Plotseling kwam jij voorbij: halsoverkop verliefd worden

Hij heeft al jarenlang stiekem gevoelens voor haar. Wat hij niet weet, is wat er zal gebeuren nadat hij haar heeft ontmoet. Wat hij het minst verwachtte, was om erachter te komen dat verliefdheid slechts een illusie is.
Plotseling kwam jij voorbij: halsoverkop verliefd worden

Laatste update: 08 januari, 2019

Ik zag haar altijd op de gang op school. Ik probeerde vaak dicht bij haar in de buurt te zitten, zodat ik haar schoonheid kon bewonderen. Haar gezicht bracht vrede en sereniteit over. Haar haar was lang, golvend en donker. Ze was fysiek perfect. Ze was het soort meisje waar ik altijd al naar verlangde. Ik was halsoverkop verliefd geworden.

Soms wisselden we blikken uit en soms zeiden we elkaar zelfs gedag. Ik deed dit echter altijd met een bevende stem. Ik wist nooit wat ik moest zeggen. Uiteindelijk besefte ik dat ik steeds meer verliefd op haar werd. Wat ik echter nog moest ontdekken was, dat verliefdheid slechts een illusie is.

Patricia was het soort meisje dat ik altijd al als vriendinnetje had gewild. En daar waren we, elke ochtend in dezelfde ruimte. Als ik langs haar liep, rook ik een heerlijke parfum die de hele ruimte binnendrong. Als ze me gedag zei, stond ik te trillen op mijn benen. Ik was dus echt halsoverkop verliefd geworden.

Halsoverkop verliefd: naast mij

Ik fantaseerde altijd over hoe het zou zijn om met haar naast me door de straten van de stad te lopen. Hoe we zouden praten over de mooie en vreemde gebouwen en commentaar zouden geven op alles om ons heen. Dan zouden we even op een bankje gaan zitten, en aan een stuk door praten en lachen.

Daarna zouden we ergens een hapje gaan eten en de tijd van ons leven hebben. En op een dag zouden we elkaar omhelzen en elkaar zoenen. Elke keer als ik haar zag op school, werd ik overvallen door deze gedachten.

Een keer was ik met een van mijn klasgenootjes aan het lunchen en zat ze naast ons. Hoe was dit mogelijk? Het leek alsof ze elkaar al geruime tijd kenden. Ik had geen idee! Ik begon erg nerveus te worden. Het meisje van mijn dromen zat recht tegenover me.

Ze was prachtig. Voor mij was ze perfect. Ik was halsoverkop verliefd op haar en ik werd met de dag steeds verliefder. Tegelijkertijd was ik echter ook bang om haar teleur te stellen.

Twee mensen die een speciale band hebben

De illusie van een speciale band

We begonnen vaker samen te lunchen. Op die momenten hadden we het over allerlei verschillende dingen en moesten we vaak met elkaar lachen. We vroegen altijd eerst om het menu. Zij hield van frisdrank, maar ik had een voorkeur voor water. Zij hield van salade en ik hield van pasta.

Ik at als dessert het liefste fruit, terwijl zij meestal vla nam. Als ik haar in de ogen keek, stelde ik me voor dat we samen op een tropisch eiland waren, waar we konden zonnebaden en zwemmen in het meest heldere water.

We spraken steeds vaker met elkaar af. Het leek alsof zij ook geïnteresseerd was in mij. Inmiddels was ik al ongeveer anderhalf jaar verliefd op haar. Op een dag besloten we om samen een ​​kop koffie te drinken. We hadden het leuk samen.

We hadden verschillende hobby’s, maar dat vond ik niet erg. Ik besefte dat we elkaar desondanks toch aanvulden. Ze deed bepaalde dingen die mij het gevoel gaven dat we een speciale band met elkaar hadden.

De tijd was gekomen

Op een wintermiddag zat Patricia naast me in de schoolkantine en zei ze: “Ik moet je iets vertellen.”

Ik begon meteen te trillen. De tijd was gekomen.

“Natuurlijk, wat is er?”, zei ik.

“Het punt is dat ik verliefd word op iemand. Ik had het je niet eerder verteld omdat ik niet graag over dit soort dingen praat, maar ik weet gewoon niet wat ik moet doen.”

“Wat is het probleem dan? Is de persoon op wie je verliefd bent, niet verliefd op jou?” vroeg ik.

“Jawel, dat is hij wel…” zei ze.

“Wat dan?” vroeg ik.

“Hij woont in een andere stad. We zien elkaar maar zelden en ik houd niet van langeafstandsrelaties. Iedereen zegt altijd hoe ingewikkeld dit soort relaties zijn.”

Op dat moment stopte ik met luisteren naar wat ze zei. Ik dook in een donkere, bodemloze put. Ik keek haar aan en voelde een woede die ik al heel lang niet had ervaren.

Dus ze is verliefd op iemand anders? Ze had mij allerlei signalen gegeven! Wat was er aan de hand? Dit kan niet waar zijn, ik moet degene zijn op wie ze halsoverkop verliefd is. Ik had al zo lang stiekem gevoelens voor haar, maar ik had mijn gevoelens nooit met haar gedeeld.

Ik wilde niet naar haar blijven luisteren. Eigenlijk wilde ik haar helemaal niet meer zien. Ik was zo teleurgesteld. Ik was zo enthousiast over het idee om ooit een gelukkige relatie met haar te hebben, terwijl ik in werkelijkheid nooit echt kans maakte.

Hoewel ik van haar hield, hield zij van een andere man. Niets was meer logisch. Ik kon niet geloven dat ze me valse signalen had gegeven.

Een jongen met liefdesverdriet

Wat er echt was gebeurd

Een paar maanden later kwam ik in de bus op weg naar huis een oude man tegen. We zaten naast elkaar. De rit duurde anderhalf uur, dus we hadden genoeg tijd om te praten.

We hadden het over allerlei verschillende dingen. Ik besloot hem mijn teleurstellende liefdesverhaal te vertellen. Tot mijn verbazing keek de man me teder aan en zei met een glimlach: “Het probleem is dat je niet echt verliefd op haar was.”

“Pardon?” vroeg ik, verward. Ik had meer dan een jaar gevoelens voor haar gehad, hoe kon ik niet verliefd zijn?

Je kunt niet houden van iemand die je niet kent, tenminste niet op een romantische manier. Je was verliefd op het idee van haar, niet op haar. Verliefd worden betekent niet noodzakelijk dat je van iemand houdt, onthoud dat. Halsoverkop verliefd worden is een illusie.”

Wijze woorden

Er gingen een paar minuten voorbij voordat we weer iets tegen elkaar zeiden. Ik begreep niet wat hij bedoelde. Ik wist niet wat voor gezichtsuitdrukking ik moest opzetten. De oude man bleef uit het raam kijken en glimlachte.

Toen draaide hij zich naar mij toe en zei: “Je was waarschijnlijk geïnteresseerd in dat meisje vanwege haar fysieke verschijning en vanaf dat moment begon je je een gelukkig leven voor te stellen aan haar zijde. Je was opgewonden en hoopvol, maar je kende haar niet echt. Langzaamaan begon je haar steeds meer te idealiseren.”

“Toen je haar steeds vaker begon te zien, besteedde je alleen aandacht aan de aspecten die je leuk vond. Tegelijkertijd begon je haar tekortkomingen waarschijnlijk te negeren. Je dacht dat ze je gelukkig zou maken. Je legde je eigen geluk praktisch in haar handen.

Het spijt me, mijn vriend, maar dat is geen liefde, dat is verzotheid. Dat is de reden waarom je zo teleurgesteld was. Liefde is echt, authentiek. Ware liefde is wanneer je niets van de ander verwacht en er tegelijkertijd alles voor over zou hebben om de ander gelukkig te maken.

Je interpreteerde haar signalen als gebaren van liefde, want dat was wat je wilde. Jij was de schrijver, regisseur en producent van de romantische film die je in je hoofd had gecreëerd.

En uiteindelijk begon je er zo sterk in te geloven dat je helemaal niet meer verbonden was met de realiteit. Maak je echter geen zorgen, dit overkomt ons allemaal. Het is niet ongebruikelijk dat we minstens één keer in die val trappen.

Als je echt van haar hield, zou je willen dat ze gelukkig is, ook al is dat niet met jou. Ga de volgende keer dus na of je echt halsoverkop verliefd wordt op iemand, of dat je alleen maar irrationele verwachtingen in je hoofd creëert.”

Halsoverkop verliefd worden is een illusie

De oude man ging verder: “Zoals José Ortega y Gasset ooit eens zei: “We worden verliefd wanneer onze verbeelding niet-bestaande perfectie projecteert op een andere persoon. Op een dag verdampt de fantasie en sterft tegelijkertijd de liefde.” Interessant, is het niet? Het duurde even voordat ik deze zin had onthouden, maar het had zo’n grote impact op mijn leven dat ik het niet kon vergeten. Ik weet zeker dat jij er ook erg veel aan zult hebben.”

De busrit was voorbij. Ik nam afscheid van de oude man. Vervolgens kwam ik thuis, zei ik mijn ouders gedag en ging ik op de bank zitten. Daarna dacht ik na over alles wat de man tegen me had gezegd. In eerste instantie leek het een en al dwaasheid, maar toen ik er iets langer over nadacht, besefte ik dat hij gelijk had.

Het was waar, Patricia had nooit gevoelens voor mij gehad. Het was mijn geest die alles verzonnen had. Ik herinner me nog steeds wat die oude man tegen me had gezegd “Als je echt van iemand houdt, wens diegene dan geluk toe. Kijk niet naar wat de ander voor jou kan doen, maar wat jij voor de ander kunt doen.

Als de ander lijdt, help hem dan. Dat is waar liefde over gaat: anderen helpen en gelukkig maken. Als die persoon ook van jou houdt, verzeker ik je dat dit de beste relatie zal zijn die je ooit zult ervaren.”

Plotseling viel alles in elkaar. Ik begon te lezen over verliefd worden en vond een interessant artikel geschreven door Chóliz en Gómez (2002) waarin ze bevestigen dat aantrekkelijke mensen meer voordelen genieten dan ‘niet-aantrekkelijke’ mensen.

We schrijven gewenste eigenschappen aan hen toe omdat ze er goed uitzien. Bovendien zorgt hun uiterlijk ervoor dat we hen beter behandelen.

Dankzij de wijze woorden van de oude man en alles wat ik las, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat verliefdheid een illusie is. Dat is waarom het belangrijk is om ons bewust te zijn van de verwachtingen die we in ons hoofd creëren. Vooral als we halsoverkop verliefd worden.

Verliefd worden en een relatie hebben zijn twee heel verschillende dingen.”

-Keanu Reeves-

Telkens als ik nu een meisje ontmoet en een onmiddellijke emotionele activering in mezelf voel, herhaal ik meerdere malen in mijn hoofd: “Verliefd worden is een illusie.” 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.