Zeven mythes over chemie tussen mensen
De chemie tussen mensen wordt ervaren als een magische cocktail van emotionele, cognitieve en zelfs neurologische inhoud. Oxytocine, dopamine en serotonine dienen als de sociaal-emotionele lijm die nieuwe vrienden en potentiële partners met elkaar verbindt. Plotseling ontmoet je iemand en is er een volledige verstandhouding tussen jullie. Wat kan er opwindender zijn?
Het is echter mogelijk dat je teleurgesteld wordt. Inderdaad, soms blijkt iemand waarvan je dacht dat het je zielsverwant was, dat niet te zijn. In feite ga je, zonder echt te weten waarom, van chemie naar wrijving. Er zijn zeker enkele nuances die verduidelijking behoeven als het gaat om interpersoonlijke chemie. Het betekent echter niet dat chemie in veel gevallen niet voorkomt.
Het gevoel van chemie hebben met iemand is niet altijd onmiddellijk. Soms heb je enkele uren en zelfs dagen nodig van diepe gesprekken en gedeelde anekdotes.
Interpersoonlijke chemie
Interpersoonlijke chemie bestaat. Het definieert de intense emotionele verbinding tussen twee mensen wanneer ze elkaar ontmoeten. Deze neurofysiologische ervaring kan de basis zijn van een relatie of ook van een goede vriendschap. Het zijn situaties die vaak gedefinieerd worden als het bezitten van een bijna alchemistische vonk. Ze bouwen het soort gevoel op waarin alles goed voelt.
Het was Johann Wolfgang von Goethe die dit onderwerp voor het eerst op een min of meer wetenschappelijke manier behandelde in zijn boek, Electieve Affiniteiten (1809). Hoewel dit onderwerp op algemeen niveau altijd grote belangstelling wekt, is het vanuit psychologisch oogpunt een wat verwaarloosd studiegebied.
In 2022 leverde onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science, enkele solide fundamenten voor het begrijpen van de stof waaruit de interpersoonlijke chemie bestaat. We gaan ze onderzoeken.
Kenmerken van relationele chemie
De auteurs van het vorige werk (Reis, Regan en Lyubomirsky) benadrukken dat interpersoonlijke chemie wordt ervaren als de som van vele sensaties. Het gaat om wat gezien, gedaan en gevoeld wordt. Het is een subtiele maar intense combinatie waarbij het emotionele, het attitudinale en het gedrag lonend en representatief worden.
- Er is een oprecht verlangen om de ander grondig te leren kennen.
- Hun interesses komen samen, evenals waarden en vitale perspectieven.
- Ze ervaren de band als iets ‘echt bijzonders’.
- De momenten van verbinding moeten zich opstapelen, wil de chemie standhouden.
- De ervaring vereist coördinatie. Beide individuen moeten dezelfde doelen nastreven en er moet wederzijdse steun zijn.
- Interpersoonlijke chemie wordt opgebouwd, maar niet alleen met gesprekken. In feite is er ook synchronie in blikken, gebaren en bewegingen.
- Echte chemie heeft face-to-face interactie nodig. Een online relatie, waarin mensen elkaar nog niet persoonlijk hebben ontmoet, projecteert geen echte band.
- Vertrouwen is het gevoel dat als eerste verschijnt. Vrijwel onmiddellijk voelt het individu dat de andere persoon iemand is voor wie hij zich emotioneel kan openstellen zonder verraden te worden.
- Echte chemie vereist meerdere interacties en gedeelde momenten , wil het zinvol en duurzaam zijn. Eén ontmoeting betekent niet dat de relatie zal werken.
- Onderzoek (Engelse link)van de Universiteit van Californië (VS) beweert dat bij de chemie van vriendschap persoonlijkheidsfactoren belangrijk zijn. De meest open, gewetensvolle en aangenaamaardige individuen zijn degenen die deze sensatie het meest ervaren.
Echte chemie vereist face-to-face interacties, openheid van beide individuen, en verschillende gedeelde momenten.
Mythes over de chemie tussen mensen
Interpersoonlijke chemie integreert meerdere psychologische, sociale en zelfs neurologische dimensies. Bij dit proces komt namelijk alles om de hoek kijken, van spiegelneuronen tot de chemische explosie van neurotransmitters als oxytocine en serotonine.
Het gebeurt vanwege het feit dat we als mensen behoefte hebben aan het versterken van onze kwalitatieve relaties. Het onderwerp chemie tussen mensen herbergt echter vaak bepaalde mythen.
Het opbouwen van gezonde relaties heeft invloed op onze lichamelijke en psychische gezondheid, zoals een studie (Engelse link) gepubliceerd in The American Psychologist bevestigt. We willen enkele van de valse overtuigingen belichten die verband houden met de chemie tussen mensen. Alleen zo kun je misverstanden en teleurstellingen voorkomen. Hier zijn enkele van die mythes.
1. De chemie tussen twee mensen is onmiddellijk
Vaak stuur je, als je iemand nieuw ontmoet, zo snel als je kunt een berichtje naar een vriend met de woorden “Ik heb net iemand ontmoet en de chemie tussen ons is ongelooflijk!” Maar, zoals we al eerder zeiden, chemie is niet altijd een onmiddellijke voorspeller van een droomrelatie.
Daarom, terwijl het ervaren van onmiddellijke affiniteit met iemand mogelijk is, kost echte verbondenheid tijd, en zijn er meerdere gedeelde momenten en ervaringen nodig.
Interpersoonlijke chemie kan zich ook in de loop van de tijd ontwikkelen tussen twee mensen. In feite spelen rijpheid, ervaringen en uitdagingen allemaal een rol bij de opbouw van deze sociaal-affectieve banden.
2. Eerste indrukken falen nooit
Hoe vaak heb je je laten meeslepen door een eerste indruk en een complete vergissing gemaakt? De chemie tussen mensen begint vaak bij de eerste indrukken. Je zou kunnen aannemen dat je waarneming nooit faalt en dat dit gevoel van absolute verbondenheid echt is. Maar, pas op.
Liefde op het eerste gezicht of magische afstemmingen bij eerste ontmoetingen kunnen teleurstelling brengen. Je emotionele en cognitieve vooroordelen kunnen je ook parten spelen.
3. Interpersoonlijke chemie komt uiterst zelden voor
Interpersoonlijke chemie is geen magie of een eenmalige mystieke ervaring. We zijn allemaal sociale wezens die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom komt dit type relatie vaak voor. Bovendien zullen persoonlijkheden met meer sociale en emotionele openheid deze in grotere mate ervaren.
4. Er is constante verbondenheid en affiniteit
Een relatie of vriendschap is geen reis van harmonie en absolute perfectie. Het hebben van chemie met iemand betekent niet dat er nooit meningsverschillen of verschillen zullen optreden.
Conflicten komen inderdaad steeds weer voor in de wereld van de menselijke relaties, zoals wordt bevestigd in een onderzoek (Engelse link) van de Dalian University of Technology (China). De sleutel ligt in weten hoe met deze situaties om te gaan.
Interpersoonlijke chemie is subjectief en niet iedereen ervaart die op dezelfde manier.
5. Chemie gaat altijd uit van fysieke aantrekkingskracht en seksualiteit
Een van de meestvoorkomende mythen in verband met persoonlijke chemie betreft het idee dat de ervaring in wezen seksueel is. Velen nemen aan dat deze harmonie en affiniteit voortkomen uit mechanismen van fysieke aantrekkingskracht. Dit is echter niet waar.
In feite is vriendschap ook opgebouwd uit psychobiologische algoritmen waarin vertrouwen, correspondentie en het samengaan van smaken en waarden zorgen voor een goede interpersoonlijke chemie.
6. Het is wederkerig: beide mensen voelen het tegelijkertijd
Ook dit idee is niet waar. Soms is chemie eenrichtingsverkeer en ervaart slechts één partij het. Dit wordt vooral gewaardeerd bij degenen die meestal dating apps gebruiken.
Na hun eerste ontmoeting gaan velen naar huis met de gedachte dat de harmonie tussen hen absoluut is. De ander neemt echter geen contact meer op en verdwijnt via het proces van ghosting. Dit is een trieste maar terugkerende realiteit.
7. Interpersoonlijke chemie is voldoende om alle problemen te overwinnen
Natuurlijk zou je graag willen dat de chemie tussen jullie onverwoestbaar is, een formule die kan garanderen dat jullie samen elke uitdaging, groot of klein, aankunnen. Maar niets kan garanderen dat elke vriendschap of relatie de ideale soort is die elk probleem kan aanpakken, noch op korte, noch op lange termijn.
In feite hebben gezonde banden vele variabelen nodig om te werken. Eenvoudige chemie is dus niet genoeg. Goede communicatie, respect, wederkerigheid, wederzijdse zorg, enz. zijn nodig.
Het bevorderen van gevoelens van chemie
Tenslotte zijn weinig gebieden fascinerender dan het gebied van menselijke binding en de opbouw van banden die zoveel geluk bieden. Maar, hoewel de chemie tussen mensen echt is, moet die ook bevorderd worden.
Een open houding en in staat zijn anderen te vertrouwen zullen je in staat stellen van veel van dit soort ervaringen te genieten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bao, Y., Zhu, F., Hu, Y., & Cui, N. (2016). The research of interpersonal conflict and solution strategies. Psychology (Irvine, Calif.), 07(04), 541–545. https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=65687
- Campbell, K., Nelson, J., Parker, M. L., & Johnston, S. (2018). Interpersonal chemistry in friendships and romantic relationships. Interpersona: An International Journal of Personal Relationships, 12(1), 34–50 https://interpersona.psychopen.eu/index.php/interpersona/article/view/3547
- Campbell, K., Holderness, N., & Riggs, M. (2015). Friendship chemistry: An examination of underlying factors☆. The Social Science Journal, 52(2), 239–247. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26097283/
- Fisher, H. L., Aron, A., & Brown, L. L. (2006). Romantic love: a mammalian brain system for mate choice. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 361(1476), 2173-2186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764845/
- Ortigue, S., Bianchi-Demicheli, F., Patel, N., Frum, C., & Lewis, J. W. (2010). Neuroimaging of love: fMRI meta-analysis evidence toward new perspectives in sexual medicine. The Journal of Sexual Medicine, 7(11), 3541–3552. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20807326/
- Pietromonaco, P. R., & Collins, N. L. (2017). Interpersonal mechanisms linking close relationships to health. The American Psychologist, 72(6), 531–542. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598782/
- Reis, H. T., Regan, A., & Lyubomirsky, S. (2022). Interpersonal chemistry: What is it, how does it emerge, and how does it operate? Perspectives on Psychological Science: A Journal of the Association for Psychological Science, 17(2), 530–558. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1745691621994241
- Xu, X., Aron, A., Brown, L., Cao, G., Feng, T., & Weng, X. (2011). Reward and motivation systems: a brain mapping study of early-stage intense romantic love in Chinese participants. Human Brain Mapping, 32(2), 249–257. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21229613/
- Zeki, S., & Romaya, J. P. (2010). The brain reaction to viewing faces of opposite- and same-sex romantic partners. PloS One, 5(12), e15802. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0015802