Niet-monogamie: ken je de zeven soorten?
In dit artikel hebben we het over niet-monogamie. Wie zei dat relaties enkel tussen twee mensen kunnen bestaan? Veel mensen hebben ontdekt dat monogamie niet de enige optie is. Zo zijn is de term “relationele oriëntatie” ontstaan.
Het betekent dat, net zoals mensen zich aangetrokken voelen tot een bepaald geslacht (of geslachten), we ook een voorkeur hebben voor het soort relatie waar we ons het beste bij voelen. De laatste tijd praktiseren meer mensen één van de vele soorten van niet-monogamie.
Als je iemand bent die je relationele oriëntatie aan het ontdekken is gaat dit artikel je zeker helpen. Hier ontdek je de zeven soorten van niet-monogamie die bestaan. Door erover te lezen kan je ontdekken of één van hen geschikt is voor jou.
De zeven types van niet-monogamie
Je hebt vast en zeker monogame relaties gehad. Denk er even over na. Denk na over hoe je je voelde (of voelt) in deze relaties. Misschien heb je het gevoel dat die relaties niet passen bij wie je bent. Dan is het misschien eens tijd om na te denken over de manier waarop je liefde ervaart.
Hieronder vind je de zeven belangrijkste soorten van niet-monogamie die er bestaan. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een open relatie te hebben maar de meeste mensen die aan niet-monogamie doen, doen dit op één van deze manieren.
Swingen
We spreken over swingen wanneer een monogaam paar seksuele betrekkingen met anderen aangaat. Het belangrijkste verschil tussen deze vorm en de andere zeven soorten van niet-monogamie is dat de leden van de relatie alleen seks kunnen hebben met iemand nieuw als hun partner aanwezig is.
Liberaal paar
Sommige mensen hebben een hoog seksueel verlangen en veel seksuele fantasieën. Over het algemeen hebben mensen die zichzelf “liberaal” noemen geen regels opgesteld over hoe en wanneer ze seks met anderen kunnen hebben. Ze praten integendeel over hun gevoelens met hun partner als ze zich voordoen.
Sommige mensen die een liberale relatie hebben, nemen deel aan groepsseks of wisselen van partners. Anderen daarentegen staan alleen open voor toevallige ontmoetingen als ze spontaan gebeuren.
Geen seksuele exclusiviteit
Sommige mensen willen seks hebben met verschillende partners. In plaats van hun partner te bedriegen, willen ze dit echter doen op een consensuele manier en al hun intenties en acties delen. Hier spreken we van een niet-seksueel exclusieve relatie.
Polyamorie
Polyamorie is anders dan de bovenstaande omdat diegenen die het doen verschillende echte partners proberen te hebben. Mensen die voor polyamorie kiezen beschouwen zich dan ook in staat om verliefd te worden op meer dan één persoon. Bij polyamorie is het erg belangrijk om een goede communicatie te behouden en je emoties te uiten.
Hiërarchische polyamorie
Hiërarchische polyamorie is een niet-monogame relatie waarin meerdere stabiele relaties zitten. Sommige van hen zijn echter belangrijker dan de anderen. Er zijn dus meestal primaire paren, secundaire paren en soms ook tertiaire paren.
Niet-hiërarchische polyamorie
Voor andere mensen druist echter het praten over een hiërarchie in tegen het idee van polyamorie. De voorstanders zijn daarom van mening dat ze al hun partners op dezelfde manier kunnen lief hebben. Dit impliceert natuurlijk dat niemand enig privilege kan hebben over de andere leden van de veelvoudige relatie.
Relationele anarchie
Sommige mensen geven de voorkeur aan relaties zonder een label. Beoefenaars van relationele anarchie geloven dat regels binnen een relatie de emotionele band alleen maar vertroebelen.
Is niet-monogamie iets voor jou?
Mensen hebben het vermogen om te denken, vragen te stellen, discussiëren en te vergelijken. Het is daarom belangrijk om onze mentale capaciteiten te gebruiken om onszelf af te vragen hoe we onze relaties willen beleven. Als je denkt dat niet-monogamie voor jou geschikt zou kunnen zijn, stel je dan de volgende vragen:
Vragen die je jezelf kan stellen om je te helpen beslissen of niet-monogamie geschikt is voor jou
- Wat vind je van de monogame relaties die je gehad hebt?
- Voel je je overweldigd als je eraan denkt dat je slechts één liefde-seksuele relatie gaat hebben met één persoon?
- Denk je dat het niet “natuurlijk” is om slechts één partner lief te hebben en je exclusief met deze persoon te verbinden.
- Heb je je monogame partner om een time-out gevraagd omdat je je overweldigd voelde?
- Heb je al een seksuele en emotionele aantrekking gevoeld ten opzichte van andere mensen terwijl je in een relatie zit?
- Denk je dat je iets mist in een monogame relatie?
- Ben je al meer dan eens ontrouw geweest? Hoe voelde je je daarbij?
- Identificeer je met mensen die praten over één van de zeven soorten van niet-monogamie?
- Heb je al monogame relaties stopgezet en een andere snel erna gestart?
- Hoe zou je je voelen als je verschillende relaties zou kunnen hebben en ervaringen en kennis zou kunnen delen met meerdere mensen?
- Ben je opgelucht als je eraan denkt dat je tegelijkertijd met meer dan één partner zou kunnen zijn?
Als je “ja” hebt geantwoord op de meeste van deze vragen, dan is de kans groot dat een monogame relatie niet aan je behoeften voldoet. Het goede nieuws is dat we leven in een tijd waarin we kunnen kiezen. Het gaat er niet om wat het beste type relatie is maar welke type het beste bij jou past.
Enige noodzakelijke verduidelijking over niet-monogamie
Zoals met veel aspecten in het leven het geval is, heeft de maatschappij waarin we leven overtuigingen over verschillende realiteiten. De westerse cultuur is gebouwd op monogamie en daarom hebben veel mensen nog steeds misvattingen over relaties die niet gebaseerd zijn op monogamie.
Hier zijn enkele verduidelijkingen over niet-monogamie:
- Volgens diverse studies zijn mensen van nature niet monogaam.
- Mensen die niet voor monogamie kiezen, zijn niet ontevredener, neurotischer, meer promiscue of functioneren minder goed dan monogame mensen.
- Niet-monogamie is geen manier om compromissen te vermijden.
- Het hebben van open relaties betekent niet dat je in de war of onbeslist bent.
- Jonge of onervaren mensen zijn niet de enigen die open relaties hebben.
Door open te staan voor deze zeven soorten van niet-monogamie, kan dit je misschien helpen om het relatiemodel te vinden dat het beste bij je past.