Meer wederkerigheid hebben met een vriend dan met je partner

Soms, en om bepaalde redenen, heb je een grotere wederkerigheid met je vrienden dan met je partner. Wat houdt dit in? Is het negatief om bepaalde gedachten alleen met je vrienden te delen en niet met je partner?
Meer wederkerigheid hebben met een vriend dan met je partner

Laatste update: 02 augustus, 2022

Soms ontwikkel je een grotere wederkerigheid met een vriend dan met je partner. Bijna zonder het te beseffen, kan het gebeuren dat je je gedachten of dromen met je vriend deelt zonder dat je partner daar weet van heeft. Dit is iets dat tegenstrijdig lijkt en je zorgen kan baren. Het is echter een veelvoorkomend verschijnsel.

Het hoeft niet per se iets slechts te zijn of te wijzen op een verslechtering van je relatie (Engelse link). Niet zolang je nog steeds intimiteit, liefde en vertrouwen hebt. Wat je geeft en verwacht te ontvangen van anderen verandert immers van tijd tot tijd.

Wanneer je een echt significante vriendschap hebt , bevat deze vaak lagen van verbondenheid, eerlijkheid en wederkerigheid die zo diep zijn dat ze die met je levenspartner overtreffen.

Toch hoeft dit geen problemen te veroorzaken tussen de ene en de andere relatie. In werkelijkheid kun je van deze rijkdom in je relaties genieten. In feite kan het op alle niveaus een groot voordeel zijn. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

wederkerigheid en vertrouwen hebben met je vrienden hoeft geen bedreiging te zijn voor je partner.

Vrienden in gesprek
In relaties tussen koppels is er meer dan alleen wederkerigheid : er is ook seksuele en emotionele intimiteit.

Vriendschappen en liefdes: intense banden, verschillende banden

Vaak heb je al een groep vrienden als je verliefd wordt op iemand. Het is duidelijk dat deze banden van vertrouwen en nabijheid niet verbroken zullen worden alleen maar omdat je een nieuwe romantische relatie bent begonnen. Vanaf dat moment combineert je de twee. Je vrienden zijn er nog steeds en bovendien blijven ze je steunen.

Je hebt niet de neiging om meer wederkerigheid te hebben met je vriendschappen dan met je partner, het is gewoon een ander soort wederkerigheid . Met andere woorden, wat je zoekt en verwacht van je vrienden is niet hetzelfde als wat je verwacht van je partner. Het gaat erom dat je weet in welke emotionele gebieden je je beweegt.

Zo zullen er bepaalde aspecten zijn waarbij je je meer op je gemak voelt als je die met een vriend deelt. Dit is geen strafbaar feit. Het maakt allemaal deel uit van de sociale band die je met anderen creëert. Met sommige mensen creëer je een andere dynamiek dan met anderen. Het is in deze verscheidenheid dat je de psychologische steun verweeft die zowel voedend als essentieel voor je is.

In menselijke relaties biedt elke figuur ons een ander soort versterking en wederkerigheid . Vrienden, partner en familie vormen deze psychologische steunpunten waar we dagelijks van profiteren.

Verschillende medeplichtigheden, maar even relevant

Het is waar. Soms ontwikkel je een grotere wederkerigheid met een vriend dan met je partner. Maar het is waarschijnlijk dat de wederkerigheid die je met je beste vriend ontwikkelt, ook bijdraagt aan de relatie die je met je geliefde hebt.

wederkerigheid  bij het koppel

Het is verrijkend om je partner als je beste vriend te zien. Dat gezegd hebbende, een beste vriend en een partner zijn niet hetzelfde. Er zullen altijd verschillende nuances, bijzonderheden en emotionele tonaliteiten zijn in elke relatie.

  • Compliciteit met de partner gaat samen met het noodzakelijke gebied van intimiteit. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) stelt dat intimiteit de kern is van elke bevredigende emotionele relatie. Het omvat fysieke en seksuele nabijheid, evenals een verbinding in waarden, gemeenschappelijke doelen en emoties.
  • Hechting met je partner impliceert de verbintenis van twee van elkaar afhankelijke mensen. Met andere woorden, de basis van gehechtheid maakt je afhankelijk van elkaar.

Complicatie in vriendschap

Met je partner is de hoeksteen van je relatie de toewijding van jullie beiden aan elkaar, maar in vriendschap verliest dit element zijn kracht. Je hecht waarde aan vertrouwen, eerlijkheid, oprechtheid, begrip, enz. in een vriend. Bovendien is er geen sprake van onderlinge afhankelijkheid, je bent allebei vrij om je eigen leven te leiden en je hoeft geen verantwoording aan elkaar af te leggen.

In feite is de wederkerigheid die bij een vriendschap ontstaat spontaner. Dit is misschien wat je het meest waardeert. Het is een relatie met minder verplichtingen, dus het vormt een ander soort dynamiek. Er is minder emotionele druk en het is een veel vrijere soort relatie.

Er kan een kloof ontstaan in de relatie van een koppel wanneer ze beiden plots stoppen met het delen van hun gedachten en behoeften met elkaar. Dit is altijd een indicatie van een crisis die moet worden opgelost.

Stel in gesprek
Je partner moet begrijpen dat het normaal is om vrienden te hebben met wie je ook je gedachten deelt.

Wanneer er problemen ontstaan door een grotere wederkerigheid met een vriend

Op welk punt kan het aspect van wederkerigheid met een vriendschap een probleem worden? Wel, je partner zou zich geërgerd kunnen voelen door de relatie die je met hem hebt. Hij zou zich ontheemd en zelfs boos kunnen voelen bij de gedachte dat je bepaalde intieme details van je leven deelt met je vrienden.

Aan de andere kant wil je nooit echt alles met je partner delen. Er zullen altijd bepaalde details en ervaringen zijn die je voor jezelf bewaart. Of voor je vrienden en familie. Dit hoeft niet schadelijk te zijn voor je relatie. Integendeel, het kan haar verrijken omdat het je als mens vervolledigt.

Je kunt in je vrienden uitstekende dagelijkse handlangers hebben, maar je moet proberen om de intimiteit met je partner niet te verliezen. Deze privésfeer die alleen van jullie tweeën is, mag niet worden verbroken. Ook mag je partner niet worden vervangen door andere figuren. Anders raak je je relatie volledig kwijt.

U moet vaardigheden ontwikkelen in deze magische en voedzame dimensie van intimiteit. Natuurlijk is het goed om vrienden en vertrouwelingen te hebben, maar als je de kostbare steen van intimiteit niet in de relatie met je partner hebt, zul je je heel alleen voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Reis, Harry T. and Phillip Shaver. (1988) “intimacy as an Interpersonal Process.” In S.W. Duck (ed.) Handbook of Personal Relationships. Wiley & Sons.
  • Cateral-Bughao, Athena. (2021) “How Self-disclosure Affects People and Their Relationships: Medium.
  • Timmerman GM. A concept analysis of intimacy. Issues Ment Health Nurs. 1991 Jan-Mar;12(1):19-30. doi: 10.3109/01612849109058207. PMID: 1988378.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.