïnvloeden. Het beïnvloedt bijvoorbeeld hun sociale omgeving en hun prestaties op het werk. Sterker nog, zelfs hun gezondheid kan eronder lijden, omdat ze niet genoeg rust krijgen. Bovendien kaapt deze verslaving hun gedachten.

Inderdaad, zelfs als ze niet spelen, blijft hun aandacht bij het spel. Ze zullen denken aan hun laatste resultaten of de volgende stappen die ze kunnen zetten. Of ze werken strategieën en actieplannen uit. Misschien plannen ze bijvoorbeeld hoe ze de hoeveelheid tijd die ze besteden aan online gokken voor anderen verborgen kunnen houden.

8. Economische verliezen in verband met gokken

Natuurlijk stelt online gokverslaving ook degenen die er last van hebben bloot aan financiële verliezen. Dit leidt vaak tot het oplopen van schulden die ze gewoon niet kunnen betalen. Zo vormt het uiteindelijk een vicieuze cirkel.

9. Ontkenning van het probleem

Zoals bij alle verslavingen, is een gemeenschappelijk kenmerk de ontkenning van het probleem of de minimalisering ervan. In feite zijn spelers geneigd te geloven dat ze de situatie onder controle hebben, dat ze de uitkomst van games kunnen voorspellen, of dat ze hun economische verliezen kunnen compenseren met toekomstige winsten.

10. Verlies van zelfbeheersing

Ten slotte hebben patiënten de neiging om de controle over zichzelf te verliezen als het gaat om gokken. In feite is het meestal alleen wanneer ze dit verlies van zelfbeheersing waarnemen, dat ze hulp zoeken.

Tokens op een computer

Behandeling voor online gokken

Om te beginnen is het allerbelangrijkste om gespecialiseerde professionele verslavingszorg te krijgen. Psychologische ondersteuning is inderdaad essentieel om de oorzaken van dit gedrag te identificeren en om effectieve strategieën te ontwikkelen om het te behandelen.

Therapeutische hulp is ook essentieel om de patiënt te helpen zijn gevoelens van angst, woede, frustratie en angst die zich in de eerste fase van het herstelproces kunnen voordoen, te beheersen. Daarnaast kan het handvatten bieden om de zelfbeheersing te versterken en de motivatie voor behandeling te behouden.

Klinische interventie bij online kansspelverslaving vereist geduld, inzet en zelfacceptatie. Bovendien worden recidieven in veel gevallen geaccepteerd als onderdeel van het proces, waardoor de behandeling doorgaat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hernández Cruz, Marla Eunice, & Bujardón Mendoza, Alberto. (2020). Fundamentos teóricos para un estudio sobre la ludopatía. Humanidades Médicas20(3), 606-624. Epub 05 de diciembre de 2020. Recuperado en 04 de noviembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202020000300606&lng=es&tlng=es.
  • Marco, Clara y Chóliz, Mariano (2013). Tratamiento cognitivo-conductual en un caso de adicción a Internet y videojuegos. Revista Internacional de Psicología y Terapia Psicológica, 13 (3), 125-141. [Fecha de Consulta 5 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56028282009.
  • Uchuypoma, D. (2017) Juegos online: una mirada desde el juego patológico. Hamut´ay, 4 (2), 55-64. Recuperado de: http://dx.doi.org/10.21503/hamu.v4i2.1472

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.