Ware liefde vereist volwassenheid

Ware liefde vereist volwassenheid

Laatste update: 04 oktober, 2017

In de liefde, net als in andere aspecten van ons leven, zijn we voortdurend aan het groeien. We leren van verschillende ervaringen, zowel onze eigen ervaringen als de ervaringen van anderen, en als we terug zouden kijken op ons leven, zouden we vast en zeker kunnen zien dat onze manier van liefhebben op verschillende wijzen is veranderd, onafhankelijk van het gegeven of we op dit moment wel of geen langdurige, of minder langdurige, relatie hebben. En dit is alleen maar goed, want ware liefde vereist volwassenheid.

In dit artikel zullen we het daarom hebben over vijf aspecten die vrij vaak voorkomen in dit leerproces. Er zijn genoeg adolescenten die al deze aspecten al onder de knie hebben, maar er zijn daarentegen ook zestigjarigen die nog altijd tegen deze lessen aanhikken. Ook zullen we het hebben over enkele van de fouten die bepaalde mensen maken in hun relatie en die op de lange termijn gemakkelijk over kunnen gaan in de redenen waarom de relatie beëindigd wordt.

Mooie Nacht Waarin Twee Mensen Elkaar Ontmoeten Op een Dijk Omdat Ware Liefde Volwassenheid Vereist

De drang naar controle is giftig voor de liefde

Een onvolwassen persoon zal in een relatie een sterke drang voelen om zijn partner te controleren. Hij zal het idee hebben dat zijn partner hem op de een of andere manier toebehoort en zal over zijn partner waken alsof het een fiets is die hij zonder slot op straat heeft laten staan. Deze drang naar controle is sterk verbonden aan tijd, aangezien een van de partners volledig beslag wil leggen op de vrije tijd van de ander: dit is slechts één vorm van controle.

Een volwassen persoon weet echter dat controle een volkomen onproductieve fontein van angst is. Als de andere persoon hierdoor de behoefte krijgt om weg te gaan, dan zal hij dat doen ook en als de andere persoon ervoor kiest om te blijven, dan zou dit duidelijk uit liefde moeten zijn en niet vanuit de angst om de grens over te steken die door de ander bewaakt wordt.

Wat betreft tijd, heeft een volwassen persoon behoefte aan zijn eigen ruimte en begrijpt hij dat de andere persoon dat ook heeft. Deze mensen begrijpen niet alleen dat deze behoefte belangrijk is, maar zijn er ook van overtuigd dat het hebben van je eigen persoonlijke ruimte verrijkend is voor een relatie.

Communicatie is de lucht die liefde in leven houdt

Een onvolwassen persoon weet nog altijd niet hoe belangrijk communicatie is in een relatie. Hij heeft hier zo weinig begrip van dat hij er helemaal niet op let en zijn ideeën gewoon ter plekke omzet in woorden, precies zoals ze in zijn hoofd opkomen. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, in plaats van te spreken zonder filter, is het filter veel te fijn, waardoor er helemaal niets uitkomt.

Een volwassen persoon, daarentegen, begrijpt dat communicatie geduld en een hele hoop intelligentie vereist. Hij weet bijvoorbeeld, dat een voorstel veel beter is dan een puntje van kritiek of dat negatieve opmerkingen veel minder snel tot een conflict zullen leiden als ze gepaard gaan met een reeks alternatieven.

Vergeving, wraak, en wrok

Onvolwassen mensen vergeven wel, maar zijn niet in staat om te vergeten. Ze hebben een hele sloot vol koeien die ze er een voor een uit kunnen halen wanneer er sprake is van een conflict en ze hun tanden moeten laten zien. Deze sloot lijkt echter eindeloos diep, omdat ze zeer gevoelig zijn voor het gedrag van hun partner, zelfs zo gevoelig dat elk kleine probleempje ze superveel emotionele pijn bezorgt.

Een volwassen persoon is in staat om conflicten werkelijk op te lossen. Hij begrijpt dat wonden tijd nodig hebben om te helen, maar dat deze tijd niets zal opleveren als het niet deels wordt besteed aan het zoeken naar een oplossing. Volwassen mensen proberen geen lijstjes in hun hoofd te maken van alles wat hun partner fout heeft gedaan, omdat ze weten dat dit alleen maar pijn en vernietiging zal veroorzaken, voor zowel zichzelf als hun partner.

Meisje Dat Uitkijkt Over Een Oceaan Waarin Een Grote Klok Wegzakt Omdat Ware Liefde Niet Let Op Tijd, Ware Liefde Vereist Volwassenheid

Tijd en genegenheid mogen niet ontbreken

Onvolwassen mensen geven dingen om zelf iets terug te kunnen verwachten. Een detail lijkt voor hen echter zelden genoeg te zijn, en het voldoet ook niet aan hun verwachtingen. Daarentegen hebben ze juist voortdurend behoefte aan aandacht en diep vanbinnen hopen ze dat hun partner in staat is om hun gedachten te lezen, iets dat geen enkel mens kan. Ze verkiezen een materieel gebaar boven een knuffel, omdat ze de financiële kosten meten die hieraan kunnen worden gegeven. Een knuffel betekent vrij weinig voor deze mensen.

Volwassen mensen geven cadeau’s om het gezicht van de andere persoon te kunnen zien wanneer hij het cadeau krijgt. Voor hen is dit een van de beste momenten die er bestaan, waarop de ander ziet wat hij gekregen heeft. Daarnaast laten ze zien dat ze erg blij zijn met elk gebaar dat de ander maakt, omdat ze zich bezighouden met wat er wél is en niet met wat er ontbreekt. Tot slot, hechten ze de meeste waarde aan gebaren van genegenheid, omdat ze via deze gebaren kunnen genieten van liefde als kleine kinderen.

In de liefde is intimiteit meer dan alleen verlangen

Een onvolwassen persoon voelt zich alleen aangetrokken tot het lichamelijke aspect van de andere persoon. Hij denkt dat seks is waar alles begint en eindigt. Wanneer zijn partner hier dan niet hetzelfde over denkt, denkt hij dat er sprake is van een ware crisis, tenminste, een grotere crisis dan wanneer zijn partner een hele week niet meer dan een paar minuutjes per dag tegen hem zou praten.

Volwassen mensen begrijpen dat verlangen slechts een deel van de relatie uitmaakt, en dat het samenhangt met de andere aspecten. Dit houdt in dat alle aspecten van een relatie elkaar aanvullen, en dat ze elkaar ook kunnen verbeteren. Voor deze mensen begint en eindigt alles juist bij intimiteit, waar seks ook toebehoort, maar daarnaast ook vertrouwen en kwetsbaarheid (in positieve zin).

Tot slot, is het niet het doel van volwassen mensen om hun partner te kwetsen, om zichzelf goed te kunnen voelen. Deze mensen hebben als doel om samen met hun partner te groeien en genieten. Zoals we eerder ook al zeiden, willen ze risico’s nemen voor het algemeen belang, dat ze samen nastreven. Hoe zit het met jouw relatie? Met welke van deze steunpilaren zou je jouw relatie het beste kunnen omschrijven?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.