Neurobics - een training voor de hersenen

Neurobics is een vorm van hersentraining om de beweeglijkheid en flexibiliteit van de hersenen te behouden. Het doorbreekt de geautomatiseerde of gebruikelijke mentale schema's om die delen van de hersenen wakker te maken die misschien sluimeren, waardoor je hersencapaciteit wordt vergroot.
Neurobics - een training voor de hersenen

Laatste update: 07 september, 2021

In dit artikel hebben we het over neurobics, een training voor de hersenen. De cultus van het fysieke voorkomen overheerst in de westerse samenleving. Veel mensen zijn dan ook geobsedeerd door een goede conditie en een mooi gevormd lichaam (Engelse link).

Slechts weinig mensen maken zich echter zorgen over het trainen van hun hersenen. Wat zeg je? Betekent dit dat er een manier is om je hersenen fit te houden? Ja, die is er zeker!

Hoewel het goed is om voor je lichaam en uiterlijk te zorgen, moet je niet vergeten dat je hersenen een spier zijn en ook getraind moeten worden. Het is niet zomaar een orgaan, maar een onbetaalbaar operationeel systeem. Probeer daarom neurobics, het is een geweldige manier om in vorm te blijven.

Je kunt de voorgestelde oefeningen ook aanpassen aan je specifieke behoeften. Op die manier kun je je geestelijke vermogens verbeteren, afhankelijk van je leeftijd. Er zijn oefeningen voor zowel kinderen als volwassenen van elke leeftijd.

Ieder mens kan, als hij dat wil, zijn eigen hersenen boetseren.”

Santiago Ramón y Cajal

Een training voor de hersenen

Wat is neurobics precies?

Dit is een mentale, hersen-, of neurontraining bestaande uit een reeks oefeningen, problemen en mentale puzzels die de mentale prestaties kunnen verbeteren. Lawrence Katz en Manning Rubin, neurobiologen aan de Duke University in Durham, North Carolina, bedachten het concept.

Deze auteurs vatten neurobics op als een trainingsprogramma voor een groep hersenspieren die je moet stimuleren door routineveranderingen en door een reeks oefeningen die op lange termijn een optimale mentale gezondheid kunnen handhaven.

Volgens Katz en Rubin (1999) verschilt neurobics daarom sterk van andere soorten hersentraining, die over het algemeen logische oefeningen, puzzels en geïsoleerde sessies inhouden.

In plaats daarvan vereist neurobics het gebruik van al je zintuigen om de verschillende natuurlijke paden die de hersenen bezitten te versterken en te genereren. Op deze manier smeed je nieuwe associaties tussen verschillende soorten informatie. Het opzettelijk creëren van nieuwe associatieve patronen is een centraal onderdeel van dit soort hersentraining.

Een vrouw doet een Sudoku

Soorten training

Bij de in neurobics voorgestelde training zijn de hersenhelften, lichaamsbeweging en het gebruik van alle zintuigen betrokken, met name het gebruik van de ogen om myeline en leergemak te stimuleren.

Dit programma heeft de volgende doelstellingen:

  • de lichamelijke conditie van een persoon verbeteren
  • de kwaliteit van zijn bewegingen behouden
  • zijn of haar psychologische en cognitieve vaardigheden versterken
  • de communicatie tussen de hersenen en het lichaam helpen om alle stress en spanningen uit zijn lichaam te verwijderen

Je kunt veel oefeningen doen. Hoe creatiever je wordt, hoe groter je scala aan mogelijkheden zal zijn. Hier zijn enkele ideeën:

  • Doe Sudoku’s, en houd de tijd bij om je vooruitgang bij te houden.
  • Leer nieuwe woorden en verwerk ze dan ook in je toekomstige gesprekken.
  • Doe je horloge verkeerd om aan.
  • Identificeer de tijd in een klok gezien door een spiegel.
  • Loop achterwaarts door je huis (doe dit voorzichtig).
  • Poets je tanden of kam je haar met je niet-dominante hand.
  • Bekijk foto’s ondersteboven en de details ervan waarderen.
  • Gebruik je mobiele telefoon met je niet-dominante hand.
  • Kleed je aan met je ogen dicht.
  • Varieer de route die je neemt naar je werk, huis of school.

Kortom, alle oefeningen die je routine en automatische gedragingen doorbreken zullen je hersenen aan het werk zetten.

Wat zijn de voordelen van neurobics?

Lange tijd geloofden wetenschappers dat de hersenen alleen tijdens de kindertijd neurale verbindingen konden maken. Maar Katz concludeerde dat de hersenen alle noodzakelijke zintuiglijke bijdragen toewijzen en verwerken, en op verschillende leeftijden nieuwe structuren en verbindingen genereren. Met deze oefeningen, kun je het volgende doen:

  • nieuwe verbindingen (synapsen) creëren op hersenniveau, door het experimenteren van nieuwe dagelijkse levensactiviteiten
  • de productie of regeneratie van neurale netwerken stimuleren via het zintuiglijk netwerk
  • de productie van neurotrofines of specifieke moleculen die de overleving van neuronen bevorderen, op gang brengen
  • het doen van hersenoefeningen is belangrijk omdat ze helpen de hele hersenen en het hele lichaam te gebruiken en de concentratie, het evenwicht, het denken, het geheugen, de creativiteit, het gehoor, de aandacht, de waarneming en het concentratievermogen te verbeteren

Daarom “is het een strategie die leervaardigheden en attitudes verbetert en motorische tekortkomingen, gedragsproblemen, oraliteit, schrijven en hyperactiviteit helpt voorkomen en verhelpen” (Orellana, 2010).

Dankzij de oefeningen die door neurobics worden voorgesteld, is het mogelijk om nieuwe structuren en hersenverbindingen te ontwikkelen. Ook kan je met behulp van neurobiologische technieken de manifestatie van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, depressie en de ziekte van Parkinson, voorkomen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguirre Vargas, I. (2012). Gimnasia cerebral para niños de 4 a 5 años como instrumento de estimulación de las capacidades (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

  • Díaz Bravo, L. E., & Chapoñan Guivar, K. (2017). Propuesta de estrategias basada en Gimnasia Cerebral para potenciar procesos de atención en estudiantes del nivel inicial, Chiclayo 2014.

  • Novoa López, MH (2018). Diseño y aplicación de un programa para el desarrollo de la creatividad y la influencia en la calidad de los resultados académicos 2018.

  • Orellana, R. (2010). Gestión de la calidad en aprendizajes significativos. 2da. Edición. Lima, Perú: Gráfica Ángeles S.A.C.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.